Căderea părului: factori şi metode de tratament

Advertorial
Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 15:41
18518 citiri
Căderea părului: factori şi metode de tratament
Caderea parului FOTO: skin-med.ro

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București ne prezintă cauzele căderii părului şi ce putem face pentru a ameliora / stopa acest fenomen nedorit.

Principalii factori ai căderii părului

Vârsta. O dată cu înaintarea în vârstă, părul devine mai subţire, friabil şi se observă chiar şi o rărire a firelor de păr.

Stresul. Un alt factor important în căderea părului este stresul. Mecanismul prin care se produce acest efect este reprezentat de afectarea vascularizaţiei folicului, cu reducerea aportului de oxigen, nutrienţi şi inhibarea creşterii.

Dieta. O dietă săracă poate conduce la deficienţe de anumiţi nutrienţi (proteine, fier, zinc, vitamine), care conduc la anomalii ale metabolismului, dar şi la nivelul folicului pilos şi automat la căderea părului.

Sarcina şi naşterea. Datorită creşterii nivelului de estrogeni circulanţi, în timpul sarcinii se notează o fortifiere a foliculilor piloşi, cu tranziţie spre faza dormandă a unui număr important, iar după naştere (la aproximativ 3-4 luni), datorită normalizării nivelului hormonal, se descrie o cădere tranzitorie a părului.

Factorii poluanţi. Aerul, poluanţii şi mineralele din apă, efectele fototoxice solare induc îmbătrânirea cutanată şi distrugerea subsidiară a unora dintre foliculilii piloşi.

Obiceiurile de îngrijire. Părul prins în „coadă de cal”, plăcile de păr, chimicalele conţinute în fixative, pieptănatul/periatul excesiv şi brutal, masajul dur la nivelul scalpului, toate acestea contribuie, prin efect mecanic, la deteriorarea cuticului şi ruperea firelor de păr.

Tricotilomania. Acesta este un obicei compulsiv de tragere/smulgere a firelor de păr.

Modificările sezoniere. Cădere tranzitorie de la sfârşitul lui august-noiembrie, reversibilă, cauza fiind încetinirea procesului de creştere.

Medicaţia. Medicaţia cardio-vasculară, dislipidemiantă, anti-diabetică, contraceptivă, substituţia hormonală, chimioterapia, corticosteroizii, anti-acneică, anticoagulante, allopurinol, etc.

Patologia tiroidiană (hipo/hipertiroidism). Hormonii tiroidieni sunt metabolizaţi si implicaţi în procesele desfăşurate la nivelul majorităţii ţesuturilor din organism, inclusiv al foliculului pilos. Astfel excesul devine nociv, iar deficitul implică o insuficienţă, conducȃnd la subţierea firelor de păr; sunt asociate cu manifestări sistemice importante şi un pattern caracteristic de localizare (frontal în hipotiroidie şi temporal în hipertiroidie); alte patologii implicate: diabet, insuficienţa renală, insuficienţa hepatică, neoplaziile cutanate.

Terapii şi metode de tratament

“Indiferent de cauză, primul pas spre vindecare îl constituie un diagnostic corect. La Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București, există un aparat special, care realizează o serie de fotografii în detaliu ale firului de păr, relevând problemele de substrat anatomic. Dacă vorbim despre tratamente, putem aminti de mezoterapie sau de terapia vampir, cele mai eficiente tratamente existente în prezent pe piaţă”, spune Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie.

Tricoscopia, cea mai eficientă metodă de diagnosticare

Tricoscopia este o metodă de evaluare imagistică, nonivazivă, în vivo a părului și scalpului și este folosită pentru diagnosticul afecțiunilor părului și scalpului. Metoda de investigație este bazată pe dermatoscopie. Tricoscopia https://www.skin-med.ro/analiza-firului-de-par/ vizualizează părul și structurile scalpului cu ajutorul unei camere speciale care mărește până la 70 de ori și stochează imaginile preluate. “Cu ajutorul tricoscopiei se pot observa modificări ale firelor de păr, vaselor de sânge, a unor tipare ale pigmentului scalpului și pielii interfoliculare pe baza cărora se pune un diagnostic corect.”, explică medicul Amalia Anghel.

Când se folosește tricoscopia?

