Bulgaria alunecă din nou pe orbita Rusiei. „Discuțiile cu Gazprom pentru a relua livrările sunt inevitabile”

Miercuri, 24 August 2022, ora 21:06
4438 citiri
Bulgaria alunecă din nou pe orbita Rusiei. „Discuțiile cu Gazprom pentru a relua livrările sunt inevitabile”
Guvernul interminar al Bulgaria ia in calcul reluarea importurilor de gaz rusesc FOTO Hepta

Nu a durat mult până când Bulgaria a început să alunece înapoi pe orbita Rusiei, mai ales când vine vorba de problema deranjantă a dependenței de gaze naturale.

Un guvern interimar care și-a asumat puterea luna aceasta stârnește temeri că Sofia va reveni la aprovizionarea cu energie de la monopolul de export al Moscovei, Gazprom, după un recent impuls de a se elibera de dependența de Rusia, și că va relua abordarea tradițională mai prietenoasă a țării balcanice față de Kremlin.

Este o întorsătură gravă față de abordarea guvernului de scurtă durată al premierului Kiril Petkov, care a căzut după un vot de cenzură la sfârșitul lunii iunie. Petkov a luat o poziție neobișnuită de confruntare cu Rusia după invazia Ucrainei, expulzând 70 de diplomați și spioni și accelerând căutarea aprovizionării cu energie alternativă, inclusiv prin intermediul unei conducte de gaz peste granița de sud cu Grecia.

O nouă administrație interimară numită de președintele Rumen Radev, totuși, profită de decalaj înainte de alegerile generale din 2 octombrie pentru a repara relațiile cu rușii. Radev, un fost pilot de avion de luptă MiG-29 și șef al forțelor aeriene, este acuzat pe scară largă de oponenții săi că este pro-rus și a fost nominalizat inițial pentru funcții de Partidul Socialist, succesorul Partidului Comunist din Bulgaria, apropiat de Moscova. În public, el este extrem de evaziv cu privire la loialitatea sa: a condamnat războiul, dar se opune sprijinului militar bulgar pentru Ucraina.

Administrația prim-ministrului interimar Galab Donev a cochetat cu ideea reluării importurilor de gaze rusești de la preluarea puterii, dar lucrurile s-au accelerat săptămâna aceasta, când ministrul Energiei, Rossen Hristov, a declarat că Bulgaria nu are de ales decât să reia discuțiile cu Gazprom. În aprilie, alături de Polonia, Bulgaria a fost printre primele țări către care livrărilor de gaz ale Gazprom au fost oprite, deoarece Sofia a refuzat să plătească în ruble. De atunci, Gazprom a închis și a reluat fluxurile de gaze către o serie de alte țări.

„Discuțiile cu Gazprom pentru a relua livrările sunt inevitabile”, a spus Hristov jurnaliştilor din Sofia. El a continuat acuzând fostul cabinet al lui Petkov că a înrăutățit legăturile cu Moscova și că asta ar face negocierile viitoare „foarte dificile”, potrivit Politico.

„Nu vă gândiți că va fi nevoie doar să sunați Gazprom și fluxurile se vor relua”, a adăugat el.

Anterior, Hristov subliniase că noul Cabinet nu intenționează să semneze niciun contract pe termen lung, dar nu exclude achiziționarea de gaz de la Gazprom. „Ne uităm la surse alternative ca la o prioritate, dar dacă acele provizii se dovedesc a fi insuficiente, nu voi fi ministrul care va lăsa oamenii să-și petreacă iarna în frig”.

Declarația lui Hristov a venit la o zi după ce ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a declarat că plata pentru livrările de gaze ar trebui să fie achitată doar în ruble și că nu se așteaptă că vor exista probleme în reluarea livrărilor către Bulgaria dacă aceasta ar dovedi „voința politică” necesară.

„A trata Gazprom ca pe un partener de afaceri de încredere într-un moment în care compania a întrerupt aprovizionarea cu gaze către o serie de țări fără un motiv aparent pare destul de ridicol”, a spus Daniel Smilov, analist politic la Centrul pentru Strategii Liberale, un think tank din Sofia. „Guvernul conduce o campanie, sperând să inverseze opinia publică în această chestiune, mai ales înainte de alegeri. Este prea devreme să spunem dacă va reuși”.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Bulgaria, #Rusia, #bulgaria rusia, #influenta Rusia , #Bulgaria