Secretul broaștelor de sticlă: Cum reușesc batracienele tropicale să devină transparente până la 90 la sută - STUDIU

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 13:17
2503 citiri
Secretul broaștelor de sticlă: Cum reușesc batracienele tropicale să devină transparente până la 90 la sută - STUDIU
Broaștele de sticlă își pot ascunde hematiile în ficat. FOTO: Facebook

Broaştele de sticlă sunt capabile să devină transparente ascunzându-şi majoritatea celulelor roşii din sânge în ficat, au descoperit oamenii de ştiinţă, transmite vineri agenţia DPA.

Micile batraciene, specie nativă în regiunile tropicale americane, îşi folosesc transparenţa ca formă de camuflaj, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul ştiinţific Science.

Ele îşi petrec zilele dormind cu capul în jos pe frunze translucide cu aceeaşi nuanţă ca şi spatele lor.

Pe abdomen, aceste broaşte au pielea şi muşchii translucizi, ceea ce face vizibile oasele şi organele lor interne şi la maschează conturul pentru a fi mai greu de observat de prădători.

Oamenii de ştiinţă au utilizat o tehnică numită imagistică fotoacustică pentru a detecta undele ultrasonice produse atunci când celulele roşii din sânge absorb lumina.

Broaștele de sticlă, transparente până la 90%

Ei au descoperit că broaştele de sticlă aflate în repaus sunt capabile să îşi mărească de două până la trei ori nivelul de transparenţă eliminând aproape 90% din celulele roşii din circulaţia sangvină şi ascunzându-le în ficat, care conţine cristale reflectorizante de guanină care feresc celulele de lumină.

Când broaştele devin din nou active, globulele roşii revin în fluxul sangvin.

În pofida înmagazinării regulate a globulelor roşii într-un spaţiu restrâns, aceste broaşte nu se confruntă cu riscul de coagularea a sângelui, a declarat coautorul principal al studiului, Jesse Delia. Descifrarea motivului pentru care broaştele de sticlă nu se confruntă cu procesul de coagulare ar putea conduce la tratamente mai bune pentru oameni, a spus el.

„Acesta este primul dintr-o serie de studii care documentează fiziologia transparenţei la vertebrate şi sperăm că va stimula lucrări biomedicale pentru a traduce fiziologia extremă a acestor broaşte în ţinte noi pentru sănătatea umană şi medicină”, a declarat cercetătorul.

Transparenţa este o formă comună de camuflaj întâlnită în rândul vieţuitoarelor acvatice, însă este rară pe uscat.â

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
#Broaste, #tropice, #studiu, #transparenta, #celule rosii, #ficat, #biologie , #cercetare