Mita de 800.000 de euro de la Microsoft, subiect evitat cu eleganță de oamenii lui Tăriceanu. Cine a pus umărul la ascensiunea fostului premier liberal - REPORTAJ

Joi, 08 Iunie 2023, ora 21:30
6495 citiri
Mita de 800.000 de euro de la Microsoft, subiect evitat cu eleganță de oamenii lui Tăriceanu. Cine a pus umărul la ascensiunea fostului premier liberal - REPORTAJ
Eugen Teodorovici, Bogdan Olteanu, Zoltan Somodi și Andrei Marcovici. FOTO: Ionuț Mureșan

Foștii politicieni Eugen Teodorovici, Bogdan Olteanu, Zoltan Somodi și un consilier din echipa israeliană de sfătuitori ai lui Călin Popescu Tăriceanu în campania electorală din 2008 au fost audiați la Înalta Curte joi, 8 iunie, în procesul în care fostul premier liberal este acuzat că ar fi luat o mită de 800.000 de euro de la compania Fujitsu-Siemens pentru prelungirea contractelor Microsoft.

Judecătorii de la instanța supremă i-au citat pe mai mulți colaboratori ai lui Călin Popescu Tăriceanu, printre cei audiați numărându-se nume cunoscute de pe scena politică, dar și persoane din culisele ei, mai exact consilieri politici români sau străini care au „pus umărul” la ascensiunea fostului șef al Senatului.

Îmbrăcat într-un costum albastru-cobalt, Teodorovici contrasta cu Petru Berteanu. Dacă fostul ministru de finanțe părea decupat de pe o copertă de modă, fostul consilier prezidențial Petru Berteanu, în prezent scriitor, parcă venise din Vama Veche, îmbrăcat în niște jeanși rupți și un tricou odinioară negru, decolorat de soare.

Inculpat fiind, Petru Berteanu n-a scos o vorbă, iar fostul ministru a fost cât se poate de evaziv în depoziția de martor.

Eugen Teodorovici – fost ministru de finanțe în cabinetul Vioricăi Dăncilă – a fost întrebat ce își amintește de pe vremea când era secretar de stat în mandatul lui Varujan Vosganian.

Judecător: ce ne puteți spune despre modalitatea de negociere a contractelor cu Fujitsu-Siemens?

Teodorovici: Mențin declarațiile anterioare.

Judecător: Ați participat la negocieri?

Teodorovici: Am fost secretar de stat în perioada 2007-2008 în Ministerul de Finanțe și am îndeplinit atribuțiile care mi-au fost date de domnul ministru Varujan Vosganian. Toate informațiile legate de încheierea contractului cu Microsoft le-am prezentat în fata procurorilor DNA.

Procuror: Nu își amintește sau nu ne poate spune despre activitatea comisiilor constituite pentru licențele Microsoft, despre negociere?

Teodorovici: Au fost consemnate cu acel prilej, nu îmi amintesc exact. Au fost consemnate in minutele ședințelor respective.

Bogdan Olteanu, „picat” din spațiul cosmic la Înalta Curte

Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților – eliberat anul trecut după mai puțin de jumătate din pedeapsa de 5 ani pe care a primit-o pentru milionul de euro primit de la Sorin Ovidiu Vîntu – a vorbit despre rolul lui în campania din 2008 și despre modalitatea în care PNL își plătea consultanții politici.

Înainte de a fi audiat, Bogdan Olteanu a schimbat câteva politețuri cu Eugen Teodorovici, apoi s-a cufundat în lectură, anume ultimul roman SF al lui Andy Weir – „Proiectul Hail Mary”.

Subiectul romanului SF este despre un cercetător care nu-și mai amintește nici propriul nume, dar trebuie să salveze omenirea. Sub influența lecturii, nici Bogdan Olteanu nu și-a mai amintit mare lucru, fiind parcă picat din spațiul cosmic.

Judecător: Cu privire la activitatea de consultanță pentru campania din 2008 și în legătură cu inculpaţii Berteanu și Tăriceanu ce ne puteți spune?

Olteanu: Sunt foarte puține lucruri cu care am avut tangență. Au fost mulți consultanți electorali în 2008 la PNL. A fost un sistem electoral mai aparte, uninominal, se candida în sute de circumscripții. Fiecare candidat avea proprii lui consultanți.

Judecător: Cu privire la consultanta pentru Călin Popescu Tăriceanu?

Olteanu: A fost echipa domnului Dan Andronic, au fost Cătălin Dumitru, Răzvan Săndulescu... Vorbesc de echipele naționale. Nu știu cine i-a dat consultanță, personal, domnului Tăriceanu. Pe domnul Berteanu îl cunosc de când era consilier prezidențial, în perioada 1996-2000, când eu eram pusti. Știu că Dan Andronic a venit cu consultanți străini, dar știam că sunt parteneri în firma pe care o avea. Așa știam, era o informație.

Judecător: Cine a plătit pentru consultanță?

Olteanu: Cunosc că PNL avea un contract de consultanță cu firma domnului Andronic.

Procuror: Pentru fiecare candidat plătea partidul sau fiecare candidat plătea separat?

Olteanu: Nu știu să vă răspund, erau sute de candidați.

Procuror: Dar aveați o funcție de conducere!

Olteanu: Nu aveam o funcție de conducere în partid. Eram președintele Camerei Deputaților.

