Ministrul bulgar al Apărării se opune suplimentării trupelor NATO în țara sa. "Nu cred că există împrejurările necesare"

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 14:49
3167 citiri
Ministrul bulgar al Apărării se opune suplimentării trupelor NATO în țara sa. "Nu cred că există împrejurările necesare"
Ștefan Ianev, ministrul Apărării din Bulgaria FOTO Ministerul bulgar al Apărării

Ministrul apărării de la Sofia a declarat că nu este necesară desfășurarea de trupe NATO în Bulgaria ca răspuns la consolidarea trupelor rusești în apropierea graniței cu Ucraina.

„O astfel decizie nu ar corespunde nici intereselor aliaților NATO, nici intereselor naționale ale Bulgariei”, a declarat ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, într-o postare pe Facebook.

Ianev a confirmat relatările că „diverse opțiuni de răspuns” sunt discutate în cadrul NATO, inclusiv desfășurarea de trupe suplimentare în Bulgaria și România, ca parte a strategiei alianței numită „Enhanced Forward Presence”. „Aceste procese cer o abordare unitară din partea NATO, dar fără a escalada inutil tensiunile”, a spus ministrul bulgar al apărării.

„Diverse opțiuni de răspuns sunt discutate în prezent în cadrul NATO, inclusiv desfășurarea de trupe suplimentare în Bulgaria și România, după modelul Prezenței Înaintate Sporite [„Enhanced Forward Presence”]. La această etapă, ele sunt la nivelul discuțiilor tehnico-militare și nu a fost luată nicio decizie finală”.

NATO s-a prevalat de această misiune pentru a desfășura forțe militare în statele baltice și estul Poloniei. „Poziția mea este că o astfel de dezbatere, respectiv o abordare, are potențialul de a provoca o creștere nedorită a tensiunilor în regiune”, a afirmat Ianev într-o postare pe Facebook. El a mai spus că, deocamdată, nu există niciun motiv pentru a considera acumularea de trupe ale Rusiei drept o amenințare directă la adresa Alianței și a zonei de securitate relevante.

„În acest sens, nu cred că există împrejurările necesare care să justifice o decizie legată de dislocarea de trupe suplimentare pe teritoriul nostru“, a scris el. Ministrul a afirmat că Bulgaria, care a aderat la NATO în 2004, va urmări situația îndeaproape și este pregătită să își majoreze capacitatea propriilor forțe naționale „în contextul capacităților aliate de descurajare și de apărare”, dacă este necesar.

Comandantul suprem aliat al NATO în Europa a sugerat consolidarea prezenței Alianței în România și Bulgaria, după cum a relatat presa germană. Der Spiegel a citat „informații” conform cărora Comandantul suprem aliat al NATO în Europa, generalul SUA Tod Wolters, a sugerat că alianța ar trebui să desfășoare trupe în România și Bulgaria.

Der Spiegel scrie că planurile vor consta de fapt în extinderea misiunii NATO în curs în Polonia și țările baltice, misiune botezată „Enhanced Forward Presence”.

Der Spiegel scrie că Wolters „a cerut o întărire a trupelor la granița de est” a NATO în timpul unei videoconferințe confidențiale cu liderii militari ai „națiunilor partenere”, adăugând că propunerea va „extinde, de fapt, prezența NATO către România și Bulgaria”. NATO nu a dorit să comenteze informația.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus vinerea trecută că Alianța va „evalua în mod constant necesitatea de a ne ajusta în continuare prezența și acțiunile în sud-estul Europei, pentru a fi siguri că putem proteja și apăra întotdeauna aliații împotriva oricărei amenințări.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Bulgaria, #trupe NATO, #Rusia, #tensiuni, #Marea Neagra , #NATO