De ce sunt câinii prietenoși cu oamenii. Accidentul genetic care i-a determinat să devină cei mai buni prieteni ai noștri

Joi, 16 Iunie 2022, ora 22:03
21514 citiri
De ce sunt câinii prietenoși cu oamenii. Accidentul genetic care i-a determinat să devină cei mai buni prieteni ai noștri
Câinii au abilități sociale asemnănătoare cu ale oamenilor FOTO Unsplash

Nu degeaba se spune că cei mai buni prieteni ai oamenilor sunt câinii. Spre deosebire de alte animale de companie, câinii se remarcă prin atitudinea lor prietenoasă, jucăușă și empatică.

Vor atenție și interacțiune, se bucură vizibil atunci când stăpânii ajung acasă, se cuibăresc lângă oameni atunci când le este teamă, iar în numeroase situații par să înțeleagă pur și simplu ceea ce li se spune.

Oamenii de știință au încercat de-a lungul timpului să afle de ce câinii sunt atât de prietenoși cu oamenii, iar ultimele date arată că ar putea fi vorba despre ”un accident fericit”, potrivit futurism.com.

Se pare că este posibil ca câinii să fi învățat unele dintre abilitățile lor sociale umane datorită unei mutații genetice nedescoperite anterior.

Un grup de cercetători de la Universitatea Azabu din Japonia a publicat un studiu joi, 9 iunie, în Scientific Reports, prin care a arătat că rasele antice de câini au manifestat mai puțin această tendință de a se apropia de oameni, comparativ cu rasele apărute ulterior.

Acest lucru indică că o mutație genetică a apărut și s-a dezvoltat pe măsură ce oamenii au început să crească câini pentru abilitățile lor sociale.

„Deoarece lupii, care au strămoși comuni, nu prezintă aceste abilități de comunicare umană, schimbările genetice ar fi trebuit să apară în timpul domesticirii câinilor”, au scris autorii studiului.

Pe măsură ce oamenii se dezvoltă, se pare că același lucru s-a întâmplat și în cazul câinilor. De-a lungul timpului, oamenii au început să crească câini din ce în ce mai mult pentru legătura care se formează între animal și stăpân.

Autorii studiului au subliniat cât de multă influență au avut oamenii asupra biologiei câinilor în ultimii 10.000 de ani.

„Domesticarea implică selecția trăsăturilor care modifică fundamental speciile sălbatice pentru a deveni mai utile oamenilor”, au mai scris autorii.

Studiul amintește și de informațiile din 2019, conform cărora câinilor li s-au modificat de-a lungul timpului mușchii frunții și ochii pentru a-și exprima mai bine empatia și prietenia.

„Suntem singura rasă care a domesticit o altă specie și nu am fi cine suntem dacă nu ar fi fost câini”, a spus un profesor de anatomie pentru Milwaukee Journal Sentinel la acea vreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#caini, #prieten, #oameni, #domesticire caini om , #stiri magazin
Comentarii
Poza Petrini
Petrini
rank 1
Acum e clar de ce a retrogradat Dinamo: