„Epidemie de cancer” în Europa. 1 milion de cazuri nu au fost diagnosticate pe timpul pandemiei Covid

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 08:57
3774 citiri
„Epidemie de cancer” în Europa. 1 milion de cazuri nu au fost diagnosticate pe timpul pandemiei Covid
Aproximativ un milion de europeni ar putea avea cancer fără să știe FOTO (ilustrativă) Pexels

Experții au avertizat că Europa se confruntă cu o „epidemie de cancer” dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul și cercetarea. Se estimează că 1 milion de diagnostice au fost “ratate” în timpul pandemiei.

Impactul Covid-19 și concentrarea atenție în această direcție au creat o slăbire a sistemului medical oncologic și o încetinire a cercetării cancerului pe întregul continent. Dacă nu sunt abordate în mod urgent, vor întârzia rezultatele asupra tratării cancerului cu aproape un deceniu, spun experții de top în domeniul sănătății, potrivit unui articol publicat de The Guardian.

O cercetare a The Lancet Oncology Commission, care a reunit o gamă largă de experți, pacienți și oameni de știință din domeniul sănătății arată că o consecință neintenționată a pandemiei au fost efectele adverse pe care reorientarea rapidă a serviciilor de sănătate și lockdown-urile le-au avut asupra medicinei oncologice, mai exact asupra cercetării cancerului și tratării pacienților cu cancer.

„Pentru a sublinia amploarea acestei probleme, estimăm că aproximativ 1 milion de diagnostice de cancer ar fi fost ratate în Europa pe durata pandemiei de Covid-19”, se arată în raportul The Lancet Oncology. „Există dovezi în curs de dezvoltare că o proporție mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu stadii ulterioare de cancer în comparație cu ratele pre-pandemie, ca urmare a întârzierilor substanțiale în diagnosticarea și tratamentul cancerului. Această schimbare de stadiu a cancerului va continua să pună presiune pe sistemele oncologice europene în anii următori.

„Aceste probleme vor compromite în cele din urmă supraviețuirea și vor contribui la o calitate inferioară a vieții pentru mulți pacienți europeni cu cancer.”

Raportul a analizat datele și a constatat că medicii au tratat cu 1,5 milioane de bolnavi de cancer mai puțin în primul an al pandemiei, unul din doi pacienți cu cancer nefiind operat sau neavând parte de chimioterapie în timp util. Aproximativ 100 de milioane de screening-uri au fost ratate și se estimează că până la 1 milion de cetățeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat.

„Estimăm că aproximativ 1 milion de diagnostice de cancer au fost ratate în toată Europa în timpul pandemiei de Covid-19”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Queen’s University Belfast, președintele și autorul principal al studiului. „Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a găsi acele cancere care lipsesc”.

Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Cel mai mare spital din județul Galați va avea, în curând, soft pe bază de inteligență artificială, care va ajuta la tratarea cancerului. Softul va fi achiziționat cu bani de la bugetul...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#cancer, #tratament cancer, #diagnosticare cancer, #pandemie covid , #tratament cancer