Problema de nerezolvat a lui Boris Johnson. Coșmarul Brexit reîncepe să-l bântuie după alegerile din Irlanda de Nord

Marti, 10 Mai 2022, ora 14:45
4127 citiri
Problema de nerezolvat a lui Boris Johnson. Coșmarul Brexit reîncepe să-l bântuie după alegerile din Irlanda de Nord
Protocolul irlandez face din Brexit o problemă greu de rezolvat pentru Boris Johnson FOTO Hepta

În timp ce parlamentul britanic începe o nouă sesiune marți, 10 mai, pe fundalul rezultatelor neconcludente ale alegerilor locale și al scandalului „Partygate” care îi afectează acum atât pe Boris Johnson, cât și pe liderul opoziției Keir Starmer, Regatul Unit se confruntă cu o mare durere de cap: să facă în așa fel încât Brexitul să funcționeze.

Mai exact, a face Brexitul să funcționeze în partea din Regatul Unit care a fost probabil cel mai afectată de părăsirea Uniunii Europene, Irlanda de Nord. Brexit a însemnat întotdeauna că Irlanda de Nord va părăsi Uniunea Europeană, împreună cu restul Regatului Unit. Spre deosebire de alte părți ale țării, totuși, are o graniță terestră cu UE pe insula Irlanda.

UE are unele dintre cele mai stricte reglementări alimentare din lume și, având în vedere că Regatul Unit își poate stabili propriile standarde, Bruxellesul a fost îngrijorat de faptul că mărfurile necorespunzătoare ar putea intra pe piața unică a Uniunii prin granița terestră irlandeză. S-au făcut eforturi pentru a preveni necesitatea unei frontiere vamale care să împiedice fluxul de mărfuri, în special alimente, între cele două țări din două motive esențiale.

În primul rând, comerțul dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord este extrem de important pentru modul de viață din ambele țări. În al doilea rând, ideea oricărei infrastructuri fizice de frontieră între cele două, chiar dacă ar fi fost doar pentru controale vamale, ar putea prezenta riscul unei reveniri la violențe pe insula Irlanda, lucru pe care toată lumea dorește să-l evite.

Având în vedere acest lucru, Protocolul Irlandei de Nord a fost convenit de Johnson și UE în 2019, menit să rezolve problema menținând Irlanda de Nord în sfera de reglementare a UE, permițând astfel graniței să rămână deschisă.

Toate acestea sunt bune pentru comerțul pe insula Irlanda, dar cum rămâne cu produsele care călătoresc din restul Regatului Unit în Irlanda de Nord, care ar putea apoi să continue în UE?

Johnson a fost de acord că, pentru a menține granița irlandeză deschisă, mărfurile care călătoresc din restul Marii Britanii vor fi verificate înainte de a intra în Irlanda de Nord, creând astfel o graniță maritimă între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

Unioniștii din Irlanda de Nord, în special Partidul Democrat Unionist (DUP), care l-au sprijinit pe Johnson pe tot parcursul procesului, au simțit că au fost trădați și că prim-ministrul le dădea efectiv republicanilor irlandezi scuza de care aveau nevoie pentru a susține un sondaj la graniță privind unificarea Irlandei.

Guvernul lui Johnson a atenuat aceste preocupări prin întârzierea implementării integrale a protocolului de nenumărate ori, lucru pe care UE l-a descris ca fiind ilegal și o încălcare a acordului de retragere din UE.

Cele mai puternice partide din Irlanda de Nord, la extreme

Irlanda de Nord a avut alegeri legislative, săptămâna trecută și, pentru prima dată în istorie, a făcut din partidul naționalist irlandez Sinn Fein cel mai mare grup din Stormont, parlamentul descentralizat al Irlandei de Nord, deținând 27 de locuri față de cele 25 ale DUP (sunt 90 de locuri în total).

Steve Aiken, membru al Adunării Irlandei de Nord pentru Partidul Unionist din Ulster, consideră că dominația a două partide la extremitățile diviziunii unionist-republican înseamnă că protocolul poate fi acum armat de ambele părți.

„În unele privințe, Irlanda de Nord a trecut la populism înaintea restului Occidentului”, spune el. „Nimănui din Irlanda de Nord nu-i place protocolul, dar apreciem că trebuie să existe un fel de aranjament. Și până când retorica nu va fi redusă de toată lumea din Irlanda de Nord, UE și Marea Britanie, nu ne vom apropia de un loc de înțelegere".

Michelle O'Neill, care este vicepreședinte al Sinn Fein, a declarat anterior că „nu există nicio alternativă credibilă la protocol” și a cerut guvernului britanic să găsească o modalitate de a-l face să funcționeze.

Regatul Unit amenință că va declanșa în mod unilateral articolul 16, care ar suspenda părți ale protocolului. Poziția lui Sinn Fein este ca protocolul să fie implementat în totalitate, în timp ce DUP refuză în prezent să se alăture Sinn Fein-ului la guvernare, dacă nu se renunță la protocol.

Aceste poziții dure, în special cele ale guvernului Regatului Unit, au devenit o zonă de preocupare specială pentru grupurile care doresc un acord negociat.

„Pentru Marea Britanie, protocolul a devenit atât de simbolic din punct de vedere politic încât pare nepregătit să negocieze orice ar putea fi interpretat ca o concesie către Bruxelles”, a declarat Katy Hayward, profesor de sociologie politică la Universitatea Queen, Belfast.

Acest lucru i-a derutat pe mulți la Bruxelles, deoarece protocolul în sine a fost inițial salutat ca un succes politic uriaș pentru Boris Johnson. Și, după cum notează Hayward, UE a „prezentat fișe informative” privind măsurile vamale și alte măsuri de reglementare, indicând că „mai există o oarecare flexibilitate din partea UE”, pe care Johnson ar putea să o prezinte ca pe o victorie.

În schimb, discuțiile despre articolul 16 și anularea protocolului persistă, chiar și după rezultatele alegerilor din Irlanda de Nord, evidențiind amploarea diviziunii. Un înalt oficial al guvernului britanic a declarat pentru CNN că ei cred că articolul 16 va fi declanșat mai devreme mai degrabă decât mai târziu și că este doar o chestiune de cum anume se va face asta.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a confirmat luni, 9 mai, că prim-ministrul va lăsa altcuiva sarcina de neinvidiat de a discuta cu diferitele partide din Stormont despre formarea unui guvern.

Declanșarea articolului 16 ar însemna inițial 30 de zile de negocieri la sfârșitul cărora este puțin probabil ca protocolul să fie schimbat substanțial, ceea ce nu este de ajutor pentru DUP, care refuză în prezent să formeze un executiv de împărțire a puterii.

Între timp, UE spune că Regatul Unit încearcă să rescrie un tratat pe care l-a negociat.

Realitatea este că Irlanda de Nord este un loc complicat, cu o istorie complicată și pentru ca oamenii să trăiască într-o relativă pace, este nevoie de o răbdare nesfârșită.

„Ca și în cazul Acordului de la Belfast, este necesară o flexibilitate continuă de ambele părți”, spune Hayward despre acordul cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#brexit, #Brexit Uniunea Europeana, #acord Brexit, #Irlanda de Nord, #Irlanda de Nord Brexit, #acord brexit conditii , #Marea Britanie