Cupa Mondială: Totul despre grupa Braziliei din Qatar. Sud-americanii sunt mari favoriți la câștigarea trofeului

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 16:52
1538 citiri
Cupa Mondială: Totul despre grupa Braziliei din Qatar. Sud-americanii sunt mari favoriți la câștigarea trofeului
Neymar

Prezentarea echipelor care vor evolua în Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar (20 noiembrie-20 decembrie): Brazilia, Serbia, Elveţia, Camerun.

BRAZILIA

Palmares:

Cupa Mondială: a 22-a participare; cel mai bun rezultat - campioană în 1958, 1962, 1970, 1994, 2002

Copa America: 37 de participări; cel mai bun rezultat - campioană în 1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007, 2019

Clasamentul FIFA: locul 1

Supranume: Selecao

Preşedintele federaţiei: Ednaldo Rodrigues

Număr de jucători legitimaţi: necomunicat

Principalele cluburi: Corinthians, Flamengo, Palmeiras, Santos, Sao Paulo

Calificare: Brazilia a ocupat primul loc în preliminariile sud-americane, cu un număr record de puncte, 45, din 17 meciuri

Selecţioner: Numit în 2016, Tite (61 ani) a dat o nouă direcţie unei echipe aflate în criză după înfrângerea istorică suferită în faţa Germaniei în semifinalele Cupei Mondiale din 2014, pe teren propriu, şi după debutul slab de campanie pentru CM 2018, sub comanda lui Dunga. Tite a construit o echipă solidă şi echilibrată în jurul lui Neymar, care să poată compensa numeroasele sale absenţe. Criticat în Brazilia pentru presupusa lui preferinţă pentru defensivă, Tite a dominat cu Brazilia preliminariile sud-americane şi Selecao porneşte ca una dintre marile favorite la titlu în Qatar. Totuşi, există unele nelinişti, după ce Brazilia a fost învinsă de Argentina în finala turneului Copa America anul trecut, chiar pe Maracana, dar şi pentru că Selecao nu a mai înfruntat o echipă europeană din 2019.

Jucătorul vedetă: La 30 de ani, Neymar vrea să îşi ia revanşa după evoluţiile neconvingătoare de la ultimele două Cupe Mondiale (2014 şi 2018). Decarul brazilian speră să repete prestaţiile remarcabile reuşite în acest sezon la Paris Saint-Germain şi să realizeze trei obiective: să pună capăt unei serii de 20 de ani fără o Cupă Mondială câştigată de către Brazilia, să se poziţioneze ca un candidat serios pentru Balonul de Sur şi să se împace cu suporterii brazilieni, care nu mai ştiu dacă trebuie să-l iubească sau să-l urască, notează AFP.

Echipa ideală: Alisson - Danilo, Marquinhos, Thiago Silva (căpitan), Alex Sandro - Raphinha, Casemiro, Fred, Lucas Paqueta - Neymar, Richarlison.

SERBIA

Palmares:

Cupa Mondială: a 3-a participare ca Serbia; cel mai bun rezultat - faza grupelor în 2010 şi 2018

EURO: nu s-a calificat niciodată ca Serbia

Clasamentul FIFA: locul 21

Supranume: Orlovi (Vulturii)

Preşedintele federaţiei: Nenad Bjekovic

Număr de jucători legitimaţi: 110.339

Principalele cluburi: Steaua Roşie Belgrad, Partizan Belgrad, Vojvodina Novi Sad

Calificare: Serbia ocupat primul loc în grupa sa din preliminariile europene

Selecţioner: Numit în 2021, Dragan Stojkovic a reuşit să formeze o echipă capabilă să înregistreze rezultatele conform cu talentul individual al jucătorilor săi. Până acum, naţionala Serbiei eşuase cu repetiţie în tentativele de calificare la turnee finale, cum s-a întâmplat şi la EURO 2020. Fostul mijlocaş, care a jucat la Steaua Roşie, Olympique Marseille şi Grampus Eight Nagoya, a adunat 84 de selecţii pentru echipa Iugoslaviei. Dragan Stojkovic le-a mai antrenat anterior doar pe Nagoya şi Guangzhou R&F.

Jucătorul vedetă: Cu 1,90 m şi 75 de kilograme, Dusan Vlahovic este un atacant nu numai robust, dar şi rapid şi abil. După ce a strălucit la Fiorentina, el s-a transferat la Juventus pentru mai mult de 70 de milioane de euro, un record pentru o tranzacţie în mercato de iarnă în Italia. Talentatul jucător sârb sosise la Fiorentina în 2018, de la Partizan Belgrad. Serbia speră că atacantul său de 22 de ani va exploda în Qatar, alături de cel mai bun marcator al selecţionatei, eroul naţional Aleksandar Mitrovic.

Echipa ideală: Rajkovic - Veljkovic, S. Mitrovic, S. Pavlovic - A. Zivkovic, S. Lukic, I. Ilic, D. Tadic, F. Kostic - A. Mitrovic, D. Vlahovic.

