Știi să lucrezi pe calculator, dar nu ai diplomă de „cunoștințe operare PC”? Riști să nu te poți angaja la stat

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 03:25
10581 citiri
Știi să lucrezi pe calculator, dar nu ai diplomă de „cunoștințe operare PC”? Riști să nu te poți angaja la stat
Cunoștințele de operare a unui calculator pot fi insuficiente în lipsa unei diplome FOTO / Pixabay

Cunoștințele de folosire a unui calculator, în lipsa unui document care să le ateste, nu sunt suficiente dacă vrei să te angajezi într-o instituție a statului.

O dovedește cazul unui doljean, traducător autorizat, care a fost respins de la un concurs de angajare de la Casa de Pensii pentru că nu a putut prezenta o hârtie care să ateste că știe să lucreze pe calculator.

Ion Criveanu, un doljean care s-a înscris la un concurs de angajare pentru postul de inspector, clasa I, grad profesional debutant la Casa de Pensii Dolj a fost respins la proba de selecție a dosarelor pentru că documentele depuse nu au fost legalizate sau prezentate în original pentru certificare de secretarul comisiei și pentru că, deși printre condițiile de participare la concurs erau prevăzute cunoștințe de operare PC nivel de bază, dovedite cu certificat de absolvire, Criveanu nu a prezentat un astfel de document.

Casa de Pensii și Agenția Națională a Funcționarilor Publici, date în judecată

În urma respingerii dosarului, candidatul a deschis proces, la Tribunalul Dolj, în care a arătat că solicitarea certificatului de absolvire „este ilegală și abuzivă, constituind în fapt o piedica pusă anumitor candidați și favorizarea altora, respectiv pe cel care trebuie, atâta timp cât dovedirea cunoștințelor de operare pe calculator se face printr-o probă practică”.

„Eu oricum fiind avocat, traducător sunt obligat de peste 10 ani să lucrez numai pe calculator și să întocmesc astfel toate documentele, cele de traducere fiind mult mai complexe și complicate”, a reclamat doljeanul.

A pierdut și în primă instanță, și în recurs

Atât Tribunalul Dolj, unde procesul s-a judecat în primă instanță, cât și Curtea de Apel Craiova, unde dosarul s-a judecat recursul, candidatul respins a pierdut procesul, judecătorii stabilind că impunerea cerinței de prezentare a unui document care să ateste cunoștințele de operare a unui calculator sunt legale.

„Această cerință a avut în vedere specificul instituţiei, precum şi atribuțiile din fişa postului, ambele funcţii pentru care s-a organizat concursul presupunând activităţii de operare pe calculator. Instanța constată că susţinerea reclamantului că fiind avocat şi traducător este obligat să lucreze numai pe calculator de peste 10 ani, precum şi că majoritatea absolvenților de studii superioare au astfel de cunoștințe pe calculator, este neîntemeiată, nefiind de natură a complini lipsa certificatului de absolvire a cursurilor de calculator”, se arată în sentința Tribunalului Dolj, menținută de Curtea de Apel Craiova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu...
#calculator, #cunostinte, #angajari, #sentinta , #stiri sociale