Premierul Bulgariei: „Nu vorbim negativ împotriva ruşilor. Problema noastră este cu Putin”

Luni, 09 Mai 2022, ora 08:50
2157 citiri
Premierul Bulgariei: „Nu vorbim negativ împotriva ruşilor. Problema noastră este cu Putin”
Premierul Bulgariei Kiril Petkov FOTO Facebook/Kiril Petkov

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24 despre relația cu Rusia, dar și despre sistarea livrărilor de gaz pentru Polonia şi Bulgaria.

„Tocmai am realizat că, dacă lucrăm împreună, și de aceea am venit în România, la nivel regional putem găsi suficiente capacități pentru gaz lichefiat în Turcia, în Grecia. Deci, dacă asigurăm această capacitate de gaz lichefiat, aceasta este cu siguranță o alternativă care poate înlocui proviziile rusești, în prezent.

De asemenea, sunt și alte alternative, cum ar fi gazul din Azerbaidjan. Ce am discutat cu prim-ministrul dumneavoastră este că putem folosi o parte din conducte, cum ar fi conducta trans-balcanică, care vine din România prin Bulgaria şi ajunge în Turcia, cu sens inversat. Așa că trebuie să gândim creativ, trebuie să gândim regional. Și cred că avem o șansă foarte bună să atenuăm riscul produs deja”, a declarat Kiril Petkov.

Premierul bulgar a admis că între el și președintele Bulgariei sunt opinii diferite cu privire la relația cu Rusia. Kiril Petkov a mai spus că bulgarii nu au o problemă cu poporul rus, ci cu Vladimir Putin.

„Este interesant. În primul rând, nu vorbim negativ împotriva ruşilor. Vreau să spun că ne plac o mulțime de muzicieni ruși, poeți, oameni din diferite cercuri culturale. Nu avem nimic împotriva lor. Problema noastră reală este cu Putin. Şi cred că trebuie să diferenţiem regimul lui Putin şi relaţia tradiţională de prietenie cu poporul rus. Deci acesta este un punct. Al doilea punct este că ne uităm la două naţiuni slave, nu este vreo retorică a unor străini care atacă naţiunea slavă.

Sunt două naţiuni slave, una dintre ele o atacă pe cealaltă. Şi ce am văzut în călătoria mea (n.r. la Kiev) este incredibil. Vezi clădiri rezidenţiale aruncate în aer, jucării în moloz. Adică, acestea sunt scene de război oribile. Și cred că orice bulgar plin de compasiune ar spune: nu pot tolera acest lucru, nu-mi pot să-mi plec capul sau să închid ochii în fața unor astfel de atrocități şi cred că Uniunea Europeană a clarificat acest lucru, deci nu este ca și cum am fi singura țară care facem asta. Vorbim pe o singură voce cu Europa”, a mai declarat Kiril Petkov pentru Digi 24.

Petkov a vorbit și despre relația dintre Bulgaria și România, susținând că are o relație foarte bună cu premierul Ciucă și cu președintele Klaus Iohannis.

„Sunt foarte fericit să văd cum ceea ce era o relație bună între vecini se transformă acum într-un parteneriat bun, foarte diferit. Am vorbit despre Dunăre. Trebuie să folosim Dunărea ca pe un coridor de transport. Am vorbit despre construcția a cinci poduri, trebuie să ne conectăm comunităţile. Adică, este incredibil că avem doar două poduri la o graniţă atât de lungă. Trebuie să lucrăm împreună la proiectele energetice pentru a optimiza acest lucru. Iar toate acestea trebuie să fie făcute într-un timp scurt și îl văd pe Nicolae (n.r. Ciucă) la fel de dedicat așa cum sunt și eu”, a punctat premierul bulgar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Bulgaria, #premier, #Kiril Petkov, #Rusia, #Vladimir Putin , #Bulgaria