Guvernul Tăriceanu, „motorul” alimentat cu șpăgi pentru licențele Microsoft. Martor: Așa funcționa și pe vremea lui Năstase!

Joi, 16 Martie 2023, ora 21:30
6165 citiri
Guvernul Tăriceanu, „motorul” alimentat cu șpăgi pentru licențele Microsoft. Martor: Așa funcționa și pe vremea lui Năstase!
Călin Popescu Tăriceanu și Adrian Năstase, cei doi premieri în mandatele cărora s-au încheiat contractele Microsoft. FOTO: Ionuț Mureșan

Guvernul României a emis HG-uri pentru include și banii de șpagă în contractele Microsoft, urmare a demersurilor făcute între 2007-2008 de reprezentanții Fujitsu-Siemens pe lângă oamenii din cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu. Dezvăluirile au fost făcute joi, 16 martie, de Dragoș Nicolaescu, un fost angajat al companiei austriece, audiat ca martor în fața instanței supreme. Martorul susține că așa mergeau lucrurile și pe vremea lui Adrian Năstase.

Înalta Curte de Casație și Justiție a început să audieze martorii din dosarul în care Tăriceanu este acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari pentru prelungirea contractelor Microsoft pe vremea când era premier.

Primul martor chemat în fața judecătorilor Dan Andrei Enescu (președinte), Mădălina Anca Alexandrescu și Adriana Ispas este un fost angajat al companiei austriece, Dragoș Nicolaescu, succesorul lui Claudiu Florică în funcția de reprezentant al Fujitsu-Siemens în România.

Iată ce a dezvăluit șeful Fujitsu-Siemens România în fața Înaltei Curți:

  • „În 2002 am fost angajat la Fujitsu-Siemens, iar din 2005 am fost numit șef birou reprezentanță, de când a fost concediat șeful meu, Claudiu Florică.
  • Din 2005 până în 2007 am făcut demersuri legale scriptice și am luat legătura cu diverși secretari de stat din ministerele implicate pentru a realiza punerea în executarea a contractelor cu privire la licențele Microsoft, contract încheiat în 2004.
  • Demersurile realizate nu au avut succes cu toate că și șeful meu direct, Viktor Malinowski, a venit în țară și s-a întâlnit cu Mihai Voicu, șeful Secretariatului General al Guvernului, iar ulterior cu Radu Stroe.
  • Guvernul României nu și-a respectat obligația de a inventaria licențele nou-instalate pe calculatoarele achiziționate și de a plăti costul acestora, ori de a le dezinstala.
  • Din 2007 șeful meu, Viktor Malinowski, mi-a spus că a identificat o persoană – prin intermediul unui prieten, director la Credit Swiss – care să ne ajute cu respectarea prevederilor contractelor, acesta persoană fiind Bogdan Teodorescu. Am primit apoi un e-mail de la șeful meu pentru a mă pune în legătură cu persoana care era omul de încredere a lui Bogdan Teodorescu, respectiv Petru Berteanu.
  • M-am întâlnit cu acesta (n.r. – cu Petru Berteanu) căruia i-am explicat toți pașii de urmat de către Guvernul României pentru respectarea anexelor de la contract și acesta mi-a spus că se va ocupa.
  • După câteva luni, Berteanu Petru mi-a spus ca șeful SGG, Ilie Bolojan, refuză să semneze și să se implice (n.r. -în afacerea Microsoft) și voia să mute responsabilitatea contractelor către Ministerul Comunicațiilor (MCSI).
  • În ianuarie 2008 s-a dat o HG prin care s-a mutat responsabilitatea la MCSI. Aceștia au format o comisie de negocieri și au început o procedură de inventariere a calculatoarelor cu licențe Microsoft după 2004. În tot timpul ăsta țineam legătură cu domnul Berteanu căruia îi spuneam ce se întâmplă.
  • S-a procedat la semnarea unui act adițional la contractul din 2004. Studiind contractul cu departamentul de contabilitate, am constatat existența unor probleme la contractul respectiv: inițial, nu era inclus în prețul de vânzare a licențelor și TVA-ul aferent produselor.
  • I-am spus lui Petru Berteanu că avem o problemă, pentru că acesta neincludere a TVA ar fi însemnat și la reducerea procentului pe care ei urmau să îl primească.
  • Doresc să precizez că inițial, șeful meu, Malinowski, mi-a comunicat că a negociat plata unui procent de 10% și sumele inițiale cu titlul de mită pentru a asigura buna desfășurare a contractelor. Această negociere s-a purtat cu Bogdan Teodorescu.
  • S-a rezolvat rapid, s-a dat din nou un HG pentru plata acestor bani și s-a semnat un nou act adițional.
  • Guvernul a plătit sumele, iar după plata sumelor datorate Microsoft, Fujitsu Siemens a plătit prin intermediul societății Colina Investments LTD (n.r. – firmă offshore) a lui Viktor Malinowski sumele cu titlul de mită.
  • Pentru a justifica plata sumelor de la Fujitsu către societatea Colina s-au imaginat contracte de prestări servicii fictive, documentația a fost întocmită de Sorin Eftene și Florin Pletea, fiind una extrem de tehnică și vizând mici servicii pe care Colina le-ar fi prestat pentru Ministere pentru bună funcționare a softurilor.
  • Petru Berteanu mi-a cerut să îl ajut să facă contractele pentru aceleași servicii de la firma sa către SC Colina.
  • Cu acea ocazie am ajutat la întocmirea documentației și a facturilor și am constatat că sumele facturate reprezintă exact 10% din valoarea contractului Microsoft, respectiv 10 milioane de dolari.
  • După aceste plăti, domnul Berteanu mi-a spus că PNL are nevoie de bani pentru campania din 2008.
  • Observând că suntem buni platnici ai mitei (Berteanu – n.r.) mi-a propus să facem un act adițional la contract care să vizeze calculatoarele cu licențe Microsoft din perioada 2007-2008.
  • De data asta am reușit să facem totul într-o singură lună: negociere, emiterea HG-uri, inventariere calculatoare, într-o singura luna. Am luat act că există la nivel înalt voința de a încheia acest contract.
  • Din punctul meu de vedere, doar la nivel de prim-ministru ar fi putut fi accelerate în acest fel lucrurile, dar asta e, repet, doar opinia mea.
  • În decembrie 2008 au avut loc alegeri, PNL a pierdut și a câștigat PSD, iar la șefia MCSI a venit ministrul Gabriel Sandu, care a refuzat să plătească factura Fujitsu. Până la urmă, factura a fost anulată”, a declarat martorul Dragoș Nicolaescu.

Cum a fost încheiat primul contract Microsoft pe vremea lui Adrian Năstase

Procurorul și avocații i-au pus lui Dragoș Nicolaescu o serie de întrebări din care reiese că în aceeași manieră – respectiv cu intervenții la nivelul Guvernului – a fost semnat și primul contract privind licențele Microsoft, pe vremea lui Adrian Năstase, a cărui nume a fost și pronunțat în sala de judecată de către martor.

Reamintim, pe scurt, că mega-dosarul Microsoft a fost „spart” în 3 cauze penale:

  • Microsoft 1 (condamnați: Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan „Pinalti” și Nicolae Dumitru „Niro”),
  • Microsoft 2 (Ecateria Andronescu și alți 8 miniștri – cauză care n-a fost niciodată trimisă în judecată)
  • Microsoft 3 (Gabriel Sandu și denunțătorii din Microsoft 1, adică Claudiu Florică și Dinu Pescariu – dosar pe rolul ICCJ).

Procuror: Cum s-a negociat (n.r. – din partea Fujitsu-Siemens) cu Petru Berteanu comisionul de 10%?

Dragoș Nicolaescu: Viktor Malinowski a spus că suma era exclusiv pentru PNL și pentru Bogdan Teodorescu, iar în accepțiunea mea sumele erau destinate primului ministru.

Tăriceanu (din bancă, printre dinți): Golanule...

Dragoș Nicolaescu: În 2007, șeful meu, Malinowski a spus că vrea să se vadă cu primul ministru Tăriceanu, pentru a fi sigur de sinceritatea înțelegerilor realizate, însă Petre Berteanu a spus că nu poate media întâlnirea și că va realiza o întâlnire cu omul de încredere al primului ministru, șeful cancelariei, Dorin Marian.

Avocat: Cunoașteți că ambasadorii SUA, Irlandei și Austriei au avut întâlniri cu primul ministru pentru executarea contractului?

Dragoș Nicolaescu: Știu că noi făceam presiuni prin Ambasada Austriei, fiind firma austriacă (Fujitsu Siemens), iar Microsoft făcea presiuni prin Ambasada SUA și cea a Irlandei.

Avocat: A existat vreun blocaj la nivelul primului ministru?

Dragoș Nicolaescu: Primul contract (n.r. – Microsoft) încheiat de Claudiu Florică tot prin intervenții la nivelul primului ministru s-a semnat. Doar premierul putea să convingă ministerele.

Tariceanu (din bancă): Primul ministru era Năstase pe vremea aceea!

Avocat (îl aude și pune întrebarea): Cine era primul ministru cu care semna Claudiu Florică?

Dragoș Nicolaescu: Adrian Năstase!

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul mitei lui Tăriceanu

Procurorii DNA susţin că Petru Berteanu a primit de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens suma de 2.581.519 dolari, prin intermediul unei societăţi offshore, reprezentând un procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate în legătură cu prelungirea licenţelor Microsoft.

Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauză că a fost instalat un nou Guvern, din care Tăriceanu nu mai făcea parte.

Conform DNA, Berteanu i-a remis lui Tăriceanu 800.000 dolari, prin plata parţială a datoriei pe care fostul premier ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 - 2008.

Restul de bani până la 2,5 milioane dolari au rămas în patrimoniul omului de afaceri şi al unei persoane apropiate de acesta, suma fiind blocată parţial de autorităţile din Austria.

În cazul lui Berteanu, DNA a solicitat în rechizitoriu confiscarea sumei de 830.000 euro, precum şi a sumei de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision.

În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în Bucureşti evaluate la suma de 782.500 euro, precum şi un cont deschis la o bancă din Austria.

Pe de altă parte, în ceea ce îl priveşte pe Tăriceanu, DNA a pus sechestru asigurator pe bunuri imobile până la concurenţa sumei de 800.000 dolari, echivalent în lei - 3.204.640 lei.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Calin Popescu Tariceanu, #Adrian Nastase, #dosarul Microsoft, #DNA, #luare de mita, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie