Pericolul agresiunii Rusiei în Europa de Est. Bulgaria refuză NATO, în mod neașteptat

Joi, 23 Decembrie 2021, ora 00:30
9046 citiri
Pericolul agresiunii Rusiei în Europa de Est. Bulgaria refuză NATO, în mod neașteptat
Ministrul Apărării Stefan Yanev refuză propunerea NATO FOTO: Radio Free Europe

În contextul acumulării de aproximativ 100.000 de militari ai Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei, NATO ia în calcul o întărire a flancului estic din Europa, pentru a face față unei posibile agresiuni a Moscovei. Însă, Bulgaria prin vocea lui Stefan Yanev, ministrul Apărării, a spus că nu este nevoie de desfășurarea de trupe ale alianței nord-atlantice în țara sa, ca răspuns la mutările Kremlinului.

Yanev a scris într-o postare pe Facebook, că ”o astfel de decizie nu ar corespunde intereselor [aliaților NATO] și nici intereselor naționale ale Bulgariei”, potrivit Radio Free Europe.

Yanev a confirmat rapoartele care afirmă că în cadrul NATO sunt discutate în prezent ”diverse opțiuni de răspuns”, inclusiv de desfășurarea de trupe suplimentare ale alianței în statele membre România și Bulgaria, ca parte a strategiei de consolidare al flancului estic din Europa.

”Aceste procese necesită o abordare unificată a NATO, dar fără o escaladare inutilă a tensiunilor. Desfășurarea de trupe suplimentare în Bulgaria și Romania, în această etapă este la nivelul discuției militaro-tehnice și nu a fost luată o decizie finală”, a afirmat Yanev.

Ministrul Apărării din Bulgaria consideră că o astfel de măsură în țara sa, ”are potențialul de a duce la o creștere nedorită a tensiunilor în regiune”. ”Nu cred că există împrejurările necesare care să poată justifica o decizie legată de dislocarea de trupe suplimentare pe teritoriul țării noastre”.

Fiica opozantului Boris Nemțov, ucis în Rusia: ”Putin știe că în prezent o singură persoană îi poate răsturna regimul”

Totuși, Yanev a afirmat că Bulgaria, membră NATO din 2004, este ”gata să-și sporească capacitatea propriilor forțe naționale de pe teritoriul său în contextul capacităților de descurajare și de apărare a alianței”.

Comentariile au apărut pe măsură ce tensiunile cresc pe fondul îngrijorărilor occidentale cu privire la prezența a zeci de mii de trupe rusești în apropierea frontierelor Ucrainei, ceea ce a stârnit temeri privind o invazie a Moscovei în această țară.

SUA pregătite să dea o lovitură de trăsnet Rusiei: Moscova ar putea fi paralizată pe plan internațional VIDEO

Recent, în dialogul virtual dintre Joe Biden și Vladimir Putin, președintele american i-a spus liderului de la Kremlin, că Moscova se va confrunta cu ”sancțiuni economice severe” din partea Statelor Unite și Occidentului, dacă trupele rusești vor lansa un atac împotriva Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
#Bulgaria, #NATO, #NATO Rusia, #Rusia Ucraina, #Rusia Ucraina conflict, #trupe NATO, #trupe NATO Europa Est , #NATO