Un fizician uluiește lumea: Călătoria în timp este posibilă, dar numai într-un caz VIDEO

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 02:23
12050 citiri
Un fizician uluiește lumea: Călătoria în timp este posibilă, dar numai într-un caz VIDEO
Un fizician susține că o călătorie în timp este posibilă FOTO: Conversation

Barak Shoshany, un fizician de la Universitatea Brock din Ontario, Canada, susține într-o lucrare publicată în revista arXiv de la Cornell, că există posibilitatea ca omenirea să poată să călătorească în timp, într-o bună zi. Acest lucru s-ar întâmpla numai dacă universul nostru ar permite mai multor istorii să coexiste.

Ai făcut vreodată o greșeală, pe care ai vrea să o poți îndrepta? Corectarea erorilor din trecut este unul dintre motivele pentru care considerăm conceptul de călătorie în timp atât de fascinant, consideră fizicianul într-o analiză din The Conversation.

Așa cum adesea este descris în science fiction, cu o mașină a timpului, nimic nu mai este permanent, poți oricând să te întorci și să-l schimbi. Dar este călătoria în timp cu adevărat posibilă în universul nostru sau este doar SF?, se întreabă Shoshany.

Înțelegerea noastră modernă a timpului și a cauzalității provine din teoria relativității generale a fizicianului Albert Einstein, care combină spațiul și timpul într-o singură entitate ”spațiu-timp” și oferă o explicație complicată a modului în care funcționează ambele noțiuni, la un nivel neatins de nicio altă teorie consacrată.

Această teorie există de mai bine de 100 de ani și a fost verificată experimental cu o precizie ridicată, așa că fizicienii sunt destul de siguri că ea oferă o descriere clară a structurii cauzale a universului nostru.

Epavă ”din altă lume” descoperită pe planeta Marte: Un obiect care seamănă cu o farfurie zburătoare VIDEO

De exemplu, luați în considerare un scenariu în care intru în mașina mea a timpului, o folosesc pentru a reveni în timp cinci minute și o distrug, de îndată ce ajung în trecut. Acum, că am distrus mașina timpului, mi-ar fi imposibil să o folosesc cinci minute mai târziu.

Dar dacă nu pot folosi mașina timpului, atunci nu pot să mă întorc în timp și s-o distrug. Prin urmare, nu este distrusă, așa că mă pot întoarce în timp să o distrug. Cu alte cuvinte, mașina timpului este distrusă dacă și numai dacă nu este distrusă. Acest scenariu este un paradox.

Dar ce rost ar mai avea să te întorci în timp, dacă nu poți schimba trecutul? În lucrarea sa recentă, fizicianul Barak Shoshany arată cp există paradoxuri de călătorie în timp, pe care conjectura lui Novikov nu le poate rezolva.

Descoperire uimitoare a arheologilor: Oraș subteran uriaș, unde trăiau 70.000 de oameni VIDEO

Ideea este foarte simplă. Când ies din mașina timpului, ies într-o linie temporală diferită. În acea cronologie, pot face ce vreau, inclusiv să distrug mașina timpului, fără a schimba nimic din cronologia originală din care am venit.

Deoarece nu pot distruge mașina timpului în cronologia originală, nu există paradox. Astfel, fizicianul susține că o călătorie în timp este posibilă, dar numai dacă universul nostru poate permite mai multor istorii să coexiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#calatorie timp posibila, #calatorie timp, #calatorie timp einstein relativitate, #calatorie timp posibila video , #fenomen