Rețeaua de consilieri israelieni ai lui Călin Popescu Tăriceanu

Un personaj mai puțin cunoscut care a vorbit joi în fața ICCJ este Marius Andrei Marcovici, unul dintre consultanții politici ai lui Călin Popescu Tăriceanu la nivelul anului 2008.

Marius Andrei Marcovici a făcut parte din echipa de consultanți israelieni, alături de Tal Silberstein, fiind implicat alături de acesta din urmă și de Remus Truică în Dosarul retrocedării Fermei Băneasa. Reamintim că Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de pușcărie, iar Tal Silberstein la 5 ani în lipsă, pentru „ingineriile” cu retrocedări către „prințul” Paul Al României (3 ani și 4 luni).

Judecător: Despre consultanța data lui Călin Popescu Tăriceanu, despre Petru Berteanu, ce ne puteți spune? Ați spus în declarații că l-ați cunoscut pe Tal Silberstein...

Marcovici: Nu mai țin minte exact, mă ocupam de partea de teren. Era un volum mare de muncă și multe deplasări. Eu am fost încadrat în echipa lui Dorin Marian, că el se ocupa de deplasări. Pe Tal Silberstein îl cunoșteam de dinainte.

Judecător: Daca ați prestat servicii de consultanță pentru Tal Silberstein.

Marcovici: Am lucrat și pentru ei, prin intermediul firmei Land Mark Corporation dar apoi am trecut la Dorin Marian.

Judecător: Plata cine o făcea?

Marcovici: Tal Silberstein, printr-o firma a cărui nume nu mi-l mai amintesc, actele au fost depuse la procuratură.

Procuror: Despre lichidarea firmei TRG Agent Asigurări?

Marcovici: Am lucrat strict pentru lichidarea societății.

Avocat: Dacă Shimon Shevez (n.r. – om de afaceri, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin) a participat la întâlnirile PNL cu consultanții politici.

Marcovici: Nu.

Rolul fostului ministru al Digitalizării în afacerea Microsoft

Ultimul audiat a fost fostul ministru al Digitalizării, Zoltan Somodi, care a vorbit despre modalitatea în care au fost inventariat necesarul de licențe Microsoft pentru calculatoarele tuturor instituțiilor din România.

Judecător: Ați fost membru în comisia MCSI (n.r. - Ministerul Cercetării și Tehnologiei Informației). Vă aduceți aminte ce s-a întâmplat?

Somodi: Pe de-o parte am discutat modul de inventariere al licențelor. Împreună cu colegii am inventariat licențele de la instituțiile centrale. Am participat și la negocieri cu Fujitsu Siemens, în care am discutat modalitățile de plată și cum de va derula plata. Eu am experiență mai mult pe partea tehnică, fiind inginer de calculatoare.

Judecător: Cum ați inventariat?

Somodi: Țin minte că s-au realizat două inventarieri pentru doi ani. A fost important ca fiecare instituție să își facă propria inventariere. Asta însemna câte calculatoare, câte servere, ce tip de licențe... La nivelul ministerului am adunat matematic și am calculat totalurile.

Procuror: Care a fost poziția Ministerului de Finanțe cu privire la plata licențelor?

Somodi: În ședințele în care am participat eu nu a participat Ministerul de Finanțe. Întâlnirile s-au realizat la MCTI.

Procuror: Nu mă refer neapărat la întâlniri fizice, ci la corespondenta cu ministerul.

Somodi: Nu cunosc corespondența cu Ministerul de Finanțe.

Avocatul lui Tăriceanu: Dacă s-au făcut presiuni asupra lui.

Somodi: Nu am sesizat nicio presiune în acest sens.

Avocat: Dacă era firesc să se facă inventarierea și dacă a fost efectuată.

Somodi: Era necesară, conform memorandumului dintre Guvernul României și Microsoft. Acolo s-a stabilit procedura de plată și că în fiecare an se face o inventariere. Din 2008 am început aceasta procedura de inventariere, retroactiv. Ea trebuia să înceapă în 2006.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul mitei lui Tăriceanu

Procurorii DNA susţin că Petru Berteanu a primit de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens suma de 2.581.519 dolari, prin intermediul unei societăţi offshore, reprezentând un procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate în legătură cu prelungirea licenţelor Microsoft.

Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauză că a fost instalat un nou Guvern, din care Tăriceanu nu mai făcea parte.

Conform DNA, Berteanu i-a remis lui Tăriceanu 800.000 dolari, prin plata parţială a datoriei pe care fostul premier ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 - 2008.

Restul de bani până la 2,5 milioane dolari au rămas în patrimoniul omului de afaceri şi al unei persoane apropiate de acesta, suma fiind blocată parţial de autorităţile din Austria.

În cazul lui Berteanu, DNA a solicitat în rechizitoriu confiscarea sumei de 830.000 euro, precum şi a sumei de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision.

În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în Bucureşti evaluate la suma de 782.500 euro, precum şi un cont deschis la o bancă din Austria.

Pe de altă parte, în ceea ce îl priveşte pe Tăriceanu, DNA a pus sechestru asigurator pe bunuri imobile până la concurenţa sumei de 800.000 dolari, echivalent în lei - 3.204.640 lei.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Calin Popescu Tariceanu, #luare de mita, #martori, #Eugen Teodorovici, #Bogdan Olteanu, #Zoltan Somodi, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie