Ce sperăm de la controlul Comisiei Europene în scandalul Bîstroe. Oficialii europeni vin luni în România

Vineri, 03 Martie 2023, ora 22:10
2651 citiri
Ce sperăm de la controlul Comisiei Europene în scandalul Bîstroe. Oficialii europeni vin luni în România
Șalupă pentru pescari în Delta Dunării FOTO Hepta

Reprezentanții Comisiei Europene vin luni în România pentru a verifica situația din Delta Dunării în contextul informațiilor privind săpăturile de pe Canalul Bîstroe.

Însă va fi o vizită de informare, instituția europeană având rolul de a facilita dialogul dintre părți, în vederea asigurării unei cooperări strânse între toate părțile și a unei bune implementări continue a culoarelor de solidaritate, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei într-un răspuns pentru Ziare.com

„Comisia Europeană este conștientă de preocupările legate de impactul potențial al lucrărilor de la Bîstroe asupra biosferei Deltei Dunării, precum și de importanța pentru Ucraina a legăturilor de transport pentru a-și asigura importurile și exporturile.

Comisia Europeană nu are responsabilitatea de a verifica nivelurile de apă ale canalului Dunării și nici de a determina adâncimea maximă admisă.

Cu toate acestea, depunem eforturi pentru a facilita contactele cu părțile implicate, România și Ucraina, pentru a le ajuta să găsească soluții. De asemenea, suntem în contact foarte strâns cu Comisia Dunării”, se arată în răspuns.

Instituția Europeană a solicitat atât autorităților române, cât și celor ucrainene informații suplimentare cu privire la situația actuală și la eventualele lucrări, însă nu a primit niciun document oficial de la niciuna dintre părți.

Oficialii Comisiei Europene vor veni luni în România, unde se vor întâlni cu autoritățile și vor efectua o vizită de lucru.

Aceștia nu vor face verificări tehnice, cum ar fi măsurători pe canale, ci vor colecta informații de la părțile implicate.

„Comisia continuă să lucreze la punerea în aplicare a culoarelor de solidaritate, care sunt vitale pentru Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei. Datorită sprijinului extrem de valoros al statelor membre, în special al României și Poloniei, am reușit să exportăm peste 51 de milioane de tone de mărfuri din Ucraina prin aceste canale de transport alternative. Unul dintre obiectivele noastre cheie este menținerea și creșterea fluxurilor de mărfuri pe coridorul de solidaritate al Dunării, care este cel mai important deocamdată.

Deoarece Chilia și Bîstroe nu se află pe rețeaua TEN-T, Comisia Europeană nu a finanțat și nici nu a coordonat lucrările pe Bîstroe. În schimb, suntem pregătiți să finanțăm lucrări pe canalul Sulina pentru a crește volumul de mărfuri care circulă pe acest canal - Comisia pune la dispoziția României 6 milioane de euro în acest scop”, se mai arată în sursa citată.

Discuții între ambele părți

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, vineri, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bîstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bîstroe din data de 15 martie.

”Astăzi, 3 martie 2023, a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferinţă, la nivel de experţi între partea română şi cea ucraineană. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părţi. Participanţii au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bîstroe din data de 15 martie 2023”, a transmis, vineri, Ministerul Transporturilor.

Sursa citată a precizat că, totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi.

”Aceştia se vor întâlni luni, 06 martie 2023 pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Braţul Chilia şi pe Canalul Bîstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile. Cele două părţi au convenit că este cea mai bună soluţie care să clarifice informaţiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bîstroe şi a Braţului Chilia”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit documentului, partea română şi-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenţi şi specialişti din Ucraina, dar şi ai unor instituţii terţe.

De asemenea, ministerul anunţă că Ucraina va asigura securitatea navelor şi personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare.

Rolul Comisiei Europene

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, referitor la situaţia privind lucrările pe Canalul Bîstroe, că la nivelul ministerelor de linie sunt efectuate activități bilaterale la nivel tehnic, iar Comisia Europeană va discuta, în perioada următoare, cu partea română şi cu cea ucraineană.

„Legat de Bîstroe vă pot spune că la nivelul ministerelor de linie – Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor sunt activităţi bilaterale la nivel tehnic. Se discută şi se caută lămurirea datelor legate de ceea ce s-a întâmplat pe Canalul Bîstroe. Totodată, există şi o implicare a Comisiei Europene care, în perioada imediat următoare, va veni să discute cu ambele părţi”, a explicat Nicolae Ciucă, chestionat despre subiect la o conferinţă de presă susţinută joi la Târgu Mureş.

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a anunţat, joi, la Parlament, că vineri vor avea loc consultări tehnice cu partea română, privind lucrările pe Canalul Bîstroe.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a afirmat că mandatul experţilor români care discută vineri cu partea ucraineană pe tema canalului Bîstroe este de a se permite măsurătorile, precizând că nu este foarte important dacă acestea sunt realizate de experţi români, de o echipă româno-ucraineană sau de una independentă, ci este important să fie cunoscute adâncimile la care s-a ajuns pe acel canal.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus...
#Canalul Bastroe, #Bastroe, #bistroe, #Ucraina, #Romania, #Comisia Europeana , #stiri sociale