Interesele din spatele posibilei izolări a Bulgariei la votul pentru Schengen: "E un culoar instituțional, format din transportatori, călăuze, corupători"

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 12:41
11633 citiri
Interesele din spatele posibilei izolări a Bulgariei la votul pentru Schengen: "E un culoar instituțional, format din transportatori, călăuze, corupători"
Guvernul de la Sofia ar primi o lovitură grea dacă Bulgaria ar fi refuzată în spațiul Schengen FOTO Hepta

Presa de la sud de Dunăre prezintă scenariul în care Bulgaria va fi izolată de România în momentul votului pentru primirea celor două țări în spațiul Schengen.

Publicația bulgară Kapital prezintă informații pe surse potrivit cărora Olanda ar urma să ceară, la votul final privind aderarea programat pe 8 decembrie, separarea României de Bulgaria. A treia țară care va fi supusă procesului "de adopție" cu aceeași ocazie este Croația. În privința acesteia, lucrurile par a fi bătute în cuie, toate țările membre ale spațiului Schengen dându-și acordul de principiu.

Informațiile furnizate de Kapital arată că Bulgaria ar urma să fie singura țară refuzată, o situație ipotetică extrem de umilitoare pentru guvernul de la Sofia.

"Dacă se va întâmpla așa, se confirmă că rezistența Olandei are ca resort jocurile politice interne din jurul temei migrației", crede analistul politic Sebastian Lăzăroiu.

E de ajuns să te uiți pe hartă și să-ți amintești traseul cohortelor de refugiați sirieni (amestecați, desigur, și cu alți migranți din Africa și Orientul Mijlociu), ca să înțelegi de ce România, da și Bulgaria, ba.

Ruta migrației spre Europa de Vest din Africa și Orientul Mijlociu nu e doar un culoar teritorial. E un culoar instituțional, format din transportatori, călăuze, corupători, cu reguli clare, care trece prin Turcia - Bulgaria- Serbia până ajunge la prima graniță Schengen.

România nu se află pe traseu, fiindcă traseul e gândit în așa fel încât să ocolească, pe cât posibil, țări aspirante la Schengen, cu ambiții de securizare a frontierelor. E ca apa care-și croiește drumul cel mai ușor. Așadar, nu putea fi și Bulgaria, și România pe traseu, pentru că asta ar fi îngreunat fluxul. Iar cel mai ușor drum e cel de mai sus: Bulgaria-Serbia", detaliază Lăzăroiu.

"Pe la noi trece alt culoar, cel dinspre țările satelit ale fostei URSS. Numai că, odată cu războiul din Ucraina, practic, culoarul a fost deschis, din motive umanitare.

Și, ca să fim cinstiți, politicienii occidentali se tem mai mult de migrația din Orientul Mijlociu și Africa decât de migrația venită din spațiul fost URSS (aici intervin și fobiile alegătorilor, ale partidelor de extremă-dreaptă etc., înțelegeți ideea).

În afară de asta, războiul din Ucraina deschide perspectiva unei ostilități a ucrainenilor față de Moscova pentru câteva generații. Asta face Ucraina o redută importantă la granițele Schengen.

Și uite cum Rutte și-ar putea convinge aliații din interior și alegătorii să primească România și Croația, sacrificând Bulgaria.

Cum am mai zis, pentru noi, românii, amatori de Thasos și Halkidiki, ar fi extraordinar să intre și Bulgaria. Le ținem pumnii", conchide analistul politic.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Bulgaria Schengen, #vot final schengen, #Romania Schengen, #Olanda Schengen , #Spatiul Schengen