Cele 5 semne care arată că te îndrepți către burnout. Cum să pui stop la timp

Marti, 09 Mai 2023, ora 22:29
4682 citiri
Cele 5 semne care arată că te îndrepți către burnout. Cum să pui stop la timp
Persoană epuizată la birou FOTO Pixabay

Burnout a devenit un fenomen comun al secolului 21, fiind definit ca un sindrom rezultat în urma stresului cronic de la locul de muncă care nu a fost gestionat corespunzător.

Burnout-ul este mai mult decât o perioadă stresantă, este o acumulare de tensiune, efort și deznădejde, toate acestea ducând la epuizare. Din nefericire, mulți oameni tind să ignore semnele pe care corpul le dă pe parcurs și realizează abia când este prea târziu și au ajuns la limita puterilor.

„Dacă angajatul se simte copleșit, subapreciat și neputincios la locul de muncă, atunci probabi va apărea burnout-ul”, spune dr. Josh Briley, psiholog clinician, conform healthline.com.

Deși este predominant asociat cu locul de muncă, se poate extinde și către alte aspecte din viața personală.

„Oamenii care suferă de epuizare cronică au un risc mai mare de a dezvolta anxietate, insomnie sau depresie. Stresul susținut crește, de asemenea, riscul de îmbolnăvire fizică”, spune Briley.

El observă că hipertensiunea arterială, problemele cardiace, colesterolul crescut și diabetul sunt doar câteva dintre afecțiunile care au fost asociate cu stresul cronic.

5 semne comune de burnout

1. Epuizarea

Când te simți copleșit psihic poți simți și epuizare fizică și oboseală, ceea ce poate face mai dificilă abordarea cauzelor profunde ale epuizării tale.

Sarcinile simple, cum ar fi să un duș sau să gătești o masă, de exemplu, pot fi mai grele, în timp ce o zi lungă de muncă poate fi aproape imposibil de dus la bun sfârșit. Dacă te simți mai obosit decât de obicei și nu reușești să ieși din această stare orice ai face, e posibil să fie vorba de burnout.

2. Teamă și lipsă de motivație

Burnout-ul vine adesea la pachet cu anxietate și teamă, iar aceste lucruri sunt mai pregnante după câteva zile libere de la serviciu. Dacă treci prin burnout, o să vezi că după o vacanță sau după weekend, motivația și entuziasmul tău privind revenirea la muncă scad dramatic. Un alt semn este amânarea sarcinilor ce țin de locul de muncă.

Dacă ți se pare că zilele de muncă sunt din ce în ce mai greu de parcurs și dacă ideea de a reveni la muncă după câteva zile libere te face să simți frică și anxietate, ar trebui să iei în calcul burnout-ul.

3. Probleme cu somnul

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Problemele cu somnul contribui la epuizare, în timp ce epuizarea în sine poate afecta calitatea somnului, determinând un cerc vicios de neliniște și insomnie.

Când suferi de burnout, e foarte probabil să ai și probleme cu somnul și să ai simptome fizice precum dureri de cap, tensiune și probleme cu stomacul.

4. Apetit inconsecvent

Relația cu mâncarea poate fi de asemenea un indicator clar al faptului că ceva nu merge bine. De exemplu, pierderea poftei de mâncare, sau, din contră, nevoia constantă de a ronțăi ceva, de a lua o gustare, pot fi semne că ceva nu este în regulă.

Când oamenii suferă de burnout, își pot pierde apetitul în special dimineața, înainte de a merge la muncă, sau pot apela seara la ”mâncare de confort”, adică mâncare nesănătoasă, cum ar fi dulciuri sau fast food.

5. Cinism și iritabilitate

Starea de spirit poate fi primul aspect care se deteriorează în primele etape ale epuizării. Oamenii sunt mai cinici, mai iritați, senzații care coincid adesea cu scăderea productivității și concentrării.

De asemenea, dacă ești o persoană care de obicei este într-o dispoziție bună, dar te simți brusc frustrat sau iritat, acesta poate fi un semn că te apropii de epuizare. Ca urmare, relațiile personale și profesionale pot avea de suferit.

Ce faci când ajungi la burnout?

1. Limitează timpul petrecut în fața ecranelor

Ecranele, dispozitivele și tehnologia fac parte din viața modernă. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la presiunea care vine la pachet cu această ”viață digitală” care ne ține în permanență în priză.

Specialiștii recomandă stabilirea unor limite clare, cum ar fi să nu mai verificați mail-ul după ora 18:00, sau să nu mai petreceți timp pe rețelele sociale după ora 20:00.

2. Ai grijă de tine

Grija de sine nu este o practică esențială doar pentru abordarea epuizării, ci și pentru prevenirea acesteia. Asta înseamnă, de exemplu, o dietă sănătoasă, exerciții fizice sau meditație. De asemenea, trebuie să vă deconectați de la serviciu în timpul liber.

3. Ia o pauză

Atunci când vă loviți de burnout, trebuie să luați o pauză. Este esențial să luați distanță, să primiți ajutor, să vă relaxați și să conștientizați ce se întâmplă. Lucruri simple, cum ar fi timpul petrecut în natură, o ieșire în parc sau deschiderea ferestrelor pentru a auzi și mirosi ploaia reduc stresul acut și cronic.

4. Cere ajutorul unui profesionist

Poate fi greu să te descurci singur când deja ai ajuns la burnout. În funcție de severitate, este posibil să fie necesar ajutorul unui specialist. Pentru unii, este suficient un concediu și o gestionare mai bună a limitelor dintre viață personală și serviciu, însă pentru alții poate deveni necesar ajutorul unui terapeut.

5. Fii deschis la schimbare

Este dificil să îți imaginezi o viață diferită sau o relație diferită în raport cu munca atunci când energia și motivația ta sunt la cel mai scăzut nivel. E necesar să te gândești la ce schimbări ai putea face în viața ta ca să te simți mai bine, fie că e vorba de schimbarea locului de muncă, de reducerea orelor sau de o renegociere a responsabilităților cu angajatorul.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#burnout, #simptome burnout, #burnout angajati , #stiri sanatate