Premieră medicală majoră: Test de sânge ce depistează un anumit tip de cancer. Rata de supraviețuire crește

Vineri, 26 Ianuarie 2024, ora 07:33
2486 citiri
Premieră medicală majoră: Test de sânge ce depistează un anumit tip de cancer. Rata de supraviețuire crește
Tumorile cerebrale au fost dificil de diagnosticat FOTO Pixabay

Testul de sânge pentru cancerul cerebral, o premieră mondială, ar putea revoluţiona diagnosticarea, accelera tratamentul şi creşte rata de supravieţuire, informează The Guardian.

Timp de ani de zile, tumorile cerebrale au fost dificil de diagnosticat. Acestea afectează anual sute de mii de oameni din întreaga lume şi ucid în Marea Britanie mai mulţi copii şi adulţi sub 40 de ani decât orice alt tip de cancer.

Acum, o echipă de cercetători a conceput un simplu test de sânge care ar putea ajuta la diagnosticarea mult mai rapidă a pacienţilor care suferă chiar şi de cele mai mortale forme de cancer cerebral, evitându-le biopsiile chirurgicale invazive şi cu risc ridicat. Descoperirea a fost anunţată în International Journal of Cancer.

Experţii au declarat că biopsia lichidă ieftină ar putea duce, de asemenea, la un diagnostic mai devreme, ceea ce, la rândul său, ar accelera tratamentul şi ar putea creşte ratele de supravieţuire. Testul ar fi deosebit de benefic pentru pacienţii cu tumori cerebrale "inaccesibile", care ar putea beneficia de începerea tratamentului cât mai curând posibil, au adăugat ei.

Cercetătorii de la Centrul de excelenţă pentru cercetarea tumorilor cerebrale, condus de Imperial College London şi Imperial College healthcare NHS trust, au descoperit că testul poate diagnostica cu precizie o serie de tumori cerebrale, inclusiv glioblastomul (GBM), cel mai frecvent diagnosticat tip de tumoare cerebrală de grad înalt la adulţi, astrocitoame şi oligodendrogliome. Testul a avut "sensibilitate, specificitate şi precizie analitică ridicată", a raportat echipa.

"Această cercetare revoluţionară ar putea duce la diagnosticarea mai rapidă şi la îmbunătăţirea rezultatelor pentru pacienţii cu tumori cerebrale", a declarat Dan Knowles, directorul executiv al organizaţiei caritabile Brain Tumour Research.

Oamenii de ştiinţă planifică deja studii suplimentare pentru a valida rezultatele, iar dacă acestea vor avea succes, pacienţii ar putea beneficia de noul test în doar doi ani.

Testul de sânge TriNetra-Glio, dezvoltat cu fonduri de la Datar Cancer Genetics, funcţionează prin izolarea celulelor gliale care s-au desprins de tumoare şi care circulă în sânge. Celulele izolate sunt apoi colorate şi pot fi identificate la microscop.

Dr. Nelofer Syed, care conduce Centrul de excelenţă pentru cercetarea tumorilor cerebrale, a declarat: "O metodă neinvazivă şi ieftină pentru detectarea timpurie a tumorilor cerebrale este esenţială pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor. Mai este încă un drum de parcurs, dar această soluţie ar putea ajuta persoanele în cazul în care o biopsie cerebrală sau o rezecţie chirurgicală a tumorii nu este posibilă din cauza localizării tumorii sau a altor constrângeri".

Kevin O'Neill, neurochirurg consultant la Imperial College healthcare NHS trust şi lector principal clinic onorific la Imperial College London, care conduce Centrul de Excelenţă pentru Cercetarea Tumorii Cerebrale împreună cu Syed, a declarat: "Acest test nu este doar un indicator al bolii, ci o biopsie lichidă cu adevărat diagnostică".

Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Un tânăr britanic a fost inculpat pentru presupuse activităţi ostile statului, după ce ar fi fost recrutat de Rusia. Se presupune că acesta ar fi recrutat și alte persoane care să dea foc...
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Prima rundă a Mastersului de la Madrid va avea un meci special între Rafael Nadal (37 de ani), de 22 de ori campion de Grand Slam, și tânărul Darwin Blanch, în vârstă de 16 ani, deținător...
#cancer cerebral, #depistare, #test sange cancer, #Premiera , #cancer