Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Efectul surprinzător pe care îl are cafeaua asupra rinichilor: ”O cană și jumătate pe zi”

Luni, 10 Aprilie 2023, ora 01:58
10012 citiri
Efectul surprinzător pe care îl are cafeaua asupra rinichilor: ”O cană și jumătate pe zi”
Cafea FOTO Unsplash

Un nou studiu arată un efect surprinzător al cafelei asupra rinichilor și aduce o lumină diferită asupra cofeinei.

Concret, cercetătorii au descoperit că consumul de cafea poate reduce riscul general de a dezvolta pietre la rinichi, conform healthline.com.

O piatră la rinichi este o formațiune mică, dură, formată din deșeuri din urină care nu au fost eliminate în mod adecvat. Deși cercetătorii încă examinează legătura dintre consumul de cafea și riscul apariției pietrelor la rinichi, studiile recente arată cum cofeina poate reduce acest risc.

Deoarece cafeaua are proprietăți diuretice (te face să urinezi mai des), oamenii presupun adesea că consumul de cafea poate fi deshidratant, crescând astfel riscul de a face pietre la rinichi. Cu toate acestea, datele sugerează contrariul.

Potrivit unui studiu din 2021 realizat de Fundația Națională a Rinichilor, cofeina, indiferent dacă se află în ceai, suc, cafea sau alcool, are rol protector și poate scădea riscul de pietre la rinichi. O cană și jumătate de cafea pe zi poate reduce riscul de pietre la rinichi cu până la 40%, mai arată sursa citată.

Un alt studiu publicat în 2021 a arătat că cei care au băut cafea sau ceai au un risc mai mic de a dezvolta pietre la rinichi decât cei care nu au băut lichide cu cofeină. Mai mult, o altă cercetare din anul 2022 a ajuns, din nou, la aceeași concluzie.

Care este cel mai bun mod de a preveni pietrele la rinichi?

Dieta pare să aibă cel mai mare impact asupra riscului de a dezvolta pietre la rinichi.

Un studiu din 2021 sugerează că, cu cât bei mai multe lichide, cu atât riscul de pietre la rinichi este mai mic. Pentru fiecare băutură suplimentară de 200 ml consumată de un participant la studiu, riscul de apariție a pietrelor la rinichi a scăzut cu 13%.

Dacă sunteți predispus să dezvoltați pietre la rinichi, experții recomandă să beți întotdeauna multă apă. Apa și alte lichide, inclusiv ceaiul și cafeaua, vă mențin rinichii în funcțiune, ajutând la eliminarea deșeurilor.

De asemenea, este esențial să fiți atenți la consumul de sare și carne. Același studiu a ajuns la concluzia că participanții care au consumat cu 50 de grame de carne mai mult au avut un risc cu 1,17% mai mare de a dezvolta pietre la rinichi față de grupul care nu a consumat mai multă carne.

Un alt studiu din 2014 a mai descoperit că consumul de fibre, fructe și legume a scăzut riscul de pietre la rinichi la femeile aflate în postmenopauză.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#cafea, #pietre rinichi, #cafea beneficii , #stiri sanatate