ELVEŢIA

Palmares:

Cupa Mondială: a 12-a participare; cel mai bun rezultat - sferturi de finală în 1934, 1938 şi 1954

EURO: 5 participări; cel mai bun rezultat - sferturi de finală în 2020

Clasamentul FIFA: locul 15

Supranume: Nati (echipa naţională)

Preşedintele federaţiei: Dominique Blanc

Principalele cluburi: FC Zurich, FC Basel, Young Boys Berna

Calificare: Elveţia a câştigat Grupa C a preliminariilor europene, neînvinsă, trimiţând Italia, campioana europeană, la un baraj în care a ratat calificarea la CM 2022.

Selecţioner: Elveţianul de origine turcă Murat Yakin (48 ani) a fost numit în funcţie în august 2021, după ce predecesorul său Vladimir Petkovic, aflat la cârma echipei din 2014, a plecat la Girondins de Bordeaux. Fostul internaţional, care a adunat 49 de selecţii pentru Nati, antrena în campionatul Ţării Cantoanelor din 2006, cu o excepţie, sezonul 2014-2015, în care a pregătit-o pe Spartak Moscova.

Jucătorul vedetă: Granit Xhaka. Multă vreme contestat de suporterii lui Arsenal, căpitanul lui Nati (106 selecţii şi 12 goluri marcate) trăieşte cea mai bună perioadă din carieră. Descărcat de sarcinile defensive, stângaciul mijlocaş elveţian se remarcă prin clarviziune, având patru goluri şi trei pase decisive în acest sezon. Om de bază al echipelor naţionale încă de la juniori, Xhaka va disputa în Qatar a treia sa Cupă Mondială, după ce la EURO 2020 a disputat cu Elveţia două meciuri consecutive cu prelungiri, Nati fiind eliminată de Spania în sferturile de finală, la loviturile de departajare.

Echipa ideală: Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Ricardo Rodriguez - Freuler, G. Xhaka (căpitan) - Shaqiri, D. Sow, R. Vargas - Embolo.

CAMERUN

Palmares:

Cupa Mondială: a 8-a participare; cel mai bun rezultat - sferturi de finală în 1990

Cupa Africii pe Naţiuni: 20 de participări; cel mai bun rezultat - campioană în 1984, 1988, 2000, 2002, 2017

Clasamentul FIFA: locul 43

Supranume: Leii neîmblânziţi

Preşedintele federaţiei: Samuel Eto'o

Număr de jucători legitimaţi: necomunicat

Principalele cluburi: Canon Yaounde, Tonnerre Yaounde, Coton Sport Garoua, Union Douala

Calificare: Camerunul a învins Algeria într-un baraj în zonei Africii (0-1 şi 2-1, după prelungiri)

Selecţioner: După ce a dus pe culmi culorile verde-roşu-galben ale Camerunului, Rigobert Song, dublu campion al Africii (2000, 2002), recordman al selecţiilor (137) şi căpitan al naţionalei, a devenit selecţioner după ultima Cupă a Africii, organizată de ţara sa, la care echipa nu a terminat decât pe locul al treilea, sub comanda portughezului Toni Conceicao (ex-CFR Cluj). Fără alte experienţă în afara celei de la selecţionata olimpică şi la CHAN (Campionatul Africii, rezervat jucătorilor de pe continent, n. red.), Song a debutat cu o performanţă, calificând echipa la Cupa Mondială în ultima secundă, în faţa Algeriei.

Jucătorul vedetă: Frank Zambo Anguissa, la 26 de ani, are cel mai bun început de sezon al carierei. El este unul dintre motoarele echipei italiene Napoli, liderul din Serie A şi câştigătoare a grupei din Liga Campionilor. Mijlocaş impresionant, de genul ''box to box'', el este unul dintre liderii ''leilor neîmblânziţi'', alături de portarul André Onana şi de atacantul Vincent Aboubakar.

Echipa ideală: Onana - Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo - Hongla, Anguissa, Oum Gouet, Ondoua - Mbeumo, Aboubakar.

Programul meciurilor din Grupa G:

Joi 24 noiembrie

Elveţia - Camerun (Al Janoub Stadium - Al Wakrah, 12:00)

Brazilia - Serbia (Lusail Stadium - Al Daayen, 21:00)

Luni 28 noiembrie

Camerun - Serbia (Al Janoub Stadium - Al Wakrah, 12:00)

Brazilia - Elveţia (Stadium 974 - Doha, 18:00)

Vineri 2 decembrie

Serbia - Elveţia (Stadium 974 - Doha, 21:00)

Camerun - Brazilia (Lusail Stadium- Al Daayen, 21:00)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
După ce a condamnat miercuri, 17 aprilie, "unda verde" dată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru aderarea Kosovo la Consiliul Europei, Serbia a anunţat un exerciţiu militar de...
Atentate planificate în Elveția și Germania, anihilate de autorități. Mai mulți minori jihadiști au fost arestați
Atentate planificate în Elveția și Germania, anihilate de autorități. Mai mulți minori jihadiști au fost arestați
Trei presupuşi jihadişti în vârstă de 15, 16 şi 18 ani au fost arestaţi recent în Elveţia pentru posibile planificări de atentate, cazuri legate de anchete pe această temă deja în...
#Campionatul Mondial de Fotbal Qatar, #Brazilia, #Serbia, #camerun, #Elvetia, #neymar , #Campionatul mondial 2022