Noul guvern din Bulgaria a cerut Comisiei Europene permisiunea să revizuiască PNRR. Argumentul anti-corupție invocat

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 14:08
4663 citiri
Noul guvern din Bulgaria a cerut Comisiei Europene permisiunea să revizuiască PNRR. Argumentul anti-corupție invocat
Kiril Petkov, noul premier al Bulgariei FOTO Twitter

De aproape două săptămâni Bulgaria are un nou guvern, punând astfel capăt câtorva luni de incertitudine.

Condus de pro-europeanul Kiril Petkov, noul cabinet de la Sofia are de rezolvat multe probleme, pe cât de urgente pe atât de spinoase.

Noul executiv de la Sofia nu a avut nici măcar parte de respiro, are dosare fierbinți de rezolvat: viitorul energiei nucleare, relațiile cu Rusia, gestionarea crizei sanitare sau problema spinoasă a Macedoniei de Nord, căreia Sofia îi blochează aderarea europeană, din cauza unei dispute istorice.

Formațiunea pro-occidentală ”Urmăm schimbarea”, fondată de-abia acum câteva luni de Kiril Petkov și Assen Vassilev, ambii absolvenți la Harvard, a reușit să câștige ultimele alegeri legislative și să formeze o coaliție de guvernare formată din oponenții fostului prim-ministru, Boyko Borisov.

A rezultat un guvern pestriț, cu miniștri adesea opuși tocmai pe subiecte majore precum pandemia, relația cu Rusia sau dosarul nord-macedonean.

Dar prima vizită a noului premier la Bruxelles oferă câteva indicii despre planurile noului cabinet.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Sofia, în cadrul întâlnirii din 17 decembrie cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Petkov a afirmat că Bulgaria dorește să aducă modificări Planului de redresare și reziliență al Bulgariei.

Prim-ministrul a subliniat că sarcina principală este eliminarea corupției, deoarece este unul dintre obstacole cele mai mari în calea implementării cu succes a documentului. Planul ar garanta Bulgariei fonduri egale cu aproape 10% din PIB, dar pentru ca fondurile să fie absorbite în totalitate, schemele de corupție trebuie oprite.

Prim-ministrul a subliniat că, chiar dacă revizuirea documentului durează două sau trei săptămâni, este mai important ca munca la el să fie făcută cu acuratețe pentru a se asigura că fondurile sunt utilizate în cel mai corect mod.

Documentul privitor la PNRR depus de Sofia și aprobat la Bruxelles a fost elaborat în timpul guvernului interimar.

Pe de altă parte, Sofia a introdus un moratoriu asupra prețurilor la energie electrică și căldură - o măsură temporară care va permite guvernului să facă o analiză completă a sistemului, după cum a subliniat premierul Petkov.

Un alt punct important al discuțiilor premierului bulgar cu președinta Comisiei Europene a fost pandemia. Experții bulgari se așteaptă ca noul val de infecție să se facă simțit în termen de o lună, iar noul guvern va lansa o puternică campanie de informare, pentru ca oamenii să aibă încredere în autorități și să se vaccineze - cunoscut viind că vecinii de la sud de Dunăre sunt ultimii în Uniunea Europeană la acest capitol.

Premierul bulgar a anunţat că persoanele vârstnice care se vaccinează împotriva COVID-19 vor fi eligibile pentru primirea unei recompense financiare, în cadrul eforturilor guvernului său de a creşte rata de vaccinare, în prezent cea mai scăzută din Uniunea Europeană, relatează Reuters şi BTA.

Petkov, instalat în funcţie mai devreme în decembrie, a precizat că fiecare pensionar din Bulgaria va primi, o singură dată, 75 de leva (43.40 dolari) în plus la pensie, într-un interval de şase luni după vaccinarea cu prima sau a doua doză.

Pensionarii care s-au vaccinat deja şi cu doza a treia vor fi de asemenea eligibili.

În ceea ce privește Republica Macedonia de Nord, prim-ministrul Kiril Petkov a subliniat că importantă este schimbarea retoricii pe această temă, scoțând în evidență și aspectele pozitive, nu doar pe cele negative.

Șeful guvernului de la Sofia a spus că dorește promovarea relațiilor de bună vecinătate și dialog, alături de protecția interesului național. Petkov a subliniat necesitatea și avantajele unui calendar cultural comun, dezvoltarea de proiecte de afaceri comune și conectivitatea infrastructurilor.

Potrivit lui Petkov, ar trebui să existe planuri clare pentru construcţia de infrastructură care să le asigure acces mai bun companiilor din ambele părţi ale frontierei. El a spus că Balcanii sunt o piaţă la fel de mare ca Franţa şi că va fi mai bine dacă discuţia se axează pe ce poate câştiga fiecare.

Noul prim-ministru bulgar a anunțat că Sofia va înceta să obstrucționeze candidatura Macedoniei de Nord la aderarea la UE, odată ce noul său guvern își va prelua mandatul în următoarele săptămâni.

"Vom propune un nou proces privind Macedonia de Nord, foarte rapid, cu un termen limitat, de doar șase luni", a spus el pentru Financial Times.

Anunțul lui Petkov este o schimbare majoră a politicii externe a Bulgariei, care anul trecut și-a folosit dreptul de veto la negocierile de aderare la UE ale Macedoniei de Nord, pe fondul unor dispute legate de istorie și identitate. Criticii de atunci l-au acuzat pe fostul lider bulgar Boiko Borisov că a recurs la o mutare naționalistă pentru a distrage atenția de la lunile de proteste care au avut loc în timpul mandatului sau.

Petkov a spus că noul guvern va începe o nouă etapă a relațiilor cu Macedonia de Nord.

O întâlnire între premierii celor două țări vecine va avea loc imediat ce noul guvern de la Skopje își va prelua mandatul, a mai spus Kiril Petkov la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
#Bulgaria, #guvern, #premier, #Kiril Petkov, #revizuire, #PNRR , #stiri externe