Washingtonul avertizează Londra: Niciun acord comercial dacă protocolul Brexit este încălcat

Vineri, 20 Mai 2022, ora 12:32
3560 citiri
Washingtonul avertizează Londra: Niciun acord comercial dacă protocolul Brexit este încălcat
Protocolul irlandez este motiv de tensiuni intre UE, Regatul Unit si SUA FOTO BBC

Congresul Statelor Unite „nu poate și nu va sprijini un acord bilateral de liber schimb” cu Regatul Unit dacă subminează protocolul post-Brexit din Irlanda de Nord, a avertizat joi, 19 mai, președintele Camerei Reprezentanțiloe, Nancy Pelosi.

Bruxelles și Londra au fost din nou în conflict săptămâna aceasta, după ce guvernul britanic a promis o legislație care le permite miniștrilor să ignore părți ale protocolului irlandez, o parte-cheie a acordului Brexit care vizează menținerea păcii în Irlanda de Nord, notează Politico.

Într-o declarație de joi, democrata a spus că este „profund îngrijorător că Regatul Unit încearcă acum să renunțe unilateral la Protocolul Irlandei de Nord”. Pelosi a avertizat că discuțiile comerciale post-Brexit cu Marea Britanie – deja înghețate sub administrația Biden – nu vor ajunge la nimic dacă Marea Britanie va submina acordul.

Protocolul Irlandei de Nord a menținut efectiv Irlanda de Nord pe piața unică a UE, după ce Marea Britanie a părăsit blocul, în încercarea de a evita o graniță terestră la frontiera sensibilă din punct de vedere politic dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Dar Londra a susținut că aranjamentul impune o birocrație inutilă comercianților care mută mărfuri din Marea Britanie în Irlanda de Nord, în timp ce unioniștii din Irlanda de Nord refuză să se alăture unui guvern de împărțire a puterii dacă protocolul nu este renegociat.

Dar Pelosi a avertizat: „Așa cum am afirmat în conversațiile mele cu prim-ministrul, secretarul de externe și membrii Camerei Comunelor, dacă Regatul Unit alege să submineze Acordurile din Vinerea Mare, Congresul nu poate și nu va sprijini un acord bilateral comercial cu Regatul Unit”.

Ea a adăugat: „Îndemn la negocieri constructive, colaborative și de bună-credință pentru a implementa un acord care să susțină pacea. Copiii Irlandei de Nord, care nu au cunoscut niciodată conflictul sângeros și nu vor să meargă înapoi, merită un viitor fără violență în care toți pot fi împliniți.”

Deși a fost odată considerat un premiu pentru Brexit, Marea Britanie nu mai are în mare măsură speranțe pentru un acord bilateral rapid de liber schimb cu SUA, sub administrația Biden.

În schimb, s-a concentrat pe asigurarea acordurilor stat cu stat, deși echipa lui Biden a deschis recent un nou „dialog” comercial cu Regatul Unit, menit să reducă barierele în calea comerțului – despre care liderii de afaceri americani au avertizat că este acum în pericol din cauza mișcării Londrei.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#brexit, #Brexit Marea Britanie, #Irlanda de Nord, #Irlanda, #acord comercial, #Nancy Pelosi , #stiri externe