4 aditivi alimentari care duc la apariția cancerului

Marti, 26 Martie 2024, ora 15:00
4399 citiri
4 aditivi alimentari care duc la apariția cancerului
aditivi alimentari cancer FOTO: freepik.com

Aditivii alimentari ne înconjoară peste tot. Sunt în aproape toate produsele alimentare pe care le cumpăram din supermarketuri. Semipreparatele obținute industrial și ambalate prin diverse metode sunt pline de conservanți, arome artificiale, coloranți și îndulcitori.

Organizația pentru Alimente și Medicamente a creat o lista cu peste 3.000 de ingrediente care pot fi adăugate produselor alimentare. În vreme ce printre acestea se numără laptele și ouăle, există și o serie de substanțe chimice care pot ajunge legal în alimente.

Dacă cumperi alimente ambalate sau semipreparate probabil te expui unei mari cantități de aditivi. Iată principalii aditivi alimentari pe care îi găsești în mâncarea pe care o cumperi și legătura lor cu diferitele forme de cancer:

Colorant artificial

Colorantul artificial se găsește în alimentele îmbogățite cu culoare obținută chimic. Coloranții sunt de obicei enumerați pe etichetele produselor alimentare cu denumirile culorilor. De exemplu, Galben de quinolina, roșu 2G, verde S, caramel I sau brun HT, ori sub denumirea de E-uri. Coloranții artificiali sunt controversați, deoarece unii dintre ei se dovedesc a produce anumite riscuri pentru sănătate. Potrivit unui studiu din 2007, copiii pot experimenta hiperactivitate la consumarea de coloranți artificiali. Pe de alta parte, o serie de agenți de colorare alimentară sunt enumerați că potențial carcinogeni, putând produce cancer. Studiile efectuate asupra animalelor au arătat o creștere a tumorii în vezica urinară, la nivelul tiroidei și al altor organe.

Aspartam

Dacă ați auzit ceva despre pericolele aditivilor alimentari, probabil că ești familiarizat cu Aspartamul, o modalitate ieftină de îndulcire a alimentelor, fără a consuma zahăr. Aspartamul este alcătuit din acid aspartic și fenilalanină. Este un aditiv utilizat în mod obișnuit în produsele dietetice și în alte alimente fără zahăr..

Aspartamul a fost asociat cu o serie de efecte secundare semnificative pentru sănătate. Se crede că este o substanță carcinogenă legată de anumite tipuri de cancer, deoarece studiile au arătat o dezvoltare a tumorii la nivelul tiroidei, al ficatului și testiculelor în cazul șobolanilor. Alte riscuri includ convulsii, dureri de cap, depresie, anxietate, palpitații ale inimii, etc.

Sirop de porumb

Cu un nivel ridicat de fructoză, siropul de porumb este folosit pentru îndulcirea alimentelor și a băuturilor. Este ușor de găsit pe etichetele ingredientelor. Siropul de porumb a fost pus în legătură cu diabetul, obezitatea și cu sindromul metabolic. Metabolizarea siropului de porumb este diferită de cea a zahărului. Fructoza este transportată la ficat pentru a fi transformată în glucoză, cea pe care organismul o folosește pentru obținerea de energie. Dacă există suficientă glucoză în organism, fructoza este apoi transformată în grăsime și stocată în țesuturile adipoase. Acest lucru poate crește obezitatea și nivelul colesterolului rău. Există, de asemenea, dovezi că consumul de zaharuri rafinate, în special fructoza, alimentează celulele canceroase și poate crește proliferarea acestor celule.

Glutamat monosodic

Glutamatul monosodic a devenit un aditiv foarte popular în ultimii ani. Este un potențiator de aromă și este popular în produse alimentare precum supe, condimente, soia, chips-uri.

Glutamatul monosodic are capacitatea de a "excită" celulele noastre atât de mult, încât le deteriorează și mor. În creierul uman există receptori de glutamat, motiv pentru care acesta este asociat cu boli neurodegenerative. Receptori sunt, de asemenea, localizați și în inimă, iar când sunt stimulați excesiv, pot provoca aritmii cardiace. Unele persoane susțin că sunt sensibile la glutamat, iar după consumul alimentelor care conțin acest potențiator de aromă resimt unele dintre următoarele simptome: amorțeală, furnicături, dureri de cap, greață, bătăi rapide ale inimii, somnolentă și slăbiciune. Consumul de cantități reduse nu pare să reprezinte un risc imediat pentru cancer.

Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de...
Minunea trăită de un bolnav de cancer în stadiu terminal: câți ani a supraviețuit după ce s-a mutat într-o „zonă albastră”. Aceste regiuni sunt și în Europa
Minunea trăită de un bolnav de cancer în stadiu terminal: câți ani a supraviețuit după ce s-a mutat într-o „zonă albastră”. Aceste regiuni sunt și în Europa
Unui bărbat bolnav de cancer în fază terminală medicii i-au spus că mai are doar câteva luni de trăit. S-a întors în Icaria, Grecia - o zonă albastră - și a mai trăit încă trei...
#cancer, #aditivi alimentari, #imbolnavire, #alimente , #alimente