România, confruntată cu riscul de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 23:18
1680 citiri
România, confruntată cu riscul de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului
Problemele legate de monitorizarea calităţii aerului au apărut din cauza nesemnării contractelor de mentenanţă pentru staţiile de monitorizare. FOTO Pixabay

România se află în risc de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului, potrivit unui anunț făcut în Comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor, de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Laurențiu Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), a fost invitat în Parlament la cererea Uniunii Salvați România (USR) pentru a explica modul în care funcționează stațiile de monitorizare a calității aerului. Această solicitare vine în urma unor numeroase reclamații publice care indicau că multe dintre aceste stații de monitorizare nu sunt operaționale.

„Preşedintele ANPM nu a reuşit să răspundă în mod convingător întrebărilor care i-au fost puse pe această temă şi a arătat că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii de mentenanţă în cazul staţiilor de monitorizare a calităţii aerului. Aceste atribuţii sunt în prezent la Ministerul Mediului, care trebuie să modifice de urgenţă legislaţia, pentru ca ANPM să aibă toate atribuţiile necesare în cazul măsurării calităţii aerului în România”, a relevat sursa citată.

„Poluarea aerului ne costă amenzi uriaşe la nivel european prin proceduri de infringement şi, mai important decât orice, ne omoară cu zile. 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului. Este clar că astăzi sistemul nu funcţionează. Din peste 180 de staţii, doar aproximativ 40 colectau date complete acum două săptămâni. Este un eşec. Astăzi, reprezentanţii ANPM au spus că doresc să primească şi atribuţii cu privire la mentenanţa staţiilor de colectare a calităţii aerului, dar şi bugetele necesare. Vom face toate demersurile necesare ca acest lucru să se întâmple pentru a nu ne mai afla pe viitor în situaţia în care românii să nu ştie dacă respiră un aer otrăvit sau curat”, a declarat deputatul USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor.

Problemele legate de monitorizarea calităţii aerului au apărut din cauza nesemnării contractelor de mentenanţă pentru staţiile de monitorizare, deşi data de expirare a acestora era cunoscută la nivelul Ministerului Mediului, potrivit unui comunicat publicat de către USR pe acest subiect.

Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Dobânzile au scăzut ușor în ultimele luni, la fel și ratele celor care avea dobânzi variabile. Deși sumele nu sunt considerabile le-au deschis românilor apetitul pentru credite. Una...
#calitate aer, #calitate aer Romania, #mediu poluare, #Camera Deputatilor, #Camera deputatilor plen , #stiri mediu