Cancelarul german Olaf Scholz militează pentru legături mai strânse între UE şi țările din Asia de Sud-Est

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 10:02 1183 citiri
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel FOTO Facebook

Uniunea Europeană ar trebui să-şi extindă cooperarea cu Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), a susţinut în Singapore cancelarul german Olaf Scholz, care a opinat că adâncirea acestor relaţii este crucială în contextul războiului din Ucraina, relatează luni Reuters.

Scholz a participat luni la un forum de afaceri în Singapore.

El a afirmat că speră să vadă progrese rapide în negocierile comerciale ale UE cu Australia, India şi Indonezia.

''Adâncirea cooperării este crucială, pentru că toţi simţim că terenul geopolitic de sub picioarele noastre se schimbă'', a spus şeful executivului german, care duminică a vizitat Vietnamul şi va participa la summitul G20 din Indonezia.

Călătoria lui Scholz, efectuată la o săptămână după o vizită în China, are loc în contextul încercărilor Germaniei de a-şi diversifica comerţul în Asia, unde se află unele dintre economiile cu cea mai rapidă rată de creştere din lume.

Berlinul vrea să-şi reducă dependenţa economică de China, după ce invazia rusă în Ucraina şi reducerea livrărilor de energie în Europa au evidenţiat riscurile dependenţei de un singur stat.

De asemenea, Germania doreşte să ofere altor ţări o alternativă la investiţiile chineze, să împiedice Beijingul să obţină avantaje politice şi să se implice mai mult în regiunea indo-pacifică, în contextul ambiţiilor teritoriale chineze în regiune.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News