Școlarii, lăsați fără burse. Președintele Consiliului Național al Elevilor: ”Guvernul s-a lăudat că nu vor mai fi întârzieri”

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 23:51
2294 citiri
Școlarii, lăsați fără burse. Președintele Consiliului Național al Elevilor: ”Guvernul s-a lăudat că nu vor mai fi întârzieri”
Elevii care iau bursă de performanță ar fi trebuit să primească 500 de lei pentru luna trecută FOTO: Ziare.com

Părinții trag un semnal de alarmă și spun că elevii nu au primit banii pentru bursele de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social, deși termenul limită legal era data de 15.

Care este valoarea burselor

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138/2022, "în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:

- 500 de lei, pentru bursa de performanță;

- 200 de lei, pentru bursa de merit;

- 50 de lei, pentru bursa de studiu;

- 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Ce prevede legea

Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

Bursele se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. În mod normal, ministerul Finanțelor face plățile către Direcțiile Finanțelor Publice din teritoriu care direcționează către UAT-uri, iar UAT-urile către școli”, explică ministerul Educației, pentru edupedu.ro.

Ce spun reprezentanții elevilor

Pentru Ziare.com, Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor, a declarat că oficialii nu au nicio scuză în distribuirea banilor.

"Nu este firescă această situație. Guvernul s-a lăudat recent, când a fost aprobată hotărârea de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor cu faptul că nu vor mai întârzia plățile, stabilind termenul de plată la data de 15 a fiecărei luni.

Acum, Ministerul Educației arunca pisica către Ministerul Finanțelor, ei fiind responsabili de gestionarea plăților. Da, mecanismul prin care banii ajung la elevi este unul foarte greoi (inclusiv acest factor favorizează intârzieri), însă Guvernul nu are nicio scuză. Este nevoie să găsească soluții pentru ca elevii să beneficieze lunar, așa cum prevede legea, de burse.

Cine poate accesa bursa de performanță

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

- au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației

-s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale.

- au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;

- au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Criterii pentru bursa de merit

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

- au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;

- au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;

- au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului vocațional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

- au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Criterii pentru bursa de studiu

Se acordă elevilor cu media generală a anului școlar trecut (2021-2022) între 7,50 – 9,50 și care au cumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar trecut, dacă, în ultimele 3 luni, venitul lunar pe membru de familie nu depășește venitul net minim pe economie (1524 lei). Pentru clasa a IX-a, se ia în calcul media de admitere la liceu și numărul de absențe din clasa a VIII-a.

Pentru clasa a V-a, bursa se acordă dacă elevul a obținut calificativul Foarte Bine la toate disciplinele și nu a înregistrat mai mult de 20 absențe nemotivate în anul școlar 2021-2022.

Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#burse, #elevi, #probleme, #burse de merit, #burse sociale , #elevi