De ce cafeaua poate avea efectul opus și te face somnoros

Joi, 14 Martie 2024, ora 06:05
4032 citiri
De ce cafeaua poate avea efectul opus și te face somnoros
Mulți oameni beau cafea pentru a se trezi FOTO Pexels

Cafeaua este o băutură populară de dimineață. Aproximativ 85% din populația Statelor Unite bea cel puțin o băutură cu cofeină zilnic.

Pentru mulți oameni, doza zilnică de cofeină îi ajută să se trezească și să rămână alerți, dar pe alții îi poate face mai obosiți.

Perturbă somnul pe timp de noapte

Mulți oameni beau cafea pentru a se trezi și a rămâne treji în timpul zilei. Apoi, când se duc la culcare, au dificultăți în a adormi. Acest lucru creează un cerc vicios, în care lipsa de somn încurajează pe cineva să bea cafea, apoi îi face să aibă dificultăți în a dormi.

O treime dintre americani dorm de obicei mai puțin decât minimul recomandat de șapte ore pe noapte. Iar cercetările arată că consumul de cofeină este legat de insomnie. Studiile au arătat că consumul de cofeină chiar și cu șase ore înainte de culcare poate perturba somnul de noapte.

Blocaj de adenozină

Adenozina este crucială în ciclul somn/veghe. Aceasta crește timpul în care cineva este treaz și scade timpul în care doarme.

Cafeina din cafea blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce împiedică adenozina să provoace somnolență. În timp, organismul își crește sensibilitatea la adenozină și, odată ce cofeina este metabolizată, poate provoca oboseală excesivă.

Timpul necesar pentru ca cofeina să fie metabolizată (procesată și utilizată) variază de la o persoană la alta. Aproximativ 99% din cofeină este absorbită în 45 de minute de la consum. Ea atinge un vârf de absorbție la o oră sau două, iar timpul de înjumătățire (timpul necesar pentru ca concentrația unei substanțe să scadă cu 50% în organism) este de 2,5 până la cinci ore.

Toleranța la cafeină

Persoanele care beau cafea sau alte produse cu cofeină în mod regulat pot dezvolta o toleranță la cofeină. Aceasta înseamnă că se obișnuiesc cu efectele cofeinei și pot avea nevoie de mai multă cofeină pentru a obține efectele dorite.

Consumul unei cantități mai mari de cofeină pentru a obține efectele dorite poate avea un impact negativ asupra somnului. În cele din urmă, acest lucru duce la oboseală în ciuda consumului de cafea.

Efectele asupra zahărului din sânge

O cafea de dimineață poate contribui la rezistența la insulină (atunci când celulele nu răspund bine la insulină și nu pot prelua glucoza din sânge, determinând pancreasul să producă mai multă insulină).

Un studiu din 2020 a constatat că consumul de cafea dimineața, după o noapte de somn prost, a crescut intoleranța la glucoză, provocând niveluri de glicemie mai mari decât media. Interesant este că studiul a constatat, de asemenea, că un somn prost fără o cafea de dimineață nu a redus toleranța la glucoză, scrie yahoo.com.

Cofeina provoacă o creștere a nivelului de glucoză, care apoi va scădea din nou. Atunci când aceste niveluri de glucoză revin la normal, o persoană se poate simți obosită și are un nivel de energie mai scăzut.

Afecțiuni asociate cu oboseala

Există multe cauze ale oboselii. Aceasta poate fi un efect secundar normal al efortului fizic sau al lipsei de somn. De asemenea, poate fi cauzată de mai multe condiții de sănătate diferite, inclusiv:

Anemie (lipsa de celule roșii sănătoase din sânge)

Depresie

Disfuncția glandei tiroide

Cancer

Insuficiență cardiacă

Diabet

Boala Addison (glandele suprarenale nu produc suficienți hormoni)

Ce poți face pentru a te simți treaz după cafea?

Cafeaua poate fi o modalitate bună de a crește vigilența de dimineață, dar nu poate acoperi obiceiurile proaste de somn pe termen lung.

Două dintre cele mai bune modalități de a vă simți treaz după cafea sunt să vă asigurați că dormiți suficient și să nu beți cafea la mai puțin de șase ore înainte de culcare.

Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#cafea, #efecte, #somnolenta, #cauze , #stiri sanatate