Două țări anunță reluarea ajutorului financiar către agenția ONU pentru refugiaţii palestinieni. „Liniştiţi de raportul intermediar al anchetei asupra UNRWA”

Sambata, 09 Martie 2024, ora 13:22
1420 citiri
Două țări anunță reluarea ajutorului financiar către agenția ONU pentru refugiaţii palestinieni. „Liniştiţi de raportul intermediar al anchetei asupra UNRWA”
Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) Foto: X/ Visegrád 24

Canada și Suedia au anunţat că îşi reiau ajutorul financiar către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), condiţionată însă de un mai bun control asupra activităţii organizaţiei ONU, informează AFP şi Reuters.

La fel ca alte circa 15 state, cele două țări și-au suspendat ajutorul pentru UNRWA, după acuzaţii formulate la sfârşitul lui ianuarie de autorităţile israeliene, potrivit cărora mai mulţi angajaţi ai agenţiei ar putea să fi fost implicaţi în atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie.

„Guvernul a alocat 400 de milioane de coroane pentru UNRWA pentru anul 2024. Decizia de astăzi vizează alocarea unei prime tranşe de 200 de milioane de coroane” (20 milioane de dolari), a precizat guvernul suedez într-un comunicat.

Pentru a obţine deblocarea acestui ajutor, UNRWA a acceptat „să permită controale, audituri independente, să întărească supervizarea internă şi controalele suplimentare în ceea ce priveşte personalul”, subliniază Suedia.

„Anunţ reluarea finanţării UNRWA de către Canada”, a declarat ministrul Dezvoltării Internaţionale Ahmed Hussen în timpul unui briefing de presă.

Această decizie a fost luată în special „din cauza situaţiei umanitare dezastruoase de pe teren”, a spus el, subliniind că ţara sa este „prima ţară din G7 care a reluat finanţarea”.

„Am examinat raportul intermediar al anchetei asupra UNRWA şi am fost liniştiţi de conţinutul acestuia”, a explicat ministrul canadian.

Acesta a anunţat, de asemenea, că Ottawa îşi uneşte forţele cu Iordania şi Programul Alimentar Mondial (PAM) pentru a efectua livrări aeriene de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, unde populaţia, bombardată şi asediată de Israel, este ameninţată de foamete.

Canada va furniza 300 de paraşute pentru a livra alimente şi bunuri esenţiale, a mai informat Ahmed Hussen.

Şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly are programată o deplasare timp de trei zile în Israel, la Ierusalim şi în Cisiordania ocupată, începând de duminică.

Pe 1 martie, Uniunea Europeană a decis să deblocheze un ajutor de 50 de milioane de euro pentru UNRWA.

Israelul a acuzat în ianuarie că 12 dintre cei circa 30.000 de angajaţi regionali ai UNRWA au participat la atacurile din 7 octombrie ce au dus la moartea a 1.160 de persoane, majoritatea civili.

UNRWA are circa 13.000 de angajaţi în Fâşia Gaza.

ONU s-a delimitat imediat de angajaţii acuzaţi şi încă în viaţă, şi o anchetă internă a fost declanşată. Un grup independent urmează de asemenea să desfăşoare o misiune de evaluare a UNRWA şi a „neutralităţii” sale.

Cu toate acestea, tensiunile au escaladat săptămâna aceasta între Israel şi UNRWA. Armata israeliană a acuzat luni agenţia ONU că are „peste 450 de terorişti” angajaţi în Fâşia Gaza.

La rândul său, UNRWA a acuzat autorităţile israeliene că au comis acte de „tortură” asupra unora dintre angajaţii săi arestaţi în Gaza din 7 octombrie încoace.

Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Vestea de săptămâna trecută a fost, fără îndoială, primită cu ușurare la Kiev și cu durere la Kremlin. Congresul SUA a întrerupt în cele din urmă blocajul de șase luni și a aprobat...
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani,...
#Canada, #suedia, #ajutor financiar, #agentie onu, #refugiati palestinieni, #UNRWA, #ONU , #stiri internationale