Toate calculele si scenariile pentru Brexit: Liderii UE au fost fermi - Jocurile s-au terminat, decideti acum!

Vineri, 22 Martie 2019, ora 14:55
14823 citiri
Toate calculele si scenariile pentru Brexit: Liderii UE au fost fermi - Jocurile s-au terminat, decideti acum!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Theresa May s-a dus la Bruxelles pentru a cere o extensie a Articolului 50 pana la 30 iunie. Propunerea ei a fost refuzata si, in schimb, membrii UE27 au votat in unanimitate un program alternativ.

Theresa May va trebui astfel sa supuna votului Parlamentului, pentru a 3-a oara, acordul negociat cu Bruxelles-ul. In functie de deciziile Londrei, avem 3 noi date importante pe care trebuie sa le urmarim pentru a vedea ce se intampla cu Brexit-ul:

Vineri, 29 martie: Daca parlamentarii voteaza acordul pana pe 29 martie, Brexit-ul va fi amanat pana pe 22 mai, o zi inainte de startul la nivelul UE al alegerilor europarlamentare.

Asta ar permite Londrei sa treaca legile necesare pentru Brexit. Apoi ar intra intr-o perioada de tranzitie ce va tine pana la sfarsitul lui 2020. In aceasta perioada, relatiile UE-UK ar ramane in mare parte aceleasi, dar in acest timp se vor negocia tratate dupa care lucrurile vor functiona pe viitor.

Vineri, 12 aprilie - Daca acordul nu e votat de britanici pana vinerea viitoare, atunci Brexit-ul e amanat inca doua saptamani, timp in care Londra trebuie sa propuna calea de urmat. Daca Planul B al britanicilor va fi acceptat de UE27, atunci poate fi votata o noua extensie a Articolului 50. Daca nu, Marea Britanie pleaca fara un acord.

Miercuri, 22 mai - In fine, avem si ultima data posibila la acest moment pana la care Marea Britanie poate sta in UE, daca nu vrea sa participe la alegerile europarlamentare. Insa o decizie privind participarea la scrutin va trebui anuntata mult mai inainte, nu in al 12-lea ceas. De aceea, termenul limita este, de fapt, 12 aprilie.

Liderii UE, catre britanici: Nu putem accepta confuzie si haos. Jocurile s-au terminat, decideti acum!

Vineri dimineata, cand au ajuns la Consiliu pentru a doua zi de lucrari, liderii europeni s-au aratat multumiti de solutia la care au ajuns, considerand ca ofera o gura de oxigen Londrei sa isi puna lucrurile in ordine, dar si claritate procesului de Brexit, dupa ce britanicii l-au transformat intr-un haos total.

"Avem o sansa reala sa obtinem o iesire ordonata. Cetatenii romani sunt prima preocupare pe care o avem, drepturile lor sunt foarte, foarte bine asigurate in cazul acordului, dar noi am purtat multe discutii si in bilateral, chiar eu am discutat in foarte multe randuri cu premierul May pentru a avea siguranta ca si in cazul unui no-deal ajungem in bilateral la o intelegere care e foarte buna pentru cetatenii nostri. In aceasta chestiune stam bine.

Dar varianta cea mai buna e incheierea unui acord. Aseara destul de tarziu am ajuns la o intelegere comuna (...), a fost acceptata imediat de partea britanica si credem ca e o intelegere care ne da o siguranta si noua, UE27, ca lucrurile merg mai departe si dau o sansa si Marii Britanii sa se hotarasca ce vrea intre timp", a spus presedintele roman Klaus Iohannis, la intrarea la Consiliu.

Premierul croat Andrej Plenkovic le-a explicat jurnalistilor si de ce aceste termene limita sunt extrem de importante, din perspectiva alegerilor. Astfel, daca Marea Britanie isi mentine iesirea din UE, locurile lor din Parlamentul European vor fi redistribuite intre celelalte tari.

"A fost un semnal important pe care Consiliul l-a transmis Marii Britanii. Nu putem accepta confuzie si haos", a spus Plenkovic, aratand ca cetatenii croati trebuie sa stie daca vor avea 11 sau 12 europarlamentari.

Multi lideri, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, n-au mai vrut sa comenteze situatia. De la Berlin insa a venit cu o reactie ministrul pentru Europa.

"Multumesc Consiliului European pentru un mesaj corect si clar transmis prietenilor nostri din Regat: jocurile s-au terminat. Decideti acum!", a spus Michael Roth.

May i-a adus la exasperare pe liderii UE: A fost ingrozitor, infricosator!

Nici liderii UE nu par sa creada ca May are vreo sansa sa obtina votul pe acord. Emmanuel Macron a spus inainte ca o crediteaza cu 10% sanse. Reuters transmite ca surse din Consiliu au povestit ca dupa ce May a vorbit in fata liderilor UE Macron si-a revizuit prognoza la 5% sanse. Presedintele Consiliului, Donald Tusk, i-ar fi spus insa ca si asa e "foarte optimist".

Si asta dupa prestatia lui May. Surse citate de The Guardian au rezumat discutiile de joi seara din Consiliu prin "90 de minute de nimic".

"Nici macar nu a putut sa spuna clar daca va supune din nou acordul la vot. Intrebata de 3 ori ce va face daca pierde si acest vot, nu a putut sa spuna nimic. A fost ingrozitor, infricosator! Evaziva chiar si dupa standardele ei.

In jur de 10 lideri europeni au avut intrebari pregatite pentru May. Are un Plan B? Cum va castiga majoritatea in Parlament? Cand va tine votul? A evitat sa dea raspuns la toate aceste intrebari", au povestit sursele citate.

Parlamentul o va demite pe May ca sa nu-si asume inca o decizie?

Dupa doua infrangeri absolute, ce au trimis-o pe May, cu tot cu acordul ei, direct in cartile de istorie, sansele ca acum sa obtina votul sunt foarte mici, si asta se vede din reactiile parlamentarilor.

Laburistul Hillary Benn spune ca Theresa May trebuie acum sa dea dovada de deschidere si sa le permita parlamentarilor sa voteze pe mai multe optiuni, sa vada care are sustinerea cea mai mare. El va propune un amendament ca aceste voturi indicative (care nu obliga punerea in aplicare a deciziilor) sa inceapa de miercuri.

"N-o sa ajungem la nicio solutie daca May nu vrea sa cedeze niciun inch. Si acum o luna ne spunea veniti sa discutam, usa mea e deschisa, dar a fost foarte clar ca mintea ei nu era", a spus Benn.

Colegii de partid ai lui May insa vorbesc pe doua voci, astfel incat oricare va fi rezultatul sa nu para ca e vina lor. Pe de-o parte, spun ca solutia obtinuta de May, joi, la Bruxelles o legitimeaza sa-si continue mandatul chiar daca si a treia oara acordul e respins. Pe de alta parte, liderii de partid i-au spus lui May ca timpul ei s-a scurs.

Parlamentul britanic ramane captiv haosului: Le-a luat peste o ora sa decida ceva ce erau deja obligati sa faca

Parlamentul are 3 saptamani sa decida ce face. Si pare ca nu se grabeste. Azi in Camera Comunelor timp de peste o ora s-a tot discutat si intrebat daca al treilea vot va avea sau nu loc saptamana viitoare, desi este clar ca alta cale nu exista.

In cele din urma, au cazut de acord si ei ca asa va fi, insa nu au stabilit si ziua in care o vor face. Au stabilit insa ca trebuie sa aprobe si ei prin vot prelungirea Brexit-ului obtinuta de May. "Luni sau marti" este decizia pe care au cazut de acord.

Despre convocarea celui de-al treilea vot pe acord, un purtator de cuvant al lui May a spus: "Il vom tine cand vom considera ca avem cele mai bune sanse de succes".

Pentru a avea o idee despre aceste "sanse de succes", va invitam sa vedeti mai jos cum s-au desfasurat dezbaterile anterioare, finalizate cu infrangeri istorice si situatii halucinante:

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#optiuni scenarii Brexit 2019, #May negocieri acord Brexit vot , #Marea Britanie
Comentarii