Cupa Mondială: Cristiano Ronaldo joacă împotriva lui Cavani și Suarez. Totul despre grupa de foc de la turneul final din Qatar

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 18:13
2168 citiri
Cupa Mondială: Cristiano Ronaldo joacă împotriva lui Cavani și Suarez. Totul despre grupa de foc de la turneul final din Qatar
Cristiano Ronaldo. Foto: Facebook / Cristiano Ronaldo

Prezentarea echipelor care vor evolua în Grupa H a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar (20 noiembrie-20 decembrie): Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud.

PORTUGALIA

Palmares: a 8-a participare; cel mai bun rezultat - locul 3 în 1966

EURO: 8 participări; cel mai bun rezultat - campioană în 2016

Clasamentul FIFA: locul 9

Supranume: Seleccao

Preşedintele federaţiei: Fernando Gomes

Număr de jucători legitimaţi: 77.932 (la finalul sezonului 2021-2022)

Principalele cluburi: Benfica Lisabona, FC Porto, Sporting Lisabona

Calificare: clasată pe locul secund în Grupa A a preliminariilor europene, Portugalia s-a calificat la turneul final după ce a câştigat barajele cu Turcia, respectiv Macedonia de Nord

Selecţioner: Fernando Santos (68 ani) a fost numit la cârma echipei Portugaliei în octombrie 2014, la doar câteva săptămâni după ce predecesorul său, Paulo Bento, pierduse acasă cu Albania (0-1). Om de credinţă, riguros şi pragmatic, Fernando Santos va rămâne în istorie pentru faptul că condus Portugalia spre primul său trofeu internaţional - EURO 2016.

Jucătorul vedetă: Cristiano Ronaldo. Simbol mondial şi monstru sacru al echipei naţionale, fiind cel mai bun marcator la nivel mondial (117 goluri) şi cel mai selecţionat (191), Cristiano Ronaldo va disputa în Qatar a cincea sa Cupă Mondială, cu speranţa de a câştiga unul dintre puţinele trofee care îi lipsesc din palmaresul său incredibil.

La 37 de ani, cvintuplul câştigător al Balonului de Aur nu mai este la fel de activ ca în trecut, dar şi-a păstrat abilitatea de a marca, susţinută de o ambiţie fără limite. La CM 2022, al zecelea său turneu final major de la debutul internaţional din 2003, căpitanul echipei Portugaliei are şansa de a deveni primul jucător care înscrie cel puţin un gol la cinci ediţii diferite ale Cupei Mondiale.

Echipa ideală: Diogo Costa - Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro - Ruben Neves, William Carvalho, Bruno Fernandes - Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Rafael Leao.

GHANA

Palmares:

Cupa Mondială: a 4-a participare; cel mai bun rezultat - sfertfinalistă în 2010

Cupa Africii pe Naţiuni: 23 de participări; cel mai bun rezultat - campioană în 1963, 1965, 1978, 1982

Clasamentul FIFA: locul 61

Supranume: Black Stars

Preşedintele federaţiei: Kurt Okraku

Număr de jucători legitimaţi: necomunicat

Principalele cluburi: Ashanti Kotoko Kumasi, Hearts of Oak Accra

Calificare: Ghana a învins Nigeria (0-0 şi 1-1, conform regulii golurilor marcate în deplasare) în barajul zonei Africa

Selecţioner fost secund al lui Milovan Rajevac, Otto Addo (47 ani) a devenit antrenor principal după fiascoul de la CAN, unde echipa condusă de antrenorul sârb, care a dus Ghana în sferturile CM 2010, a fost eliminată după faza grupelor, învinsă de Comore (3-2). Addo a insuflat echipei naţionale un pic din realismul fotbalului german, după ce şi-a petrecut mulţi ani din viaţă în această ţară şi continuă să lucreze pentru Borussia Dortmund, ca scouter. El a trecut de barajul cu puternica echipă a Nigeriei şi îşi continuă munca, integrând în echipă jucători cu dublă naţionalitate, pe care îi urmărea de mai mulţi ani, precum Ransford-Yeboah Koenigsdoerffer sau Daniel Kofi Kyereh. El a petrecut primii ani ca antrenor la Hamburger SV, între 2009 şi 2015.

Jucătorul vedetă: Singurul jucător din lot care va disputa a treia Cupă Mondială, după cele din 2010 şi 2014, André Ayew făcea deja parte din echipă când Black Stars au fost aproape de prima semifinală a unei echipe africane la un Mondial, când Asamoah Gyan a ratat un penalty în ultimele secunde. Fiul lui Abedi Pele este căpitanul echipei Ghanei şi va fi ghid în Qatar, acolo unde joacă de mai bine de un an, la Al-Sadd, unde tatăl său a jucat în 1982-1983.

Echipa ideală: Ofori - Odoi, Amartey, Djiku, Abdul Rahman Baba - Partey, Kofi Kyereh - A. Ayew, Kudus, J. Ayew - Inaki Williams.

