Saga Brexit nu s-a terminat. De ce dă UE în judecată guvernul lui Boris Johnson și care sunt consecințele

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 23:03
2741 citiri
Saga Brexit nu s-a terminat. De ce dă UE în judecată guvernul lui Boris Johnson și care sunt consecințele
Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene FOTO Comisia Europeana/captura video

Bruxellesul a anunțat că inițiază acțiuni legale împotriva guvernului Regatului Unit după ce Boris Johnson a continuat cu planurile de a elimina părți din acordul Brexit.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat miercuri, 15 iunie, că guvernul Regatului Unit și-a propus „să încalce unilateral dreptul internațional”.

Prim-ministrul britanic a publicat recent un proiect de lege care le-ar acorda miniștrilor noi puteri extinse pentru a trece peste elementele protocolului privind Irlanda de Nord și le-ar acorda noi competențe privind impozitele și subvențiile de stat în regiune, fără acordul de la Bruxelles.

Planul lui Johnson ar însemna „încălcarea unui acord care protejează pacea și stabilitatea în Irlanda de Nord, un acord la care s-a ajuns împreună cu doar trei ani în urmă”, a spus comisarul, potrivit The Independent.

Sefcovic a adăugat: „Să nu existe nicio îndoială: nu există nicio justificare legală sau politică pentru modificarea unilaterală a unui acord internațional.

"Deschiderea ușii către schimbarea unilaterală a unui acord internațional este o încălcare a dreptului internațional. Așa că haideți să spunem lucrurilor pe nume: asta este ilegal".

Sefcovic a subliniat că Regatul Unit nu „s-a așezat la masă cu noi din februarie” și nici nu a văzut nicio idee constructivă din martie anul trecut.

Vicepreședintele Comisiei a spus că este „pur și simplu de neconceput” ca Regatul Unit să determine tipurile de bunuri care vor intra pe piața unică europeană.

Luni, 13 iunie, Johnson a spus că planurile sale pentru Irlanda de Nord nu sunt „mare lucru” și există mici modificări ale status quo-ului.

„Sincer, este un set relativ banal de ajustări în marea schemă a lucrurilor”, a spus el presei.

UE a început anterior o acțiune în justiție împotriva Regatului Unit la 15 martie 2021 pentru că nu a implementat în mod corespunzător Protocolul Irlanda de Nord, dar a suspendat-o „în spiritul cooperării constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune cu Regatul Unit".

Cu toate acestea, executivul blocului de la Bruxelles mută acum acțiunea la a doua etapă, emițând o „opinie motivată” oficială.

Regatul Unit are acum două luni pentru a răspunde, iar în caz contrar, Comisia ar lua în considerare trimiterea Regatului Unit la Curtea Europeană de Justiție, care are competențe depline și capacitatea de a amenda Regatul Unit pentru nerespectarea acordurilor.

De asemenea, Comisia a inițiat încă două proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Regatului Unit, prima pentru că nu a efectuat controale fitosanitare privind comerțul, iar a doua pentru că nu a furnizat UE datele comerciale cerute de protocol.

Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Premierul britanic Rishi Sunak a respins o ofertă a UE de a ajunge la un acord post-Brexit pentru a le permite tinerilor britanici să trăiască, să studieze sau să lucreze în blocul european...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#brexit, #Brexit UE, #Irlanda de Nord Brexit, #protocol nord irlandez , #Uniunea Europeana