Ce reprezintă bugetul şi ce înseamnă bugetarea. Cum procedezi cu planificarea cheltuirii banilor

Joi, 23 Februarie 2023, ora 08:30
8560 citiri
Ce reprezintă bugetul şi ce înseamnă bugetarea. Cum procedezi cu planificarea cheltuirii banilor
Folosirea unui buget realist pentru a vă prognoza cheltuielile pentru tot anul vă poate ajuta cu adevărat cu planificarea financiară pe termen lung FOTO Pixabay.com

Poate v-aţi pus de multe ori întrebarea de ce este nevoie de atâta strategie în "mânuirea" veniturilor pe care le produceţi lună de lună, cum ar fi salariul, sau a altor venituri suplimentare.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce reprezintă un buget şi de ce este atât de importantă bugetarea, mai ales in contextul actual, aproape impredictibil.

Bugetarea este procesul de creare a unui plan de cheltuire a banilor. Acest plan de cheltuieli se numește buget. Crearea acestui plan de cheltuieli vă permite să determinați în avans dacă veți avea suficienţi bani pentru a face lucrurile pe care trebuie să le faceți sau ați dori să le faceți.

Dacă nu aveti suficienți bani pentru a realiza tot de v-aţi propus, atunci puteți folosi acest proces de planificare pentru a vă prioritiza cheltuielile și pentru a vă concentra banii pe lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine.

Concret, bugetarea înseamnă pur și simplu echilibrarea cheltuielilor cu venitul. Dacă nu se echilibrează și tu cheltuiești mai mult decât produci, vei avea o problemă!

Mulți oameni nu realizează că cheltuiesc mai mult decât câștigă și se scufundă încetul cu încetul în datorii, în fiecare an.

De ce este bugetul atât de important

Deoarece bugetarea vă permite să creați un plan de cheltuieli pentru banii pe care ii aveti şi vă asigură că veți avea întotdeauna suficienți bani pentru lucrurile de care aveți nevoie și pentru lucrurile care sunt cel mai importante, într+un anumit moment.

Urmărirea unui buget sau a unui plan de cheltuieli vă va ține, de asemenea, departe de datorii sau vă va ajuta să scăpati de datorii, dacă în prezent sunteți îndatorat.

Cum procedaţi cu planificarea bugetului

Odată ce creați primul buget, începeți să-l utilizați și obțineți un model despre cum vă poate menține finanțele pe drumul cel bun. Şi, apoi, poate doriți să vă planificați planul de cheltuieli sau bugetul pentru 6 luni până la un an.

Făcând acest lucru, puteți estima cu ușurință în ce luni finanțele pot fi mai restrânse și în care luni veți avea bani în plus.

Apoi puteți căuta modalități de a echilibra surplusurile și scăderile din finanțele pe care le aveti la dispoziţie, astfel încât lucrurile să poată fi mai ușor și mai plăcut de gestionat.

Extinderea bugetului în viitor vă permite, de asemenea, să estimați câți bani veți putea economisi pentru lucruri importante precum vacanțe, un vehicul nou, Prima casă sau renovarea casei, un cont de economii de urgență sau pensionarea.

Folosirea unui buget realist pentru a vă prognoza cheltuielile pentru tot anul vă poate ajuta cu adevărat cu planificarea financiară pe termen lung.

Apoi, puteți face ipoteze realiste despre veniturile și cheltuielile personale anuale și puteți planifica obiective financiare pe termen lung, cum ar fi începerea propriei afaceri, cumpărarea unei proprietăți de investiții sau de agrement sau retragerea.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#buget, #planificare, #bani, #bugetare, #cheltuieli, #datorii , #Banca