URUGUAY

Palmares:

Cupa Mondială: a 14-a participare; cel mai bun rezultat - campioană în 1930 şi 1950

Copa America: 45 de participări; cel mai bun rezultat - campioană de 15 ori (1916, 1917, 1920, 1923, 1924, 1926, 1935, 1942, 1956, 1959, 1967, 1983, 1987, 1995, 2011)

Clasamentul FIFA: locul 14

Supranume: Celeste

Preşedintele federaţiei: Ignacio Alonso

Principalele cluburi: Penarol, Nacional, Defensor Sporting, Danubio

Calificare: Uruguayul a terminat pe locul al treilea în grupa unică din preliminariile sud-americane, după Brazilia şi Argentina

Selecţioner: Diego Alonso (47 ani) a fost numit în funcţie pe 14 decembrie 2021 în ceea ce era o ''misiune de salvare'' după înlocuirea experimentatului Oscar Tabarez, demis după 15 ani petrecuţi la cârma echipei Celeste, încununaţi cu multe succese (2006-2021). Tabarez, în ciuda aurei sale, a plătit pentru lipsa de rezultate în preliminarii şi pentru riscul de a vedea Uruguayul ratând Cupa Mondială. Succesorul lui Tabarez a reuşit să readucă echipa pe drumul cel bun şi să o califice la turneul final din Qatar, câştigând ultimele patru meciuri ale campaniei.

Jucătorul vedetă: Atacanţii Luis Suarez şi Edinson Cavani, doi marcatori prolifici din istoria naţionalei uruguayene, au condus o generaţie de aur către cele mai înalte sfere ale performanţei. La vârsta de 35 de ani, cei doi vor disputa ultimul lor Mondial şi vor preda ştafeta unei generaţii care îi are exponenţi pe talentaţii Federico Valverde şi Darwin Nunez.

Echipa ideală: Sergio Rochet - Guillermo Varela, Josema Gimenez, Sebastian Coates, Mathias Olivera - Facundo Pellistri, Rodrigo Bentancur, Federico Valverde, Matias Vecino - Darwin Nunez, Luis Suarez.

COREEA DE SUD

Palmares:

Cupa Mondială: a 11-a participare; cel mai bun rezultat - locul 4 în 2002

Cupa Asiei pe Naţiuni: 14 participări; cel mai bun rezultat - campioană în 1956 şi 1960

Clasamentul FIFA: locul 28

Supranume: Războinicii Taeguk

Număr de jucători legitimaţi: necomunicat

Principalele cluburi: Jeonbuk Motors, Ulsan

Calificare: Coreea de Sud a terminat pe locul secund în grupa sa din ultima fază a preliminariilor asiatice

Selecţioner: Paulo Bento, 53 ani, se află la conducerea echipei sud-coreene din 2018. Fostul internaţional portughez al doilea său turneu final de Cupă Mondială ca selecţioner, după ce prima experienţă a avut-o pe banca Portugaliei în 2014, fără a fi una de amintire plăcută, echipa nedepăşind faza grupelor. Lusitanii au fost umiliţi de Germania, viitoarea campioană mondială, cu 4-0. După patru ani la cârma echipei Portugaliei (2010-14), Paulo Bento a pregătit, fără mare succes, echipe din Brazilia, Grecia şi China, înainte de a fi instalat în Coreea de Sud.

Sub conducerea sa, Coreea de Sud a terminat a doua în preliminarii, după Iran.

Jucătorul vedetă: Heung-min Son este starul incontestabil al fotbalului sud-coreean, însă sunt emoţii pentru căpitanul echipei naţionale din cauza unei accidentări suferite într-un meci jucat de Tottenham în Liga Campionilor. Atacantul a fost operat după o fractură la orbita oculară stângă, durata indisponibilităţii sale nefiind cunoscută încă. Absenţa lui Son, care a marcat 35 de goluri în 104 selecţii, dintre care 9 în ultimele 14 partide, ar cântări greu pentru Coreea de Sud, care are şanse mici de a repeta performanţa din 2002 şi chiar şi de a ieşi din grupă la turneul din Qatar.

Echipa ideală: Seung-gyu Kim - Tae-hwan Kim, Min-jae Kim, Young-gwon Kim, Jin-su Kim - Woo-young Jung, Jae-sung Lee, Chang-hoon Kwon, Hee-chan Hwang - Heung-min Son, Ui-jo Hwang.

Programul meciurilor din Grupa H:

Joi 24 noiembrie

Uruguay - Coreea de Sud (Education City Stadium- Doha, 15:00)

Portugalia - Ghana (Stadium 974- Doha, 18:00)

Luni 28 noiembrie

Coreea de Sud - Ghana (Education City Stadium - Doha, 15:00)

Portugalia - Uruguay (Lusail Stadium- Al Daayen, 21:00)

Vineri 2 decembrie

Ghana - Uruguay (Al Janoub Stadium - Al Wakrah, 17:00)

Coreea de Sud - Portugalia (Education City Stadium - Doha, 17:00)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristiano Ronaldo, mai bogat cu 10 milioane de euro! Care e motivul
Cristiano Ronaldo, mai bogat cu 10 milioane de euro! Care e motivul
Starul portughez Cristiano Ronaldo a câştigat parţial procesul pe care l-a intentat împotriva clubului Juventus Torino pentru restanţe salariale, relatează L'Equipe. Cristiano Ronaldo a...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Campionatul Mondial de Fotbal Qatar, #cristiano ronaldo, #Portugalia, #Luis Suarez, #Uruguay , #Campionatul mondial 2022