Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD

Joi, 23 Martie 2023, ora 03:25
15653 citiri
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Canalul Bîstroe a devenit o sursă de tensiune diplomatică între România și Ucraina FOTO / captură video

În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face lucrări neautorizate care vizează lărgirea canalului Bîstroe. În paralel, informații obținute de Ziare.com arată că unele rapoarte, din 2005, arată că adâncimea din unele puncte ajungea chiar și până la 14 metri.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat miercuri, 22 martie, că experții din minister „au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116, unde autoritățile de la Kiev ne-au permis accesul)” și că, pentru brațul cuprins între km 11 și km 22 încă se negociază condițiile.

De notat că tensiunile pe subiectul canalului Bîstroe au apărut la jumătatea lunii februarie, atunci când Ministerul Transporturilor a organizat o întâlnire cu reprezentanți din Mediu și MAE după ce Garda de Coastă a sesizat lucrări de dragare în apele ucrainene, în zona canalului Bîstroe (informație respinsă ulterior de ambasadorul Ucrainei la București Ihor Prokopchuk).

În condițiile în care această dispută amenință să afecteze legăturile bilaterale, ambasada Ucrainei a făcut apoi apel la români să „nu facă jocul propagandei rusești” care urmărește să submineze sprijinul lor pentru Kiev. Totodată, Ambasada Ucrainei la București a încercat să clarifice faptul că lucrările au fost de „natură operațională” pentru a îndepărta nămolul care a redus adâncimea cursului de apă, însă subiectul a devenit puternic politizat în România, în special de către social-democrați.

Ce spun rapoartele din 2005

Conform unui raport al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (OSCE), în 2005, măsurătorile de pe canalul Bîstroe arătau că pe unele porțiuni sunt înregistrate adâncimi de peste 10 metri, iar în anumite puncte acestea ajung până la 14 metri

FOTO Surse guvernamentale

Raportul OSCE.

Totodată, pe lângă raportul OSCE, adâncimile sunt confirmate și de către măsurătorile realizate de Apele Române. Conform unui document obținut de Ziare.com, adâncimea pe unele porțiuni de pe brațul Chilia și canalul Bîstroe ajunge la peste 10 metri.

FOTO Ziare.com

„E imposibil să vedem ce se întâmplă”

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, a declarat pe 20 februarie, într-o intervenție pentru Digi24, că nu a primit nicio informare despre lucrări de adâncire pe canalul Bîstroe, nici recent, nici din anii anteriori și că nu i s-a prezentat niciun proiect pentru o eventuală analiză de impact. Acesta a adăugat că este imposibil ca partea română să observe ce se întâmplă pe canalul Bîstroe, de la confluența cu Chilia până la vărsarea în mare, fiindcă acolo este exclusiv teritoriu ucrainean.

"Pentru prima oară aud acum că au avut loc lucrări de adâncire. Noi cunoșteam că sunt lucrări pentru a menține adâncimile șenaului lor așa cum se întâmpla când existau astfel de probleme. Anul trecut cotele apelor Dunării au fost extrem de scăzute, s-au impus lucrări de mentenanță pe șenalul respectiv. Din informările pe care le am și din ce am urmărit cu angajații proprii, pot spune că aceste lucrări au fost sporadice, nu au durat mai mult de 24 – 48 de ore și s-au desfășurat pe distanțe foarte scurte. Asta cunoaștem noi", a transmis Marinov.

PSD vrea să fure electoratul AUR

Deși până în prezent autoritățile de la București nu au confirmat că Ucraina a desfășurat lucrări pentru lărgirea canalului Bîstroe, mai mulți reprezentanți din PSD au ieșit la atac, unii cerând chiar suspendarea ajutoarelor pe care România le oferă Kievului. Semnalul a fost dat inclusiv de către liderul PSD Marcel Ciolacu care a criticat tranșant Ucraina într-o postare pe Facebook.

„România nu permite sub nicio formă distrugerea #Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul #Bâstroe trebuie să înceteze ACUM! Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării!”, a transmis Ciolacu pe Facebook.

Grija pentru Delta Dunării a renăscut și în cazul deputatului PSD de Mehedinți Chirilă Alin, care a cerut inclusiv suspendarea ajutorului acordat către Ucraina, adăugând apoi că „nu are ce căuta în Uniunea Europeană”.

„Este de-a dreptul revoltător ce face Ucraina, după tot sprijinul primit din partea țării noastre! Este o sfidare la adresa României și a românilor! Și nu e prima! Amintiți-vă de Legea minorităților care interzice practic învățământul în limba maternă pentru comunitatea românească din Ucraina. Războiul cu Federația Rusă nu poate fi folosit ca scuză pentru aceste acțiuni anti-românești!

România trebuie să suspende orice formă de sprijin pentru Ucraina până când Kievul se conformă convențiilor internaționale privind Delta Dunării. Cu astfel de comportamente Ucraina nu are ce căuta în Uniunea Europeană! Să învețe întâi să se comporte ca stat european înainte de a cere să devină membru al Uniunii Europene!”, a transmis Chirilă. Ulterior, după nu mai puțin de șapte editări, deputatul și-a modificat mesajul de pe Facebook și a scos ultima parte.

FOTO Captură Facebook

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Canalul Bistroe, #masuratori bistroe , #stiri politice