Presupusa implicare a Chinei în alegerile din Canada, cercetată de un anchetator special. Anunțul făcut de Trudeau

Marti, 07 Martie 2023, ora 08:17
1784 citiri
Presupusa implicare a Chinei în alegerile din Canada, cercetată de un anchetator special. Anunțul făcut de Trudeau
Premierul Canadei, Justin Trudeau FOTO Facebook/Justin Trudeau

Premierul Justin Trudeau a declarat luni că va numi un anchetator special care să decidă dacă ar trebui să existe o anchetă publică în legătură cu rapoartele privind interferenţa Chinei în alegerile din Canada. De asemenea, Trudeau va cere unei comisii de securitate naţională a Parlamentului să examineze informaţiile clasificate în acest sens, potrivit AFP.

The Globe and Mail, citând surse neidentificate din serviciile de informaţii, a relatat luna trecută că China a preferat ca liberalii lui Trudeau să fie realeşi în alegerile din 2021 şi a lucrat pentru a-i învinge pe politicienii conservatori consideraţi neprietenoşi cu Beijingul. Partidele de opoziţie au cerut o anchetă completă.

Trudeau a refuzat să facă acest lucru acum, dar a spus că va numi un raportor special independent care va decide dacă este necesară o anchetă publică. Trudeau a spus că va respecta recomandarea:

„Vom cere raportorului special independent, ca una dintre primele sarcini ale mandatului său, să ofere guvernului o recomandare cu privire la următorul pas adecvat - fie că este vorba de o anchetă, o investigaţie sau o revizuire judiciară - şi care ar putea fi domeniul de aplicare al acestei activităţi", a spus Trudeau.

Trudeau a declarat că "toţi liderii politici sunt de acord că rezultatele alegerilor din 2019, şi din 2021, nu au fost influenţate de interferenţe străine. Dar chiar dacă nu a schimbat rezultatele alegerilor noastre, orice încercare de interferenţă, din partea oricărui actor străin, este îngrijorătoare şi serioasă". Liderul conservator al opoziţiei, Pierre Poilievre, a criticat mai devreme luni ideea implicării unei comisii parlamentare.

El a spus că acest lucru ar avea ca rezultat doar faptul că oficialii le-ar prezenta parlamentarilor opoziţiei "unele informaţii şi apoi le-ar jura să păstreze secretul pentru a nu mai putea vorbi niciodată despre asta". Deci, efectiv, ar fi un truc pentru a încerca să împiedice pe oricine să dezbată subiectul".

Un grup de funcţionari publici a emis recent un raport care a concluzionat că au existat încercări străine de a interveni, dar niciuna nu a afectat rezultatul alegerilor.

„Ştim de mult timp, aşa cum un raport independent a confirmat din nou săptămâna trecută, că guvernul chinez şi alte regimuri, precum Iranul şi Rusia, au încercat să intervină nu doar în democraţia noastră, ci şi în ţara noastră în general, fie că este vorba despre instituţiile noastre, întreprinderile noastre, facilităţile noastre de cercetare sau în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri", a declarat Trudeau.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#Canada, #Justin Trudeau, #China, #alegeri , #justitie