Zi decisiva pentru Brexit: May supune iar acordul la vot, dupa o ultima fortare disperata si esuata de a indupleca UE

Marti, 12 Martie 2019, ora 00:00
6327 citiri
Zi decisiva pentru Brexit: May supune iar acordul la vot, dupa o ultima fortare disperata si esuata de a indupleca UE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cu putin peste 2 saptamani inainte de data oficiala a iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, haosul domneste la Londra. Marti, Theresa May este asteptata in Parlament pentru a incerca sa obtina votul pe acordul de divort amiabil, insa situatia nu pare sa se fi imbunatatit de acum doua luni, cand a suferit o infrangere istorica.

Iar principalul semn ca istoria din 15 ianuarie se poate repeta este faptul ca May a zburat luni seara de urgenta la Strasbourg, intr-o tentativa disperata de a obtine un compromis cu oficialii europeni.

Premierul britanic se va intoarce, cel mai probabil, la fel cum a plecat. Si asta se vede din faptul ca, in timp ce purtatorul ei de cuvant anunta ca "negocierile sunt in curs", Comisia Europeana insista ca discutiile politice s-au incheiat in weekend, potrivit The Guardian.

Si cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca mingea e in terenul britanic, considerand ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, au facut tot ce a tinut de ei si au prezentat o "multime de solutii" doar in acest weekend.

Punctul nevralgic ramane frontiera irlandeza. Desi mecanismul ce permite granitei nord-irlandeze sa ramana deschisa - backstopul - a fost propus de May, dupa ce Parlamentul britanic a respins acordul, premierul a incercat sa obtina noi si noi asigurari de la Bruxelles. UE a refuzat insa sa redeschida acordul, incheiat dupa 17 luni de negocieri dure.

Cat May incearca imposibilul in calatoria fulger de 11 ore, de cealalta parte, si parlamentarii britanici s-au reunit luni seara pentru a discuta optiunile pe care le au. Nici aici lucrurile nu par mai optimiste, fiecare tabara mentinandu-si pozitia, arata BBC.

Ramane de vazut cum ii va gasi dimineata de marti pe politicienii britanici. Cert este ca pana la acest moment parlamentarii insista ca votul sa se tina conform planului, chiar daca ora exacta nu a fost inca anuntata oficial.

Ce se intampla daca acordul e respins iar? 50 e numarul magic

Dar ce se intampla daca nici acum acordul Theresei May nu este votat? De data aceasta, depinde de cat de grava e infrangerea. Daca ar pierde sustinerea la o limita de cel mult 50 de voturi, ar putea merge mai departe cu negocierile ca sa-si incerce norocul intr-un al treilea vot.

Totodata, May a promis si ca va supune la vot inca doua chestiuni: daca parlamentarii vor un Brexit fara acord (ceea ce pare destul de sigur ca nu va intruni voturile) si daca doresc sau nu sa ceara extensia Articolului 50 si, deci, amanarea Brexit-ului. Aceasta din urma varianta pare tot mai probabila, pe masura ce se scurge si "ceasul al 12-lea".

Daca marja este insa mai mare de 50 de voturi, sursele consultate de The Guardian spun ca ar fi o catastrofa, pentru ca ar arata ca acest acord nu are nicio sansa sa treaca vreodata.

Un nou referendum?

In acest caz, cum se pare ca gradul de asumare al politicienilor britanici e pe un trend descendent, decizia ar putea ajunge din nou in mana poporului. Un nou referendum este dorit de Opozitie, care sustine ca acum, cand cetatenii au inteles exact ce presupune iesirea din UE, vor lua decizia in cunostinta de cauza.

Si in acest scenariu ar fi nevoie de prelungirea Articolului 50. Acest lucru poate fi facut la reuniunea Consiliului European din 20-21 martie. Daca se trece de acest termen, obtinerea unei extensii devine problematica si un Brexit fara acord aproape cert.

Totusi, in cazul in care se decide prelungirea, nici aici lucrurile nu sunt neaparat promitatoare. In primul rand, este neclar pe ce perioada poate fi ea acordata. Unii ministri britanici vorbesc de cateva saptamani, in timp ce de la Bruxelles se avanseaza termene de cateva luni. Si asta si pentru ca Londra vrea afara din UE inainte de noul scrutin european, ce va avea loc in luna mai.

Asadar, toate sperantele sunt intr-un vot ce va fi dat marti in Parlamentul britanic pe un fond de haos total.

"Daca vom intra pe acest drum (respingerea acordului - n.red.), s-ar putea sa nu mai parasim niciodata Uniunea Europeana", a atras atentia Theresa May in weekend.

Pentru foarte multi cetateni si politicienii din Opozitie asta este si speranta. Asa ca oare ce rezultat va avea votul?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Theresa May Brexit acord vot, #Theresa May zbor Strasbourg acord Brexit , #Marea Britanie