Descoperire controversată privind consumul zilnic de cafea: ”Tendința pare să fie pozitivă de la două cești băute în sus”

Duminica, 26 Februarie 2023, ora 23:45
7130 citiri
Descoperire controversată privind consumul zilnic de cafea: ”Tendința pare să fie pozitivă de la două cești băute în sus”
Cafea FOTO Unsplash

În general, oamenii sunt sfătuiți să nu bea prea multă cafea deoarece cofeina poate crește tensiunea arterială. Totuși, un nou studiu arată exact contrariul. Cafeaua conține și anumiți compuși care pot scădea tensiunea arterială.

Acest studiu oferă dovezi că un consum moderat de cafea ar putea fi sigur pentru cei cu hipertensiune arterială. Mai exact, susține că consumul a trei sau mai multe cești de cafea pe zi a fost asociat cu o tensiune arterială periferică și centrală mai scăzută, potrivit healthline.com.

La adulții în vârstă cu hipertensiune arterială, arterele mari tind să fie mai rigide, ceea ce duce la o tensiune arterială sistolica mai mare și o presiune mai mare a pulsului. Autorii notează că efectele cafelei asupra tensiunii arteriale sunt încă în dezbatere, în primul rând pentru că este dovedit că cofeina crește tensiunea arterială pe termen scurt.

Cu toate acestea, aceste efecte pot fi ameliorate de antioxidanții găsiți în cafea, care pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge și pot proteja celulele împotriva radicalilor liberi.

Autorii studiului au vrut să investigheze modul în care interacțiunea dintre cofeină și alți compuși găsiți în cafea ar influența incidența tensiunii arteriale. Pentru a-și desfășura cercetarea, echipa a examinat un eșantion care includea 720 de bărbați și 783 de femei care au participat la Brisighella Heart Study. Acest studiu în curs, care a început pentru prima dată în 1972, include un eșantion reprezentativ al unui oraș rural din nordul Italiei, numit Brisighella.

Specialiștii au analizat tensiunea arterială a participanților, obiceiurile privind consumul de cafea, dar și alte date relevante privind sănătatea cardiovasculară. În urma analizei datelor, au descoperit că consumul de cafea a fost asociat cu o tensiune arterială scăzută.

”Tendința pare să fie pozitivă de la două cești de cafea în sus pe zi”, a declarat Dr. Arrigo F.G. Cicero, autorul studiului.

De ce cafeaua ar putea fi benefică pentru tensiunea arterială

„Cafeaua conține cofeină, care poate crește și scădea tensiunea arterială în situații acute, dar conține și antioxidanți și compuși bioactivi care pot fi responsabili pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale”, a explicat Megan K. Rhoads, un alt cercetător care a participat la studiu.

Rhoads a oferit acidul clorogenic ca exemplu de compus care poate scădea tensiunea arterială sistolica, însă momentan studiile în acest sens au fost făcute doar pe animale.

„Atunci când este procesat de microbiota intestinală, acidul clorogenic este descompus în metaboliți care pot scădea tensiunea arterială”, a adăugat Rhoads.

Dr. Debabrata Mukherjee, președintele Departamentului de Medicină Internă și profesor de medicină internă la Texas Tech University Health Sciences Center El Paso, a arătat că cofeina poate crește tensiunea arterială în cazul persoanelor care nu obișnuiesc să bea cafea, însă ceilalți compuși bioactivi contrabalansează acest efect cu un efect final neutru spre pozitiv asupra tensiunii arteriale.

Acidul clorogenic, care este prezent în cea mai mare concentrație în boabele de cafea, este considerat a fi unul dintre principalii compuși din cafea care scad tensiunea arterială.

Oamenii cu hipertensiune arterială ar trebui să bea cafea?

Dr. Jim Liu, cardiolog la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, a spus că, deși acest studiu este mic și se concentrează pe o anumită populație, constatările sale sunt în concordanță cu datele anterioare despre modul în care cafeaua afectează tensiunea arterială.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Scenă haioasă la ATP Madrid. Ce i-a cerut un jucător arbitrei de scaun: ”Nu oferim!” De unde a venit salvarea VIDEO
Scenă haioasă la ATP Madrid. Ce i-a cerut un jucător arbitrei de scaun: ”Nu oferim!” De unde a venit salvarea VIDEO
O scenă haioasă a avut loc la meciul din primul tur al Mastersului de la Madrid dintre francezul Corentin Moutet (88 ATP) și chinezul Juncheng Shang (111 ATP). Dincolo de dramatismul meciului...
#cafea beneficii, #hipertensiune arteriala, #cafea , #stiri sanatate