Cum ai grijă de animalele de companie în ”sezonul” căpușelor. Simptomele care să te alarmeze

Marti, 10 Mai 2022, ora 06:43
3121 citiri
Cum ai grijă de animalele de companie în ”sezonul” căpușelor. Simptomele care să te alarmeze
Babesioza, boala a câinilor și pisicilor provocată de căpușe FOTO: Unsplash.com

Căpușele sunt frecvente în lunile mai și iunie, în spații cu multă verdeață. Nu doar oamenii, ci și câinii și pisicile se pot confrunta cu mușcături de căpușă, provocându-le boli precum Babesioză sau Piroplasmoză, Anaplasmoză sau chiar Lyme.

Căpuşele sunt nişte paraziţi care se hrănesc cu sângele organismului parazitat, transmițând boli periculoase cauzate de virusuri, bacterii, protozoare și rickettsii.

Căpușele preferă spațiile cu multă verdeață, precum parcuri, grădini, tufișuri, atât din mediul rural, cât și în mediul urban.

Babesioza. Simptome și tratament

Babesioza este cea mai frecventă boală întâlnită în rândul câinilor. Distruge celulele roșii infectate din sânge și, in cazuri severe, poate duce la colaps și complicații ale organelor interne, care pot fi fatale.

La început, babesioza nu are semne specifice de manifestare și debutează cu simptome ca orice altă boală: lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate şi oboseala.

Un alt simptom al bolii este temperatura de peste 39 grade Celsius, iar ca stare generală, câinele este apatic şi stă mai mult culcat.

Babesioza, ca și simptome specifice, cauzează culoarea mai închisă a urinii câinilor, pătând obiectele cu care intră în contact. După câteva zile, însă Babesioza se manifestă prin hipotermie şi refuzul complet al hranei.

Căpușe la pisici. Piroplasmoza sau babesioza pisicilor

Piroplasmoză sau babesioza la pisici este o boală infecțioasă cauzată de protozoare din genul Babesia.

După ce a fost mușcat, pe corpul animalului se formează o rană prin care Babesia intră în organismul lui.

Microorganisme dăunătoare intră în sânge și încep să se reproducă în mod activ în interiorul celulelor, ducând la o intoxicație generală și de distrugerea în masă a celulelor roșii din sânge.

Piroplasmoza debutează la pisici, ca și în cazul babesiozei la câini, cu simptome de febră mare, lipsa poftei de mâncare, respirație sacadată, slăbiciune în membre și în corp.

Cum ne ferim animalele

Pentru a îndepărta pericolul căpușelor purtătoare de bacterii și boli este necesar să studiem animalele de companie după fiecare plimbare în aer liber. Căpușele se așază în locuri precum zona capului, a gâtului și a membrelor sau pe burtă.

Un alt mod de a îndepărta pericolul mușcăturii de căpușe la animalul de companie este utilizarea unui antiparazitar eficient împotriva acestora.

Pentru prevenirea căpușelor la animalul de companie există și varianta vaccinului împotriva bolilor ce pot fi transmise de căpușe.

Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de...
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Cântăreaţa Céline Dion a vorbit despre boala sa în primul interviu pe care l-a acordat după anunţarea diagnosticului, publicat miercuri în cel mai recent număr al revistei Vogue France, pe...
#caini, #pisici, #boala, #capuse muscaturi , #animale