Budăi, după afirmaţiile lui Iohannis privind majorarea pensiilor: "Mă bucur că gândeşte ca PSD"

Sambata, 29 Octombrie 2022, ora 13:08
3241 citiri
Budăi, după afirmaţiile lui Iohannis privind majorarea pensiilor: "Mă bucur că gândeşte ca PSD"
Ministrul Muncii spune că nu "îşi permite să se lanseze într-o licitaţie de procente” cu privire la majorarea pensiilor FOTO: Facebook Marius Budăi

Ministrul Muncii Marius Budăi precizează că nu se ia în calcul o majorare a pensiilor mai mică de 10% începând de anul viitor.

Întrebat ce părere are despre afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care susţine că "trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia care trece de 15%”, ministrul Muncii răspunde: „Nu o să îmi permit să comentez declaraţiile domnului preşedinte, pentru că nu e frumos, dar o să spun că mă bucur că gândeşte ca PSD”.

"Cel mai important de ştiut este faptul că se vor majora pensiile de 1 ianuarie. Partidul Social Democrat a propus o majorare de minimum 10%, ţinând cont de evoluţia cifrelor, o majorare care a fost pusă pe masa de dialog a coaliţiei cu toate cifrele.

Am motivat şi am lucrat la această motivare o perioadă, pentru a ne asigura că putem da această majorare şi nu vrem să picăm în panta în care să transformăm mai binele în duşmanul binelui. Cel puţin 10%, am spus.

Avem şi calcule, avem şi impact bugetar, şi de unde luăm banii, avem tot; vrem să creăm o sprijinire echilibrată între a sprijini mediul de afaceri, şi dacă vorbim de Ministerul Muncii, în a-i sprijini pentru apărarea locurilor de muncă, într-o primă fază, pentru că sunt adeptul faptului că cea mai bună protecţie socială este existenţa unui loc de muncă, dar şi pentru a crea locuri de muncă”, a afirmat Marius Budăi.

Acesta precizează că înţelege situaţia pensionarilor, cunoscând necesităţile şi nevoile acestora, dar că, din respect pentru pensionari, nu „îşi permite să se lanseze într-o licitaţie de procente”, subliniind că se va discuta „despre orice majorare de peste 10%, nicidecum sub 10%”.

"Trebuie să fim extrem de oneşti cu cetăţenii, trebuie să le spunem că, dacă ar fi să ne luăm după rata inflaţiei, aşa cum spune legea, ar trebui să ne raportăm la rata inflaţiei din 2021 şi ar trebui o majorare de 5,1 - 5,2%.

Nu vom face aşa ceva, conştientizăm, suntem extrem de bine legaţi la realitate, conştientizăm că ar trebui să dăm mai mult şi atunci am spus minim 10%. (...) Am făcut o propunere din partea PSD, motivată, aşteptăm orice propunere motivată pe masa de dialog a coaliţiei şi luăm decizia ca atare. Dar eu, Marius Budăi, sau vreun membru al PSD, sau preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, să ne lansăm în licitaţie de procente, este exclus aşa ceva”, a adăugat Budăi.

Întrebat dacă, din calculele pe care le are, bugetul ar suporta o majorare a pensiilor cu 15 procente, ministrul Muncii a reafirmat că PSD şi-a motivat pe cifre propunerea privind majorarea cu 10 la sută.

"Dacă avem alte cifre şi vin colegii noştri cu o propunere motivată, nu va fi PSD niciodată cel care se va opune”, mai afirmă ministrul.

De asemenea, întrebat ce părere are despre afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care este de părere că „trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia care trece de 15%”, ministrul Muncii răspunde că nu va cenzura ce spune un cetăţean al României, „indiferent dacă este preşedintele statului sau nu”.

"Acum, să cenzurăm noi ce poate să spună un cetăţean în România, indiferent dacă este preşedintele statului sau nu... Este cetăţean al României şi cu toţii avem dreptul la liberă exprimare. Nu o să îmi permit să comentez declaraţiile domnului preşedinte, pentru că nu e frumos, dar o să spun că mă bucur că gândeşte ca PSD”, mai spune ministrul Muncii.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
#Budai, #pensii, #comentariu, #Klaus Iohannis , #legea pensiilor