Cartierul din Capitală care a avut pârtie de schi. Cum se distrau pe vremuri bucureștenii FOTO

Duminica, 26 Decembrie 2021, ora 23:45 8283 citiri
Sursa: Ilustrațiunea română, 19 ianuarie 1938 bercenidepoveste.ro

În prezent, este ceva normal ca locuitorii Capitalei să meargă în orașele de munte iarna, în concediu, pentru a se bucura de sporturile de iarnă.

Pe vremuri însă, exista și în București o pârtie de schi și chiar și o trambulină de sărituri cu schiurile.

Pârtia de schi a funcționat în perioada interbelică și se găsea în cartierul Berceni, potrivit bercenidepoveste.ro.

Povestea stațiunii din București

În locul Parcului Tineretului, care a fost inaugurat în 1974, exista, la începutul secolului XX, groapa de gunoi Valea Plângerii, o mlaștină acoperită cu felurite mizerii, prin care mișunau nevoiașii mahalalelor. Oasele putrede, cioburile de sticlă, câinii morți și cărțile tuberculoșilor deveneau adevărate comori în mâinile amărâților care-și duceau traiul printre gunoaiele de lângă cimitirul Bellu. Însă, s-a decis transformarea gropii de gunoi într-o stațiune modernă de schi, mai informează sursa citată.

În 1933, autoritățile au netezit mormanele de gunoaie din Valea Plângerii și au amenajat trei pârtii, una pentru începători, una pentru grupa de perfecționare, și una pentru săniuță. Pistele au avut și iluminat nocturn.

FOTO bercenidepoveste.ro

Cei care au locuit în zonă rememorează cu nostalgie acea perioadă.

„Pe locul unde astăzi este Sala Polivalentă Ioan Kunst Ghermanescu, era celebra trambulină de sărituri cu schiurile.

Construită din lemn, cu o pantă destul de abruptă, arunca temerarii săritori cca 20- 25 de metri. Aterizarea era spre mlaștina din valea Cociocului. Trambulină a fiintat până prin 1958-59. La iarna grea a anului 1954, sute de copii și tineri, posesori de echipament adecvat s-au întrecut în concursuri de neuitat de schi, săniuș și sărituri. Interesant că nu s-au înregistrat accidente specifice sporturilor de iarnă. Ceva mai târziu în apropiere s-a construit Stadionul Constructorul

A fost un fief al rugbi-ului bucureștean, al atleților, dar și al pasionaților de sporturi cu motor. Celebrele concursuri de motocros de dirt-trak au produs maeștri în domeniu.

Toți tinerii visau să ajungă un Gheorghe Ion clasa 125 cm. Ștefan Iancovici și Ghe Macarie 175 cm. Mihai Dănescu la 250 ORI Mircea Cernescula 350 cm.”, scrie cineva într-un comentariu la articolul publicat de bercenidepoveste.ro.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News