Aer toxic în jurul școlilor. Poluarea cu microparticule e mai crescută pe lângă unitățile de învățământ

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 14:56
3901 citiri
Aer toxic în jurul școlilor. Poluarea cu microparticule e mai crescută pe lângă unitățile de învățământ
AerLive.ro arată în timp real calitatea aerului din București și din Cluj-Napoca. FOTO: AerLive.ro

Un raport realizat de o platformă independentă care se ocupă de monitorizarea calităţii aerului în Capitală şi în zonele limitrofe arată că poluarea cu dioxid de azot (NO2) a depăşit limita legală pentru anul 2021 în două staţii ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

De asemenea, monitorizarea realizată în apropierea unităţilor de învăţământ arată că în jurul şcolilor din Bucureşti, aflate în apropierea bulevardelor şi străzilor cu trafic intens, se înregistrează frecvente depăşiri ale valorilor referitoare la particule în suspensie, în cazul uneia dintre şcoli valorile medii înregistrate fiind şi de şase ori mai mari decât media anuală maxim admisă.

În plus, reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului administrată de ANPM cumulează numai în Capitală sute de zile de nefuncţionare anual, iar în aceste condiţii instituţia raportează că nu mai există depăşiri ale limitelor legale pentru poluarea cu particule în suspensie - PM10.

Universitate și Bd-ul Mihai Bravu - „polii poluării” în București

„Raportul de analiză Calitatea aerului în Bucureşti” realizat pentru anul trecut şi anul în curs de Ecopolis arată că în Capitală se înregistrează depăşiri ale nivelului maxim admis pentru mai mulţi indicatori privind calitatea aerului.

Astfel, una dintre concluziile raportului este aceea că, potrivit staţiilor de monitorizare ANPM, „poluarea cu dioxid de azot (NO2) depăşeşte limita legală pentru anul 2021. Se înregistrează depăşiri ale limitei legale de 40 ug/m3 (valoare medie anuală) la cele două staţii de trafic din Bucureşti: B3 - Mihai Bravu şi B6 - Universitate, care au înregistrat depăşiri ale mediei anuale admise cu valori de 44,81 ug/m3, respectiv 49,39 ug/m3”, se arată în raport.

Românii pot consulta live o hartă interactivă cu privire la calitatea aerului din București sau din Cluj-Napoca, accesând platforma AerLive.ro.

Înaintea apariţiei acestor platforme independente de monitorizare a aerului, informarea populaţiei cu privire la aceste date privind calitatea aerului în oraşul în care trăiesc era aproape nulă.

Oxizii de azot sunt foarte toxici atât pentru oameni, cât şi pentru animale, supraîncărcarea aerului cu aceştia ducând la tuse şi incapacitatea de a respira.

„Dioxidul de azot inflamează ţesutul plămânului şi reduce imunitatea în faţa infecţiilor pulmonare, cum ar fi bronşita. Studiile sugerează, de asemenea, că efectele asupra sănătăţii sunt mai pronunţate la persoanele cu astm, precum şi la copii, comparativ cu persoanele sănătoase”, se arată în raport.

O altă concluzie este aceea că aerul din preajma şcolilor amplasate în apropierea marilor artere rutiere din Capitală este încărcat cu particule în suspensie, senzorii montaţi de către platforma independentă de măsurare a calităţii aerului înregistrând depăşiri atât anul trecut, cât şi anul acesta.

Aer încărcat de particule PM10 în jurul școlilor din Capitală

„Monitorizarea independentă AerLive.ro scoate in evidenţă depăşiri ale limitelor legale pentru poluarea cu PM10 şi PM2,5 în jurul şcolilor din Bucureşti, aflate în apropierea bulevardelor şi străzilor cu trafic intens. Toţi cei 27 de senzori de monitorizare aflate în vecinătatea şcolilor din Bucureşti înregistrează depăşiri ale valorii limită pentru PM10. Pentru poluarea cu PM2,5 înregistrăm medii zilnice de până la 150 ug/m3 la şcoala G. Călinescu, de şase ori mai mult decât valoare limită maximă pentru media anuală de (25 ug/m3). În ceea ce priveşte numărul de depăşiri, acestea se regăsesc într-un număr foarte mare la majoritatea staţiilor; În evidenţă ies staţiile Calea Giulesti (Şcoala generală nr. 163) şi şcoala G. Călinescu, cu 69 respectiv 58 de depăşiri ale valorii limită PM2,5 (25 ug/m3)”, sunt alte concluzii ale raportului.

Valori mari se înregistrează în special între lunile octombrie şi aprilie, nivelul concentraţiilor la particule în suspensie scăzând începând cu luna mai.

Pe de altă parte, autorii documentului precizează că ANPM raportează că nu au mai fost înregistrate depăşiri ale valorilor la pulberi în suspensie, în condiţiile în care staţiile amplasate în Capitală şi aflate în administrarea instituţiei publice cumulează anual sute de zile de nefuncţionare.

Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte. Potrivit unui raport al...
#calitatea aerului Bucuresti, #particule PM10, #monitorizare, #poluare , #poluare