Cum a intrat la apă retorica lui Grindeanu privind măsurătorile pe canalul Bîstroe. Ministrul a fost dat de gol de oficiali români și ucraineni SURSE

Duminica, 05 Martie 2023, ora 21:30
9451 citiri
Cum a intrat la apă retorica lui Grindeanu privind măsurătorile pe canalul Bîstroe. Ministrul a fost dat de gol de oficiali români și ucraineni SURSE
Deși Sorin Grindeanu afirma încă de pe 23 februarie că „suntem pregătiți” pentru a face măsurătorile pe Bîstroe, ministerul condus de acesta a solicitat 15 martie FOTO Facebook / Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu este cel care a propagat subiectul canalului Bîstroe, și tot el a transmis câteva zile mai târziu, pe 23 februarie, că România este pregătită cu bărci să înceapă măsurătorile. Cu toate astea, atât oficiali români, cât și din Ucraina au arătat că cele două țări aveau deja înțelegere pentru măsurători.

Autoritățile din România și cele ucrainene au avut vineri, 3 februarie, o întâlnire tehnică privind canalul Bîstroe. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți. Conform unor surse guvernamentale, Romeo Soare, reprezentant al Ministerului Transporturilor (Administrația Fluvială a Dunării de Jos - AFDJ) a recunoscut de la bun început în cadrul ședinței, că ministerul aflat în subordinea lui Sorin Grindeanu a cerut părții ucrainene ca măsurătorilor să înceapă de abia pe 15 martie.

Cu toate astea, Sorin Grindeanu a scos bărcuțele încă din 23 februarie, când afirma pe Facebook că „noi suntem pregătiți”, omițând însă să arate că ministerul pe care îl conduce a cerut ca măsurătorile să înceapă de pe 15 martie. Totodată, operațiunile pentru măsurare durează în medie zece zile, iar interpretarea datelor între 10 - 15 zile.

Afirmațiile lui Grindeanu au fost demontate din nou într-o emisiune de la Antena 3, la care secretarul de stat din ministerul Mediului Sorin Banciu a recunoscut și el oficial că România a cerut ucrainenilor ca măsurătorile să înceapă din 15 martie.

A fost prima întâlnire între partea română și partea ucraineană. I-ați întrebat ce fel de lucrări se fac în zona canalului Bîstroe si Chilia?

Andrei Banciu: Da, au fost discuții referitoare la aceste tipuri de lucrări. Vecinii noștri din Ucraina au menționat faptul ca sunt lucrări de întreținere, dragaje de întreținere, de mentenanță practic, că nu s-au făcut adânciri și că sunt lucruri care se fac recurent pentru a asigura navigabilitatea pe canalul Bîstroe

Partea română a cerut sa înceteze aceste lucrări până pe 15 martie când se va merge să se măsoare adâncimea canalelor?

Andrei Banciu: Lucrările au încetat de două săptămâni din ceea ce ne-au confirmat vecinii noștri, au fost lucrări punctuale.

(...)

De ce 15 martie și nu mai devreme?

Andrei Banciu: Asta a fost propunerea colegilor de la AFDJ, nu aș vrea sa speculez acum. Noi am spus că începând cu data de 15 martie putem începe aceste acțiuni de măsurare. Termenul nu are legătură decât cu pregătirea acestor măsurători. Sunt măsurători complexe si nu pot fi începute de pe o zi pe alta.

Ministrul Transporturilor ne-a anunțat de vreo 10 zile ca navele sunt pregătite să meargă să măsoare.

Andrei Banciu: Dați-mi voie să nu comentez ce a spus ministrul Transporturilor.

Cum a apărut scandalul

Tensiunile pe subiectul canalului Bîstroe au apărut pe 10 februarie, atunci când Ministerul Transporturilor a organizat o întâlnire cu reprezentanți din Mediu și MAE după ce Garda de Coastă a sesizat lucrări de dragare în apele ucrainene, în zona canalului Bîstroe (informație respinsă ulterior de ambasadorul Ucrainei la București Ihor Prokopchuk).

Subiectul a fost apoi preluat de către mai multe publicații obscure, precum Puterea.ro, Active News sau RGNPress, care au promovat ideea unui complot ucrainean asupra ecosistemului din Delta Dunării. Cinci zile mai târziu, pe 15 februarie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a organizat o conferință de presă în care a transmis Ucrainei că trebuie să respecte tratatele internaționale.

„Noi am considerat necesar să fim proactivi, deşi nu suntem titulari de filă şi aşteptăm, într-un final, de la cele două ministere puncte de vedere”, afirma Grindeanu, cu referire la Ministerul Mediului și MAE. Tema avea apoi să fie preluată și promovată intens de televiziuni, în special Antena 3 și Realitatea TV, cu toate că România nu are până în acest moment probe concrete sau o confirmare oficială legate de presupusa adâncirea a canalului Bîstroe.

„E imposibil să vedem ce se întâmplă”

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, declara luni, 20 februarie, într-o intervenție pentru Digi24, că nu a primit nicio informare despre lucrări de adâncire pe canalul Bîstroe, nici recent, nici din anii anteriori și că nu i s-a prezentat niciun proiect pentru o eventuală analiză de impact. Acesta a adăugat că este imposibil ca partea română să observe ce se întâmplă pe canalul Bîstroe, de la confluența cu Chilia până la vărsarea în mare, fiindcă acolo este exclusiv teritoriu ucrainean.

Ministrul Transporturilor vrea Centura Bucureștiului să intre în administrarea Primăriei Generale. ”Asta ar ajuta”
Ministrul Transporturilor vrea Centura Bucureștiului să intre în administrarea Primăriei Generale. ”Asta ar ajuta”
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Sorin Grindeanu a propus ca Centura Capitalei să fie preluată în administrarea Primărie Bucureşti şi a precizat că aceasta a devenit un inel al...
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 26 aprilie, lansarea licitației pentru un nou lot al A8 (Autostrada Unirii). Potrivit anunțului făcut pe Facebook, CNAIR a...
#Canalul Bistroe, #Sorin Grindeanu, #masuratori bistroe, #scandal bistroe , #stiri Sorin Grindeanu