Un europarlamentar roman a comentat esecul lui May la o emisiune celebra de la CNN

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 16:33
5699 citiri
Un europarlamentar roman a comentat esecul lui May la o emisiune celebra de la CNN
Fotomontaj Ziare.com

Purtatorul de cuvant al PPE, europarlamentarul roman Siegfried Muresan, a vorbit la CNN, in cadrul celebrei emisiuni "Quest Means Business", despre inceperea negocierilor dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie privind Brexit.

Negociatorul-sef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018 a spus ca acel "foarte dificil Brexit" invocat de premierul britanic Theresa May va fi unul "foarte slab", dupa rezultatul alegerilor anticipate din Marea Britanie.

Partidul Conservator al lui May si-a pierdut majoritatea parlamentara, desi scopul premierului a fost, la declansarea anticipatelor, tocmai de a o consolida.

Intr-o interventie de cinci minute la emisiunea lui Richard Quest, Muresan a fost intrebat cum se va traduce "slabiciunea" in negocieri.

"Premierul britanic avea o majoritate stabila in Parlamentul britanic, inaintea acestor alegeri, si a convocat aceste alegeri pentru a obtine foarte necesara legitimitate pentru cei doi ani de negocieri pe tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Si ce avem acum? Avem cel mai slab prim-ministru, care nu are majoritate, care nu are parteneri, care trebuie sa intre cat de curand posibil in aceste negocieri dificile cu UE, pentru ca odata ce Articolul 50 a fost declansat, este clar ca negocierile trebuie sa se incheie si rezultatul trebuie ratificat pana pe 29 martie 2019.

Avem nevoie ca Guvernul Marii Britanii sa fie pregatit sa se angajeze la doi ani de negocieri si sa poata obtine o majoritate in Parlament pentru ratificarea acordului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Atat timp cat noul guvern nu are o majoritate proprie in noul Parlament, noi nu suntem siguri daca ceea ce vorbim pe 19 iunie, la inceperea negocerilor, va fi valabil pe tot parcursul celor 2 ani de negociere.

Este in interesul ambelor tabere ca cei doi ani de negociere sa se incheie cu un acord, deoarece sunt foarte multe lucruri care ne leaga in materie de politici, de economie, de securitate. Iesirea Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019 fara un acord va fi un lucru negativ pentru Marea Britanie, dar ne va afecta si pe noi, celelalte 27 de state membre ramase in UE, suntem constienti de acest lucru.

Noi avem mandatul pentru negociere, avem liniile directoare, avem echipa de negociere si suntem pregatiti sa incepem negocierile in data de 19 iunie. Stim cand trebuie sa incheiem negocierile, asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l facem pentru a evita un Brexit dezordonat este sa incepem aceste negocieri.

Noi nu am vrut Brexit, nu am cerut un referendum, nu l-am organizat, nu l-am pierdut, nu am cerut alegeri anticipate, dar ne aflam in aceasta situatie, asa ca cel mai bun lucru pe care putem sa-l facem este sa incepem negocierile care vor fi foarte complicate deoarece avem 45 de ani de integrare europeana pe care trebuie sa-i inversam in doar 2 ani de negociere", a spus Muresan, in cadrul emisiunii, potrivit contului sau de Facebook.

Citeste mai multe detalii despre cum ar putea influenta rezultatul alegerilor din Marea Britanie negocierile pentru Brexit:

F.N.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Siegfried Muresan Brexit, #Muresan Marea Britanie iesire UE, #Brexit alegeri Marea Britanie, #negocieri Marea Britanie iesire UE , #Marea Britanie