”Renașterea”, partidul omolog AUR din Bulgaria, amenință că aruncă țara în haos. Neagă Covid și vrea ieșirea din NATO și UE

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 06:32
3138 citiri
”Renașterea”, partidul omolog AUR din Bulgaria, amenință că aruncă țara în haos. Neagă Covid și vrea ieșirea din NATO și UE
Kostadin Kostadinov, liderul partidului de extrema dreapta Renasterea/ FOTO: Facti.bg

Miercuri, 12 ianuarie, mii de manifestanți au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului de la Sofia, într-o mișcare asemănătoare cu cea de la București, din 21 decembrie 2021.

Protestul, care a blocat pentru mai multe ore centrul orașului Sofia, a fost organizat de partidul politic Vazrazhdane (Renașterea). Organizatorii anunțaseră că la acesta vor lua parte aproximativ 10.000 de oameni din toată țara și au amenințat cu o adevărată revoluție, în caz că guvernul nu va retrage certificatul verde. Ca și în cazul României, aceștia se opun vaccinării și certificatului verde, dar asemănările nu se opresc aici.

În timpul protestului, grupul parlamentar al partidului a părăsit sala de plen, pentru a se alătura manifestanților. Manifestanții au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului, iar un cordon de poliție i-a împins, împiedicându-i să intre.

Liderul și președinte al grupului parlamentar Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, care acum se află în carantină, a amenințat cu un nou protest, de data aceasta în fața Guvernului, în cazul în care executivul nu elimină certificatele verzi, în termen de două săptămâni, scrie Novinite.com.

Vazrazhdane va acorda guvernului 10-14 zile, pentru a veni cu o decizie cu privire la certificatul verde. ”Vom insista pentru desființarea lui, iar dacă cineva crede că vom renunța la lupta noastră, atunci nu mă cunoaște nici pe mine și nici partidul meu. Dacă guvernul refuză să se conformeze, va avea loc un alt protest. Și, vă garantez, vom asalta nu numai Adunarea Națională, ci și Consiliul de Miniștri, dacă este necesar,”, a anunțat Kostadin Kostadinov într-un videoclip postat joi pe Facebook.

Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a spus că după ce îi va expira carantina (în Bulgaria toată conducerea țării este în carantină) va invita reprezentanții protestatarilor, adică liderii Vazrazhdane, la discuții. „Vom purta discuții și apoi vom acorda 10, 12, 14 zile pentru a înființa un grup de lucru și a lua o decizie”, a adăugat Kostadinov.

Potrivit liderului extremist, nu este nevoie de „multă gândire”. „Avem nevoie în 10-14 zile să ajungem la o decizie finală, care va fi pentru desființarea certificatului verde, fie pentru păstrarea acestuia”, a îndemnat Kostadinov.

Potrivit liderului antivaccinist, adevăratul motiv al introducerii documentului de sănătate în Bulgaria este obligarea oamenilor să se vaccineze. Potrivit lui, acesta este penultimul pas înainte de vaccinarea obligatorie.

Bulgaria a fost țara cel mai grav afectată de COVID-19 din UE, dar partidul Vazrazhdane, sau Renașterea, care are 13 parlamentari, consideră că totul este o minciună.

Kostadin Kostadinov, „idiotul util“ al Kremlinului

De asemenea, partidul de extremă dreaptă dorește ca Bulgaria să iasă din NATO și UE și simpatizează cu Kremlinul, care este acuzat că sprijină astfel de partide în fostele state satelite sovietice și în alte părți ale Europei.

Liderul său, Kostadin Kostadinov, activ de mult în marginea politică a Bulgariei, a cerut cândva ca „gunoiul rusofob” să fie „exterminat ca dăunătorii” și a fost arestat cu ani în urmă, după ce ar fi condus o bandă de skinheads într-un atac sângeros asupra unei comunități de romi.

El a fost, de asemenea, acuzat că a furat bani de stat destinați partidului său pentru a-și cumpăra proprietăți imobiliare și o mașină de lux. Kostadinov, care a candidat și a eșuat la alegerile prezidențiale din Bulgaria din 14 noiembrie, neagă acuzațiile că este un „idiot util“ pentru Kremlin.

Bulgaria, o națiune de aproape 7 milioane de oameni din sud-estul Europei a fost zguduită de proteste la nivel național anul trecut, stârnite de furia publicului de-a lungul anilor de corupție, care au dus la sfârșitul erei premierului de centru-dreapta Boiko Borisov.

Renașterea a fost în fruntea acelor proteste uneori violente, și reușind să tragă foloase până acolo că a intrat în Parlament după alegerile de acum câteva luni. Aceasta nu este o premieră în Bulgaria, unde partidele și politicienii de extremă dreaptă, pro-Kremlin, ar putea să nu prospere, dar să atragă sprijin.

Renașterea a fost comparată cu Ataka, un alt partid de extremă dreaptă al cărui mesaj a rezonat în trecut cu populația, câștigând locuri în Adunarea Națională.

Privind spre un viitor fără NATO, UE

Pe lângă desfășurarea unei campanii de dezinformare COVID-19, Kostadinov a spus că partidul va depune eforturi pentru a discredita NATO și UE în ochii bulgarilor, cu scopul final de a scoate Bulgaria din cele două instituții occidentale.

"Suntem conștienți că acestea sunt probleme care nu pot fi rezolvate imediat. Avem de lucru pe această temă. Acum vom începe să informăm publicul despre toxicitatea acestor organizații și apoi vom organiza un referendum cu privire la ieșirea Bulgariei din NATO și UE”, a declarat Kostadinov pentru RFE/RL.

Statele Unite sunt o altă țintă perenă a partidului Renașterea. În ceea ce privește politica bulgară, Kostadinov a spus că „totul este determinat de la Kozyak”, strada din Sofia unde se află Ambasada SUA.

În prima sa incursiune în politica electorală, acest partid a obținut puțin peste 1% din voturi la alegerile parlamentare din 2017. Deși departe de a fi copleșitor, acest procentaj de voturi a calificat partidul de extremă-dreapta să primească o subvenție guvernamentală de 1,6 milioane de leva (atunci aproximativ 950.000 de dolari).

Kostadinov a declarat mai întâi că partidul va evita banii statului, pentru ca mai târziu să spună că va dona banii după ce i-a acceptat.

În loc să finanțeze partidul, cel puțin o parte din acea subvenție de stat ar fi ajuns în buzunarul lui Kostadinov, a informat postul Nova TV din Bulgaria. Potrivit postului TV, șeful partidului Vazrazhdane și-a cumpărat o casă pe plajă cu 200.000 de leva și o mașină cu 40.000 de leva, în timp ce soția sa și-ar fi achiziționat un nou apartament în Varna cu 100.000 de leva.

Ancheta Nova TV a citat și date de la Oficiul Național de Audit al țării care arată că din 1 milion de leva din subvenții guvernamentale pe care le-a primit partidul, 250.000 din acestea au fost donate unor organizații de caritate, 60.000 au rămas în registre, iar restul - puțin puțin 700.000 de leva - nu a fost contabilizat.

În 2019, cu câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, Renașterea a încărcat un videoclip care conținea un scurt segment din popularul serial ucrainean „Servitorul poporului“. În clip, actorul principal, acum președintele ucrainean Volodimyr Zelenski, trage în parlamentari cu două arme automate. "Vazrazhdane - Numai noi putem", se arată în textul de la sfârșitul videoclipului.

Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#Bulgaria, #atac, #Parlament, #antivaccinisti, #partid, #renasterea, #extrema dreapta , #stiri externe