Avocat Dr. Daniel MOREANU: Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan! Situaţia legislativă la zi!

Advertorial
Luni, 20 Februarie 2023, ora 18:30
26259 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan! Situaţia legislativă la zi!
FOTO: moreanulaw.com

Orice teren cu destinația agricolă situat în extravilanul unei unități administrativ-teritoriale (U.A.T.) nu poate fi vândut la fel ca alte bunuri (apartament, casă, teren intravilan etc.), ci trebuie să respecte anumite condiții speciale stipulate de Legea din anul 2014, care a fost amendată în mod repetat, cea mai recentă modificare intrând în vigoare în luna februarie 2023.

După cum am menționat într-un articol precedent publicat în anul 2020 România deține o suprafață agricolă de aprox. 14 milioane hectare teren arabil reprezentând locul 6 în rândul Statelor Membre U.E.

Prețurile reduse per hectar teren agricol comparativ cu alte State Membre au determinat ca vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan să constituie una dintre zonele cu cea mai rapidă dezvoltare, mai cu seamă în zona vânzărilor speculativ-investiționale.

Astfel, condițiile legale în care poate avea loc vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan au cunoscut o serie de modificări importante adoptate prin Legea din anul 2020, printre altele prin stabilirea unor drepturi de preemțiune mult mai stricte, precum și impunerea unui impozit de 80% din diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare în cazul revânzării mai înainte de 8 ani de la data cumpărării.

Întrucât modalitatea de calcul, încasare și plată, precum și obligația reținerii, virării și declarării impozitului mai sus menționat nu erau detaliate în Legea din anul 2020, în practică revânzarea terenurilor agricole situate în extravilan mai înainte de 8 ani de la data cumpărării a devenit imposibilă în mod obiectiv.

În anul 2022 au intervenit noi modificări prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență prin care au fost aduse clarificări Legii din anul 2020 stabilindu-se ca normele metodologice de calcul, încasare și plată, precum și obligația reținerii, virării și declarării impozitului să fie adoptate în termen de maximum 30 de zile.

Însă abia în luna februarie 2023 a fost publicată procedura privind calculul, încasarea și plata impozitului, precum și obligațiile declarative în cazul vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

Astfel, această procedură adoptată de curând se aplică în cazul revânzării terenurilor agricole situate în extravilan la mai puțin de 8 ani de la data cumpărării. Procedura menționată reglementează 3 tipuri de tranzacții, și anume: (i) contract de vânzare prin care se înstrăinează dreptul de proprietate asupra terenului în sine și care se va încheia în formă autentică; (ii) contract de vânzare prin care se înstrăinează așa-numitul „pachet de control”, spre exemplu în cazul în care ceea ce se vinde nu este terenul agricol în sine, ci acțiunile sau părțile sociale din societatea pe acțiuni (S.A.) sau cu răspundere limitată (S.R.L.) care deține în proprietate terenul agricol; sau (iii) prin intermediul unei hotărâri judecătorești.

În prima ipoteză, impozitul se calculează și se reține de către notarul public înainte de autentificarea contractului de vânzare, se declară și se plătește ca venit la bugetul de stat până la data de 25 ale lunii următoare celei în care s-a încheiat vânzarea.

În a doua ipoteză, vânzătorul (persoană fizică sau juridică) are obligația de a declara impozitul în termen de 10 zile de la data transferului la organul fiscal central competent. Acesta are obligația achitării impozitului în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

În cea de-a treia ipoteză, instanța judecătorească ce a pronunțat hotărârea definitivă va comunica organului fiscal din raza instanței hotărârea în cauză în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaționale și românești de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziții, Litigii, Drept Bancar și Finanțări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecția Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincție, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituția Fiduciei și a Trust-ului, precum și a numeroase articole de specialitate în presa juridică și de business.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cabinet de avocatura, #vanzare terenuri agricole, #terenuri agricole , #stiri afaceri