Bombă detonată lângă mașina procurorului general din Bulgaria. Explozia a produs un crater uriaș: "A fost clar menită să ucidă"

Luni, 01 Mai 2023, ora 17:52
3120 citiri
Bombă detonată lângă mașina procurorului general din Bulgaria. Explozia a produs un crater uriaș: "A fost clar menită să ucidă"
Locul unde s-a produs atentatul care l-a vizat pe Gheșev FOTO: fakti.bg

Procurorul şef al Bulgariei Ivan Gheşev a fost vizat luni, 1 mai, de explozia unui dispozitiv la trecerea maşinii sale oficiale.

Parchetul General al Bulgariei a afirmat că investighează explozia drept act terorist, deşi Ministerul de Interne a vorbit doar despre un "incident".

Ivan Gheșev a scăpat nevătămat.

Un atac a avut loc asupra coloanei de mașini a procurorului general Ivan Geșev, a anunțat secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, Petăr Todorov. Incidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 11:45, pe drumul dintre Samokov și satul Kovachevtsi. Nu au existat răniți în incident - nici procurorul general, nici echipa care îi însoțea, nici alți cetățeni care participau la trafic, a precizat Todorov.

Potrivit presei bulgare este vorba despre un dispozitiv exploziv care a explodat în fața uneia dintre mașinile din coloana de mașini de pe drumul Sofia-Samokov. Ivan Geșev, care se afla în vacanță și era împreună cu familia sa în momentul accidentului, călătorea de asemenea într-una dintre mașinile blindate.

A fost declarată stare de alertă. Oficialii Bulgariei se vor întruni mâine în ședință. S-a deschis o anchetă în acest caz, se reface traseul mașinilor și au fost instituite noi măsuri de siguranță.

"A fost format un comandament cu toate serviciile Ministerului de Interne, care sunt implicate în acest caz, precum și cu reprezentanți ai NSO și ai Agenției Naționale de Securitate. Mâine, prim-ministrul Galab Donev va organiza o reuniune în cadrul Consiliului de Miniștri, la care vor participa atât ministrul Demerdjiev, cât și reprezentanți ai serviciilor Ministerului de Interne, GDBOP, GDNP, Jandarmeriei, DANS, procuraturii. Informațiile vor fi rezumate acolo, iar acțiunile vor fi luate în consecință," a mai spus Todorov.

Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei

Petăr Todorov, secretar general în Ministerul de Interne, a menţionat că nimeni nu a fost rănit în "incidentul produs luni la ora 11:45 (ora locală, 08:45 GMT) pe şoseaua dintre Samokov şi Kovacevtsi, în direcţia Sofia".

El a adăugat însă că "ameninţările la adresa vieţii şi sănătăţii oricărei persoane sunt absolut inacceptabile" şi guvernul va lua măsuri ferme.

"Bomba era clar menită să ucidă. Nu a fost destinată să intimideze, nu au fost artificii", a declarat la rândul său presei Borislav Sarafov, procuror adjunct şi director al Serviciului Naţional de Investigaţii, adăugând că familia lui Gheşev era cu el în vehicul.

Sarafov a mai precizat că dispozitivul conţinea aproximativ trei kilograme de explozibil. Relatări ale presei bulgare arată că atentatul s-a produs pe un drum puțin circulat, într-o curbă unde, teoretic, mașina ar fi trebuit să încetinească.

Potrivit imaginilor publicate, explozia a produs un crater cu diametrul de aproximativ 3 metri, pe lateralul drumului, acolo unde a fost detonată, și cu o adâncime de 30-40 de centimetri. Martorii din coloana oficială spun că "ciuperca" de flăcări a atins o înălțime de 4-5 metri.

Pui de câine ascuns la motorul mașinii. Surpriză de proporții pentru șofer: ”100 km parcurși cu el sub capotă. Problema e că nu îl pot păstra”
Pui de câine ascuns la motorul mașinii. Surpriză de proporții pentru șofer: ”100 km parcurși cu el sub capotă. Problema e că nu îl pot păstra”
Un bărbat care a călătorit de la Timișoara la Cluj a avut o surpriză de proporții după ce a ajuns la destinație. A găsit un pui de câine ascuns sub capotă, în compartimentul motor al...
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
#Bulgaria, #Procuror General, #atentat, #masina , #atentat Bulgaria