Începător pe bursă: 7 lucruri de știut înainte de a investi în acțiuni

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 16:33
952 citiri
Începător pe bursă: 7 lucruri de știut înainte de a investi în acțiuni
FOTO: stock.adobe.com/ro/

Perioada hiperinflaționistă generată de pandemia COVID și de invazia Ucrainei de către Rusia a îndreptat și mai mult atenția românilor către nevoile de bază sau cele urgente.

Siguranța veniturilor, găsirea unor soluții mai bune de economisire și obținerea de câștig suplimentar pentru a echilibra costurile inflației sunt pe lista de priorități a fiecăruia dintre noi. În acest context, investițiile la bursă au devenit tot mai atractive, în ciuda faptului că ele rămân în mare parte niște necunoscute pentru cei mai mulți dintre oamenii obișnuiți.

Cei care vor să devină investitori în acțiuni la bursă trebuie să țină cont de câteva aspecte importante care îi pot ajuta la început de drum:

1. Înțelege cum funcționează investițiile în acțiuni

Pentru a elimina frica de necunoscut, dedică timp pentru documentare și printre cunoscuții despre care știi că investesc deja la bursă. Cunoașterea poate face ca parcursul investițional să fie unul mai ușor și chiar de succes.

2. Alege brokerul potrivit

Brokerul îți oferă posibilitatea să investești în acțiuni prin intermediul unei platforme de investiții. În alegerea brokerului potrivit pentru tine este bine să acorzi atenție unor detalii precum: nivelul de credibilitate și reputație, garanțiile de încredere oferite, limba în care este oferită asistență clienților și, nu în ultimul rând, taxele și comisioanele percepute. În acest sens, află mai multe despre XTB România, o companie listată pe Bursa de la Varșovia, care are reputația de a fi unul dintre cei mai profesioniști brokeri pe burse internaționale.

3. Începe prin a investi în acțiunile companiilor pe care le cunoști

Toți ne dorim să facem alegeri profitabile de la prima încercare. O bună strategie de început ar fi să mizezi pe acele companii pe care le-ai urmărit, fără să-ți dai seama, prin prisma produselor de calitate folosite. Spre exemplu, dacă folosești iPhone și ești mulțumit, ai putea alege să investești în Apple.

4. Nu investi mai mulți bani decât îți permiți să pierzi

Dacă te-ai hotărât să investești, asumă-ți eventualele pierderi. Lucrurile poate nu decurg conform planurilor. Piața de acțiuni, asemeni tuturor instrumentelor financiare, crește sau scade în funcție de diversele evenimente prin care trece o companie, un segment de piață sau economia ca întreg. Mai mult, vedem cum alte lucruri afectează bursele, precum războiul din Ucraina sau inflația crescută. În acest sens, poate e bine să descoperi cât de mare este riscul pe care ți-l poți asuma și să acționezi în consecință.

5. Întotdeauna „pune ouăle în mai multe coșuri” – diversifică investițiile

Portofoliul tău de investiții cuprinde acele acțiuni pe care ai mizat că vor evolua într-un sens sau altul. Gândește-te că ai putea să-ți pierzi toți banii într-o clipă dacă strategia ta nu s-ar baza pe o diversificare corectă. Aceasta presupune să investești în acțiuni din mai multe domenii, care ar reacționa diferit față de același eveniment. Astfel te expui la mai multe oportunități de câștig și minimizezi riscul de pierdere în cazul întregului portofoliu.

6. Nu te lăsa influențat de impulsul de moment

Sesizează diferența între o scădere și o prăbușire a prețului unei acțiuni. Nu lăsa panica și pesimismul să-ți influențeze planurile. Teama de a pierde bani este prezentă atât în mintea unui investitor începător, cât și în a celui experimentat. Iar dacă ți-ai făcut un research riguros înainte de a investi într-o companie, vei reuși mai bine să-ți controlezi emoțiile când observi că acțiunile tale intră pe roșu.

7. Investește sume mici la început

Teama de a pierde bani este imensă pentru oricare om. Mai ales atunci când știi cât de greu ai făcut acei bani sau cât timp ți-a luat să îi economisești ca acum să-i poți investi în acțiuni. Un sfat bun este acela să începi prin a investi sume mici de bani, să îți dai astfel timp să înveți din greșeli. La XTB, spre exemplu, suma minimă de a investi în acțiunile unei companii este de 10 de dolari sau euro.

Poate că te gândești că domeniul investițiilor este unul mult mai complex decât atât, însă informațiile de mai sus reprezintă baza pe care poți construi. Și tocmai de aceea este bine să începi să investești cu un broker care îți pune la dispoziție toate resursele de învățare de care ai putea avea nevoie pentru a putea investi cu încredere.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, #incepator bursa , #bursa