Tricoscopia se folosește când pacientul se confruntă cu o cădere accentuată a părului, însoțită sau nu de rărirea/dispariția părului, pentru diagnosticul alopeciilor cicatriciale sau noncicatriciale: alopecie androgenetică, alopecia areată, efluviu telogen, ținea capitis, tricotilomania, lichen planpilar, lupus eritematos.

Mezoterapia scalpului împotriva alopeciei

Mezoterapia este o metodă non-chirurgicală, minim-invazivă, care presupune administrarea directă a substanţelor medicamentoase la nivelul zonelor afectate de căderea părului.

Un complex de substanţe farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substanţe bioactive etc.) adaptat fiecărui pacient şi fiecărei forme de alopecie în particular, este injectat intradermic la nivelul zonelor afectate.

Micro-înţepăturile sunt puţin dureroase, iar substanţele medicamentoase difuzează treptat în toată aria anatomică tratată. Acele folosite sunt extrem de mici ca şi lungime (2-4 mm) şi foarte subţiri. De asemenea, se folosesc seringi de 1 ml, pentru ca presiunea cu care se injectează cocktailul de substanţe să nu fie prea mare şi să producă durere.

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București: “Numărul şedinţelor şi frecvenţa cu care acestea se realizează sunt stabilite de către medicul dermatolog, în relaţie directă cu diagnosticul şi este adaptat în funcţie de răspunsul pacientului la această procedură. În medie sunt recomandate 5-7 şedinţe, efectuate la 7-14 zile distanţă. Este o procedură de scurtă durată (30-45 minute), sigură, care nu necesită anestezie locală sau o altă pregătire din partea pacientului. Reacţiile adverse sunt minime şi sunt reprezentate cel mai frecvent de un minim disconfort la locul înţepăturii, care trece în 2-3 ore maxim.”.

Mezoterapia este o metodă de tratament nouă în sfera bolilor dermatologice ce poate avea efecte notabile în toate formele de cădere a părului şi, mai mult, poate da rezultate în cazurile în care terapiile clasice au eşuat, sau asociată acestora pentru unele cazuri.

P.R.P. (terapia vampir) - o metodă 100% naturală

PRP (Platelet Rich Plasma) sau terapia cu Plasmă Proprie îmbogăţită cu Trombocite, numită și Terapie Vampir reprezintă o procedură medicală de reîntinerire cutanată (a pielii) prin refacerea structurii ei. Metoda constă în recoltarea sângelui (venos) de la pacient şi procesarea acestuia cu ajutorul unui aparat care foloseşte forţa centrifugă. Astfel, prin centrifugare, celulele roşii (eritrocite) sunt separate de plasmă şi, practic, se obţine o plasmă autologă bogată în trombocite. Aceste trombocite sunt celule care conţin factori de creştere şi reparare tisulară, care se eliberează în mod normal de organism pentru a vindeca ţesutul lezat.

“Prin metoda descrisă mai sus, la Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București, realizăm un concentrat în mod “artificial” folosind o eprubetă specială, care conţine un strat separator de gel ce permite ca doar plasma cu trombocite să rămână disponibilă pentru a fi extrasă cu seringa. Factorii de creştere reprezintă rezervorul fiziologic al organismului ce stă la baza proceselor reparatorii ale ţesuturilor. Plasma astfel obţinută este reinjectată în zonele selectate, sub forma unor microbolusuri, intraepidermice/intradermice, la aproximativ 1 cm. distanţă, cu acoperire integrală a zonei de lucru. Alegerea unei opţiuni terapeutice/tratament trebuie să fie personalizată pentru un rezultat cât mai eficient, iar acest lucru se poate realiza numai după un diagnostic corect al tipurilor de alopecii. Este important să reținem că în timpul consultației, medicul va stabili dacă această procedură este indicată și sigură pentru dumneavoastră. Această procedură anti- căderii părului nu se adresează femeilor însărcinate și pacienților ce prezintă anumite probleme de sănătate asociate.”, subliniază Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București.

Cuvinte – cheie: Skinmed Clinic, Dermatologie București, Dr. Amalia Anghel, căderea părului, tricoscopie, mezoterapie scalp, alopecie, terapia vampir

Mai multe detalii: https://www.skin-med.ro/scalp-par/

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#caderea parului, #cadere par, #tratament , #sanatate