Afaceristul care șpăguia miniștri cu caltaboș și țuică, condamnat din nou la închisoare. De data asta, mita a fost un Volvo de 60.000 de euro

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 04:00
8008 citiri
Afaceristul care șpăguia miniștri cu caltaboș și țuică, condamnat din nou la închisoare. De data asta, mita a fost un Volvo de 60.000 de euro
Gheorghe Ciorbă, afaceristul din dosarul ”Caltaboșul”, condamnat din nou la închisoare FOTO arhivă

Gheorghe Ciorbă, controversatul om de afaceri cunoscut din celebrul dosar ”Caltaboșul”, a fost condamnat la trei ani de închisoare printr-o sentință din 2 martie 2023 a Tribunalului București.

Acesta a fost găsit vinovat pentru săvârșirea faptei de cumpărare de influență. Ciorbă a fost deferit justiției de procurorii DNA pentru că a cumpărat, cu un bolid de lux, influența unui consilier din Ministerul Dezvoltării.

Gheorghe Ciorbă a fost implicat în dosarul foștilor miniștri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. Omul de afaceri a fost acuzat atunci de DNA că le-a dat celor doi demnitari produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în schimbul acordării de contracte publice firmei sale. Pentru că a colaborat cu anchetatorii, Ciorbă a primit în 2013 o condamnare cu suspendare.

Foștii miniștri Decebal Traian Remes și Ioan Avram Mureșan au fost condamnați la trei ani de închisoare cu executare.

Afaceristul pare că nu a renunțat la vechile metehne pentru a câștiga contracte cu statul, doar că a trecut de la șpăgile în caltaboși și țuică la ceva mult mai consistent.

Un autoturism marca VOLVO XC 60, în valoare de peste 60.000 de euro, a fost taxa pe care a plătit-o Ciorbă lui Viorel Dinu, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Serviciul Corp Control.

În schimbul bolidului de lux, Dinu trebuia să ”aranjeze” anumite licitații privind proiecte finanțate cu fonduri PNDL sau să determine primarii care aveau în derulare astfel de proiecte să facă plățile mai repede firmelor care executau lucrările. Mașina în discuție era condusă de soția consilierului din Ministerul Dezvoltării, se arată în actul de acuzare.

Viorel Dinu și Gheorghe Ciorbă au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în ianuarie 2022, dosarul judecându-se pe rolul secției penale a Tribunalului București, instanță care s-a și pronunțat pe fondul cauzei.

Astfel, Viorel Dinu a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare și interzicerea dreptului a ocupa o funcție în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe o perioadă de cinci ani.

În plus, instanța a dispus confiscarea de la inculpatul Dinu Viorel a sumei de 157.685,9 lei și a sumei de 50.000 de lei și ”instituirea măsurii sechestrului asigurător instituit asupra tuturor bunurilor mobile/imobile precum și a popririi cu privire la sumele aflate în conturile bancare sau care vor credita conturile bancare ale inculpatului Dinu Viorel până la concurența sumei de 165.000 lei”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Referitor la Gheorghe Ciorbă, pe lângă pedeapsa cu închisoarea de trei ani, instanța i-a interzis acestuia dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de cinci ani.

Sentința Tribunalului București nu este definitivă.

Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#Caltabosul, #traian remes, #mita, #dosar Caltabosul, #afacerist, #Gheorghe Ciorba sotia, #DNA, #inchisoare , #coruptie