Tânăr condamnat la 3 ani de închisoare cu executare după ce a ucis doi câini: ”A dat dovadă de o plăcere patologică de a chinui animalele"

Miercuri, 18 Octombrie 2023, ora 09:43
1832 citiri
Tânăr condamnat la 3 ani de închisoare cu executare după ce a ucis doi câini: ”A dat dovadă de o plăcere patologică de a chinui animalele"
Câini într-o curte FOTO Pixabay

Un tânăr cu probleme psihice a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a ucis doi câini, la Pâncota, în județul Arad.

Judecătoria Ineu l-a condamnat pe tânărul de 20 de ani la trei ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de „uciderea animalelor cu intenție, fără drept”. Sentința nu este definitivă, fiind „cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

Ce scrie în rechizitoriu

Martora a mers, pe 21 ianuarie 2023, să dea mâncare câinilor familiei, când l-a observat pe inculpat – N.D. – fugind din grajdul în care se aflau animalele, spre locuința sa, conform rechizitoriului citat de aradon.ro.

„Martora minoră a identificat apoi în grajd două exemplare canine ce aparţineau familiei, decedate, având urme de sânge în zona posterioară. Martora a ţinut să precizeze că anterior, a auzit câinii care scoteau zgomote specifice cauzării de suferinţe fizice”, se arată în rechizitoriu.

La fața locului a ajuns un echipaj de poliție din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor și, din fișa de observație clinică întocmită de oamenii legii, a rezultat că ambii câini morți „prezentau o dilataţie la nivelul anusului”. Din Buletinul de analiză medicală nr. 10103/02.02.2023 a rezultat cauza morţii exemplarelor canine, respectiv şoc neurogen şi hemoragic consecutiv parazitismului şi leziunilor hemoragice de la nivelul intestinului subţire.

Audiat în calitate de suspect, N.D. a recunoscut săvârşirea infracţiunii în prezenţa apărătorului din oficiu, declarând că în data de 21 ianuarie 2023 a intrat în curtea vecinei sale şi s-a dus în grajdul din spatele casei, unde se aflau doi căței de aproximativ 2 luni.

„Ajuns acolo, cu ajutorul unui băţ, a ucis animalele prin introducerea băţului în zona posterioară, în timp ce le ţinea de gât. Acesta şi-a menţinut declaraţia atunci când a fost audiat în calitate de inculpat”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Internat la psihiatrie

După ce a ucis animalele, a doua zi băiatul a fost internat la Clinica de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Arad, dar nu în baza dispoziţiilor din procedura penală. Din Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 31/A1/30.01.2023 (filele 47-49 d.u.p.) a rezultat că inculpatul prezintă „tulburare organică de personalitate, retard mental moderat cu tulburări de comportament” şi că, la momentul săvârşirii faptei pentru care este cercetat, acesta avea „discernământ diminuat”. Totodată, în cadrul concluziilor expertizei psihiatrice, s-a recomandat instituirea măsurilor de siguranţă cu caracter medical prev. de art. 109 Cod penal, respectiv obligarea la tratament medical.

Plăcere patologică de a chinui animalele

Conform procurorilor, băiatul a dat „dovadă de o plăcere patologică de a chinui animalele, având în vedere că din declaraţia numitei (…), rezultă a doua zi inculpatul i-a spus acesteia, referindu-se la cei doi căţei, «mamă ce le-am dat-o»”. Din declarația dată de un alt bărbat din Pâncota anchetatorilor, „rezultă că inculpatul este cunoscut în localitate ca o persoană care omoară şi violează câini, martorul surprinzându-l la un moment dat pe inculpat în timp ce încerca să îi omoare câinele, iar ulterior la ceva vreme şi-a găsit câinele mort, inculpatul relatându-i martorului că i-a omorât câinele din rasa Amstaff şi după aceea l-a violat. Cu ocazia efectuării expertizei psihiatrice, inculpatul a arătat că a mai săvârşit acte de ucidere a câinilor mici şi în trecut, încă din copilărie”.

Mașină cuprinsă de flăcări în curtea unei societăți comerciale. Cauza probabilă a incendiului VIDEO
Mașină cuprinsă de flăcări în curtea unei societăți comerciale. Cauza probabilă a incendiului VIDEO
ISU Arad au anunțat că o maşină a fost distrusă, miercuri, 24 aprilie, într-un incendiu care a izbucnit în curtea unei societăţi comerciale din Arad. Focul a pornit de la scântei...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#caini ucisi, #Arad, #inchisoare cu executare , #inchisoare