Temperatura din calorifere scade din nou la Timișoara, iar apa caldă ar putea fi oprită noaptea. Compania de termoficare a cheltuit banii de la guvern

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 13:46
1891 citiri
Temperatura din calorifere scade din nou la Timișoara, iar apa caldă ar putea fi oprită noaptea. Compania de termoficare a cheltuit banii de la guvern
Calorifer dintr-un apartament de bloc FOTO Pixabay

Compania de termoficare din Timişoara, Colterm, anunţă că a cheltuit banii alocaţi anul trecut de Guvern şi solicită ca Executivul să mai aloce bani pentru continuarea furnizării de agent termic în municipiu. Totodată, Colterm anunţă că este posibil ca pe perioada nopţii să oprească furnizarea de apă caldă.

Compania Colterm din Timişoara anunţă, într-un comunicat de presă transmis luni, că traversează o perioadă dificilă, deşi a primit un ajutor de la Guvern, de 53,8 milioane de lei.

"Dat fiind contextul energetic actual, Compania Colterm traversează, în prezent, o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere al desfăşurării activităţii curente, aceea de furnizare a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă de consum la parametri optimi.

Ca urmare a intrării în insolvenţă, în ultimele două luni şi jumătate, Colterm a reuşit să îşi onoreze în cvasi totalitate obligaţiile faţă de furnizori şi salariaţi, mulţumită în primul rând abonaţilor săi, persoane fizice, agenţi economici şi instituţii publice, care au înţeles să îşi onoreze facturile la termen şi să contribuie astfel la continuarea activităţii Societăţii, dar şi graţie intervenţiei financiare a Guvernului României, care a alocat 53,8 milioane de lei în decembrie anul trecut şi, de asemenea, subvenţiei de circa 23 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Timişoara”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, vineri, Primăria Timişoara a virat în conturile societăţii alţi 12,5 milioane lei, însă nici aceşti bani nu sunt suficienţi.

"Vineri, 14 ianuarie, Primăria Municipiului Timişoara a virat în conturile companiei Coltermn suma de 12,5 milioane de lei necesară achiziţionării de gaz şi cărbune pentru producerea căldurii şi a apei calde.

Compania Colterm a consumat 90,1 milioane de lei pentru procurarea gazului şi cărbunelui, pe care le-a folosit în perioada noiembrie-decembrie 2021, pentru producerea căldurii şi a apei calde. Precizăm, de asemenea, faptul că noile tarife majorate pentru populaţie, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, se încasează abia din luna martie, deoarece citirea contoarelor se face la începutul lunii februarie şi facturile către populaţie se emit după data de 15 februarie.

Actualul sistem de subvenţionare nu poate să continue pe perioadă nedefinită, pentru că nevoile zilnice ale companiei de termoficare depăşesc încasările municipalităţii. Lipsa unor pârghii legale care să permită accesarea unor ajutoare financiare pentru producerea agentului termic, pot conduce la apariţia unor blocaje financiare la inclusiv la nivel de municipalitate”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Colterm mai anunţă că au fost nevoiţi să scadă temperatura de producere a agentului termic şi că acest lucru este resimţit de consumatori.

"Din păcate, dinamica preţurilor la gaze, precum şi dificultăţile în aprovizionarea cu cărbune, coroborat cu multiplele avarii înregistrate fie pe reţeaua de distribuţie, fie în instalaţiile de producţie, cresc semnificativ riscul ca fluxurile de numerar necesare pentru funcţionarea optimă să nu mai poată fi generate.

În plus, temperaturile scăzute din ultimele zile au dus la un consum sporit de combustibil pentru producerea energiei termice şi a apei calde de consum, fapt care a crescut semnificativ costurile zilnice pentru plata gazului şi a cărbunelui utilizat. În aceste condiţii, în perioada următoare, anticipăm apariţia unor situaţii în care temperatura de producere a agentul termic să scadă cu câteva grade, pentru a limita factura la gaz. În cazuri punctuale, unii consumatori pot simţi această scădere, mai ales în imobilele în care nu s-au efectuat lucrări de reparaţii ale instalaţiilor interioare sau de reabilitare termică a clădirilor.

Ne aflăm în plină iarnă şi înţelegem că e ultima veste pe care abonaţii Colterm şi-ar dori să o audă, însă e necesar să fim responsabili şi transparenţi”, se arată în comunicat.

Totodată, cei de la Colterm fac apel la reprezentanţii Timişoarei în Parlament şi Guvern să ofere sprijin companiei, prin bugetul naţional.

”Facem un apel şi pe această cale către reprezentanţii Timişoarei în Parlamentul / Guvernul României, în vederea oferirii de sprijin de la bugetul naţional pentru continuarea activităţii de furnizare a energiei termice în condiţii optime”, se arată în comunicat.

În final, compania de termoficare anunţă că ia în calcul oprirea furnizării apei calde pe timpul nopţii.

"Nu în ultimul rând, dorim să le mulţumim încă o dată abonaţilor noştri pentru înţelegere şi îi asigurăm că depunem toate diligenţele pentru ca situaţia să se amelioreze, însă, în contextul actual, luăm în calcul şi posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii”, mai transmite Colterm.

Colterm are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei. La această sumă se adaugă 106.863.467 lei reprezentând amenda primită în luna mai 2021 de la Administraţia Fondului pentru Mediu, după ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achiziţionării certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeană. Ulterior, edilul a anunţat că va contesta această amendă, însă a pierdut procesul în luna decembrie 2021, decizia nefiind una definitivă.

În 11 noiembrie, Guvernul a alocat municipiului Timişoara aproape 54 de milioane de lei pentru termoficare, însă primarul Dominic Fritz a anunţat că aceşti bani vor ajunge doar până la finalul anului. De altfel, din cauza datoriilor şi a neachiziţionării de cărbune, Colterm a întrerupt furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timişoara, în acest sezon. Aceasta după ce primarul Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a companiei.

În cele din urmă a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o altă companie, însă cu plata în avans. Consiliul Local Timişoara a aprobat, într-o şedinţă extraordinară care a avut loc în 23 decembrie, dublarea preţului gigacaloriei pentru termoficare. În urma votului Consiliului Local Timişoara, începând din data de 1 ianuarie, preţul gigacaloriei la populaţie este de 416, 25 lei, faţă de 207, 27 lei, cât este în prezent, iar primăria va acorda o subvenţie de 435 de lei.

Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi s-au filmat în timp ce prizau un praf alb cu un pai de hârtie în baia unui liceu din Timiș. Aceștia au urcat înregistrarea pe o rețea de socializare. Conform polițiștilor,...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#caldura, #apa calda, #Timisoara, #bani, #guvern , #stiri sociale