Bogdan Olteanu și Tal Silberstein, printre „greii” citați la procesul lui Tăriceanu să vorbească despre șpăgile dintr-un contract celebru

Marti, 07 Februarie 2023, ora 03:19
8623 citiri
Bogdan Olteanu și Tal Silberstein, printre „greii” citați la procesul lui Tăriceanu să vorbească despre șpăgile dintr-un contract celebru
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi luat o șpagă de 800.000 de dolari pentru prelungirea contractelor Microsoft. FOTO: Ionuț Mureșan

Bogdan Olteanu (fost șef al Camerei Deputaților), Dan Motreanu (fost ministru al Agriculturii), Eugen Teodorovici (fost ministru de Finanțe) și Karoly Borbely (fost ministru al Comunicațiilor) vor fi citați în dosarul în care Tăriceanu este acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari pentru prelungirea contractelor Microsoft pe vremea când era premier.

În același dosar vor fi citați la Înalta Curte Dan Andronic (fost consilier politic) sau israelienii Shimon Sheves (strategul lui Itzak Rabin) și Tal Silberstein (consilier politic, fost ofițer israelian).

Cu ultimul va fi mai greu, acesta fiind căutat și de Poliția Română pentru executarea pedepsei de 5 ani în Dosarul Ferma Băneasa.

Lor li se vor alătura alte nume din politică și afaceri pentru a vorbi despre contractele Microsoft încheiate pe vremea lui Tăriceanu.

Bogdan Olteanu (foto) tocmai a scăpat de pedeapsa de 5 ani de pușcărie în dosarul șpăgii de 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Dan Andronic (foto) a fost achitat în primă instanță în Dosarul campaniei din 2009, în care Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu 5. El așteaptă o primă decizie a instenței în Dosarul Hidroelectrica, al treilea dosar al Elenei Udrea.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, luni, 6 februarie, o serie de martori propuși atât de către procurorii DNA, cât și de către inculpați în dosarul de corupţie în care sunt vizați Călin Popescu Tăriceanu și Petru Berteanu.

Cei doi sunt judecați la Instanța supremă în legatură cu foloase materiale de la reprezentanţii firmei Fujitsu Siemens GMBH Austria, astfel încât Guvernul să prelungească, prin acte adiţionale, licenţele IT Microsoft pentru şcoli.

„Admite cererile de probatorii formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie Secţia şi de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton și încuviințează audierea martorilor:

  • Nicolaescu Dragoș,
  • Pletea Florin,
  • Florea Victor-Vasile,
  • Aparaschivei Cristian-Relu,
  • Despoiu Lucian-Florin,
  • Motreanu Dan-Ștefan,
  • Teodorescu Ștefan-Bogdan,
  • Andronic Dan-Cătălin,
  • Marcovici Marius-Andrei,
  • Olteanu Bogdan,
  • Marian Marius-Dorin,
  • Somodi Zoltan,
  • Teodorovici Orlando Eugen,
  • Karoly Borbely,
  • Bolojan Ilie- Gavril,
  • Voicu Vasilica,
  • Shimon Sheves,
  • Tal Silberstein,
  • Udi Netta.

Dosarul șpăgii de la Microsoft, pasat de la o instanță la alta

Admite cererea de probatorii formulată de inculpatului Berteanu Petru și încuviințează audierea martorului Marinovschi Victor, după indicarea adresei acestuia”, se arată în încheierea ICCJ din 6 februarie.

În decembrie 2019, Petru Berteanu (foto) a fost trimis în judecată de DNA, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru complicitate la luare de mită, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Călin-Popescu Tăriceanu să primească foloase materiale de la reprezentanţii firmei Fujitsu Siemens GMBH Austria, astfel încât Guvernul să prelungească, prin acte adiţionale, licenţele IT Microsoft pentru şcoli.

Ulterior, în martie 2021, Tăriceanu a fost trimis şi el în judecată pentru luare de mită, dosarul fiind înregistrat la Instanţa supremă. Tot în martie 2021, un judecător de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti a hotărât trimiterea dosarului lui Petru Berteanu la ICCJ, pentru a discuta posibilitatea reunirii celor două dosare, solicitare respinsă pe 14 aprilie 2021.

Într-un final, la sfârșitul anului 2022, judecatorii au decis ca Tăriceanu și Berteanu să fie judecați în același dosar, pe rolul instanței supreme, iar următorul termen a fost fixat pentru 16 martie 2023.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul mitei lui Tăriceanu

Procurorii DNA susţin că Petru Berteanu a primit de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens suma de 2.581.519 dolari, prin intermediul unei societăţi offshore, reprezentând un procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate în legătură cu prelungirea licenţelor Microsoft. Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauză că a fost instalat un nou Guvern, din care Tăriceanu nu mai făcea parte.

Conform DNA, Berteanu i-a remis lui Tăriceanu 800.000 dolari, prin plata parţială a datoriei pe care fostul premier ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 - 2008. Restul de bani până la 2,5 milioane dolari au rămas în patrimoniul omului de afaceri şi al unei persoane apropiate de acesta, suma fiind blocată parţial de autorităţile din Austria.

În cazul lui Berteanu, DNA a solicitat în rechizitoriu confiscarea sumei de 830.000 euro, precum şi a sumei de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision. În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în Bucureşti evaluate la suma de 782.500 euro, precum şi un cont deschis la o bancă din Austria.

Pe de altă parte, în ceea ce îl priveşte pe Tăriceanu, DNA a pus sechestru asigurator pe bunuri imobile până la concurenţa sumei de 800.000 dolari, echivalent în lei - 3.204.640 lei.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Calin Popescu Tariceanu, #dosarul Microsoft, #luare de mita, #petru berteanu judecata, #Bogdan Olteanu, #Tal Silberstein, #martori , #justitie