Protestele istorice din Canada. Deputații au aprobat legea privind starea de urgență, care a mai fost invocată o singură dată în timp de pace

Marti, 22 Februarie 2022, ora 08:13 3229 citiri
Premierul Canadei, Justin Trudeau FOTO Facebook/Justin Trudeau

Parlamentarii canadieni au aprobat luni seară recurgerea la o lege excepţională invocată săptămâna trecută de premierul Justin Trudeau pentru a pune capăt manifestaţiilor istorice împotriva măsurilor de sănătate publică, notează AFP.

După mai multe zile de dezbateri în Camera Comunelor, parlamentarii au votat cu 185 la 151 în favoarea legii privind măsurile de urgenţă, o dispoziţie legislativă de ultimă instanţă care poate fi folosită de Guvernul Canadei în cazul unei "crize naţionale".

"A fost adoptată o moţiune de ratificare a declaraţiei de situaţie de criză", a scris Camera Comunelor pe Twitter în minutele de după vot.

Senatul (camera superioară) urmează să dezbată moţiunea la rândul său.

Această lege a fost invocată la 14 februarie, numai pentru a doua oară în Canada pe timp de pace, pentru a pune capăt blocajelor anti-măsuri sanitare care au zguduit ţara timp de trei săptămâni, manifestaţii care în opinia premierului nu mai mai aveau nimic "paşnic".

Cu această lege, "vrem să lăsăm guvernului posibilitatea de a declara imediat starea de urgenţă, dar acordăm Parlamentului o săptămână pentru a se pronunţa", a explicat pentru AFP politologul Daniel Béland de la Universitatea McGill.

Prerogativele suplimentare conferite de lege, de exemplu îngheţarea conturilor bancare ale anumitor manifestanţi, au fost aplicate în ultimele zile de instituţiile guvernamentale, dar Parlamentul canadian mai trebuia să "ratifice legea", a adăugat, la rândul ei, Genevieve Tellier, profesor la Universitatea din Ottawa.

Minoritari, liberalii lui Justin Trudeau au putut conta pe sprijinul Noului Partid Democrat (NDP, stânga) pentru a adopta moţiunea, în pofida "reticenţelor" exprimate luni de liderul său, Jagmeet Singh.

Partidul Conservator, al cărui lider a fost destituit în cursul crizei, şi Blocul Québécois (BQ) au votat împotriva legii, criticând cu fermitate necesitatea de a o invoca, în timp ce capitala Ottawa a fost eliberată de protestatarii săi duminică în cursul unei vaste operaţiuni de poliţie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News